R. Moldova va primi granturi și credite pentru eficientizarea energetică a clădirilor și pentru gaze  

Peste un milion de lei au fost investiți, printr-un proiect transfrontalier, în 18 panouri solare menite să încălzească apa menajeră pentru unul dintre blocurile Spitalului Raional Leova.

Franța și Germania oferă R. Moldova granturi și împrumuturi de peste 68 de milioane de euro pentru reducerea cheltuielilor pentru energie în instituțiile publice, iar Norvegia alocă 34 de milioane de euro pentru procurarea și stocarea gazelor naturale.  

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a semnat la cea de-a patra reuniune a Platformei de sprijin pentru Moldova, organizată astăzi la Chișinău, un memorandum de înțelegere cu Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și Banca germană de dezvoltare KfW, care prevede alocarea resurselor financiare pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice.

Potrivit documentului, Guvernul Germaniei va oferi R. Moldova un grant de 38,7 milioane de euro, iar cel al Franței - un credit preferențial pe termen lung, de 30 de milioane de euro. Peste 17 milioane de euro din banii oferiți pentru reabilitarea termică a clădirilor cu menire socială, cum ar fi spitale sau școli. Proiectele respective vor fi demarate în 2024.

Parlicov mai a semnat un document adițional la acordul cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) din 2021 privind împrumutul de 300 de milioane de euro oferit pentru procurarea și depozitarea gazelor naturale. Astfel, R. Moldova va primi suplimentar un grant de 34 de milioane de euro din partea Norvegiei, oferit prin intermediul BERD. Pentru a primi banii, Guvernul va trebui să acceseze o nouă tranșă de 165 de milioane de euro din partea BERD.


Un alt memorandum a fost semnat cu Banca Europeană pentru Investiții (BEI), care va oferi Ucrainei și R. Moldova asistență tehnică și consultanță, în valoare de 100 de milioane de euro. Moldova va beneficia de până la 15% din această sumă, pentru a stimula investițiile în sectoare ca transportul, energia, mediul și întreprinderile micro și mici.

Premierul Dorin Recean a declarat anterior că la reuniunea Platformei de sprijin pentru Moldova vor fi atrase ajutoare pentru crearea a două fonduri: unul pentru dezvoltarea infrastructurii și altul pentru sectorul energetic.

Potrivit lui Recean, banii din cel de-al doilea fond vor merge pentru proiecte de eficiență energetică, trecere la energia regenerabilă și adaptarea economiei, în special a agriculturii, la schimbările climatice.