Radu Mihail: „Din păcate, rezultatul alegerilor n-a fost favorabil pentru parcursul european al R. Moldova”

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Interviu cu senatorul USR de la București despre contextul post-electoral de la Chișinău.

Radu Mihail este senator USR, vicepreședinte în Comisia pentru politică externă şi președinte în Comisia românii din afara țării. A urmărit alegerile parlamentare din Republica Moldova și spune că Blocul ACUM menține vie speranța unui viitor european, prosper și democratic pentru Republica Moldova, iată de ce Uniunea Salvați România este alături de cele două formațiuni pro-europene în misiunea lor de a aduce Europa mai aproape de cetățeni.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu senatorul român Radu Mihail (USR)


Europa Liberă: Rezultatele alegerilor parlamentare arată că patru partide vor avea deputați în Legislativ, doar că problema cea mare e cine cu cine să facă coaliție pentru a guverna Republica Moldova în următorii patru ani. Dvs. cum vedeți deznodământul acestei situații de la Chișinău?

Radu Mihail

Radu Mihail: „Cum se vede de aici, de la București, la noi partidul de guvernământ PSD și Guvernul PSD-ALDE în general au lansat teoria cum că singurul lucru de făcut este să se evite ca Dodon să fie la guvernare. Am fost extrem de surprins, șocat chiar, să văd un reprezentant de vază al partidului de guvernământ, Titus Corlățean, declarând în fața Parlamentului, în fața Senatului că forțele pro-europene din Republica Moldova trebuie să se coalizeze împotriva lui Dodon. Este foarte, foarte periculoasă această pseudo-susținere a curentului pro-european care include susținerea pentru Plahotniuc. Eu sper că, indiferent de combinația găsită, se va evita pe cât posibil anume această confuzie cum că Plahotniuc și partidul lui ar fi într-un fel pro-europeni.”

Europa Liberă: Și dacă s-a pierdut încrederea în actualul partid de guvernământ, că nu mai e cel care la modul serios se gândește la o relație bună cu Uniunea Europeană, cine poate să-i ia locul, cum?

Radu Mihail: „Din păcate, rezultatul alegerilor n-a fost favorabil pentru Europa și pentru parcursul european al Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar există o situație deja creată. Iată, cum se merge mai departe?

Radu Mihail: „Trebuie să așteptăm, să vedem validarea tuturor deputaților, trebuie să vedem toate mișcările de trupe care se vor face între cei care sunt obișnuiți să facă astfel de tranziții de la un partid la altul în Parlamentul de la Chișinău și abia după aia să putem spune mai exact cine va guverna și cum. Din câte am înțeles, deja Dodon și Plahotniuc discută despre o colaborare, așa că nu-mi fac mari iluzii despre viitorul guvernării din Republica Moldova. Nu că ar fi ceea ce vreau eu, dacă m-ați întrebat pe mine, eu aș fi vrut alt rezultat al alegerilor, dar lucrul acesta nu s-a întâmplat.”

Europa Liberă: Dl senator, dar în general ce înseamnă a fi un partid cu viziuni pro-europene, care ar îmbrățișa valorile, standardele europene?

Noțiunea de „oligarh” vine din Rusia, nu vine din Uniunea Europeană...

Radu Mihail: „În primul rând, un partid care nu admite în rândurile sale sau printre aliații săi, sau printre susținătorii săi oameni certați cu legea. Noțiunea de „oligarh” vine din Rusia, nu vine din Uniunea Europeană și este o noțiune acceptabilă în Rusia, și nu în Uniunea Europeană. Un sistem care propagă o încrengătură de relații de afaceri și politică nu este ceva care poate fi considerat european în niciun caz.”

Europa Liberă: Dar până a se răci relația moldo-comunitară, Bruxelles-ul totuși a discutat cu actuala guvernare dominată de Partidul Democrat, au existat și condiționalități pe care guvernarea de la Chișinău urma să le îndeplinească, cei de la putere spun că în proporție de peste 90 la sută ceea ce au promis au și făcut. Cum poate fi reluat dialogul moldo-comunitar?

Radu Mihail: „Discuțiile despre care ați menționat aparțin unui trecut care vizează pierderea în negură a vremurilor dată fiind evoluția și faptele la care am asistat de atunci încoace. Modul în care partidul de guvernământ a gestionat alegerile, fraudele masive, modul în care a fost înregistrată legiferarea pentru mecanismul electoral, toate aceste elemente au fost făcute împotriva tuturor recomandărilor, tuturor bunelor intenții la care se aștepta Uniunea Europeană. În condiția asta, mi-e foarte greu să văd cum cineva ar putea să spună că negrul e alb și să transforme partidul de guvernământ sau o alianță a partidului de guvernământ cu socialiștii ca un partener de dialog viabil pentru Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dar Bruxelles-ul, prin vocea mai multor demnitari ai Uniunii Europene, a spus că, indiferent de culoarea politică, Uniunea Europeană va sprijini Republica Moldova și mai departe pe calea integrării?

Radu Mihail: „Bineînțeles că Uniunea Europeană și România au interes major să nu lase Republica Moldova să intre complet fie în sfera de influență a Rusiei, fie într-o zonă gri de stat mafiot. Și bineînțeles că Uniunea Europeană, și cum ar trebui și România să facă, după părerea mea, va continua să sprijine, dar va continua să sprijine foarte țintit, nu va sprijini necondiționat un Guvern sau altul, mai ales când are toate aceste semnale că puterea instalată acum la Chișinău nu are în vedere un parcurs european adevărat.

### Vezi și... ### Igor Boțan: „Cea mai verosimilă variantă este o coaliție PD-PSRM”

Sprijinul, așa cum ați și menționat, sprijinul deja a fost marcat ca fiind unul cu condiționalități, cred că acestea vor fi încă și mai precise și mai dure, dar asta nu înseamnă că Republica Moldova va fi abandonată. Însă dialogul va fi mult mai clar și mai riguros pe subiecte foarte clar de abordat, fiindcă până acum eu personal n-am văzut dovezi cum că regimul de la Chișinău ar fi făcut pași în direcția cerințelor Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Dar există temeri că un Guvern PD-PSRM ar putea să abandoneze parcursul european. Și ce s-ar întâmpla dacă Moldova se apropie mai mult de o altă uniune – Uniunea Eurasiatică?

Radu Mihail: „Pericolul mi se pare evident, avem un risc foarte mare ca acest scenariu să se întâmple. Până la urmă, vocea cetățenilor din Republica Moldova a fost cumva blocată în acest proces electoral. Din fericire, sunt convins că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova au în vedere un parcurs european și o continuare a drumului pe care la un moment dat Republica Moldova începuse să-l facă cu pași buni, ori o putere instalată care vrea să facă vizibilă, să scoată la vedere o astfel de reorientare către Rusia își asumă un mare risc de reacție masivă a opiniei publice din Republica Moldova.”

### Vezi și... ### Anatolie Golea: „Fără PD, practic, este imposibilă o coaliție de guvernare”

Europa Liberă: Șeful statului, care e și liderul neformal al socialiștilor, Igor Dodon, și-a nuanțat mesajele și vorbește acum despre o politică externă echilibrată – și cu Estul, și cu Vestul. E posibil acest lucru?

Radu Mihail: „Trebuie să vedem faptele. Declarații am tot văzut. Dodon sau alții au făcut declarații în toate sensurile și foarte puține dintre ele au avut o substanță reală, și foarte puține dintre ele au corespuns cu acțiunile ulterioare pe care le-au avut. Dacă am vedea fapte, am fi foarte mulțumiți. Mă îndoiesc că acest lucru se va întâmpla, dar speranța nu moare niciodată.”

Europa Liberă: Și ce ar trebui să facă cei 26 de deputați care au șanse să acceadă în Parlament pe listele blocului ACUM, din moment ce liderul democraților îi învinuiește că ei ar fi direct responsabili dacă se ajunge la anticipate și țara intră în criză?

Alegerile anticipate nu înseamnă neapărat criză, pot însemna faptul că au fost alegeri trucate...

Radu Mihail: „Alegerile anticipate nu înseamnă neapărat criză, alegerile anticipate pot însemna faptul că au fost în Republica Moldova alegeri trucate, alegeri profund influențate nelegal și atunci e natural și normal ca adevăratul cuvânt al cetățenilor din Republica Moldova să fie reflectat în Parlament. Știți cum e? Acuzații din astea: lupul care strigă „lupul!” le-am tot văzut. Rolul important al acestor deputați, și o spun din experiența noastră ca partid, USR-ul fiind un partid tânăr și care am participat pentru prima oară la alegerile parlamentare în 2016, deci rolul blocului ACUM, ca și rolul nostru în Parlamentul României, este să se constituie într-un observator foarte vigilent la tot ceea ce se întâmplă.

Acum oamenii aceia fiind în Parlament au acces la un alt nivel de informație, pot să intervină și pe cale instituțională, dar și prin informarea opiniei publice despre toate lucrurile care se pregătesc sau care sunt puse pe masă și care nu sunt conforme cu angajamentele luate de diversele partide și mai ales cu legea. Și rolul acesta este foarte, foarte important și el va produce efecte, pentru că adevărul iese întotdeauna la iveală.”

Europa Liberă: Dl senator, dar o Moldovă instabilă ar afecta și situația din România?

Radu Mihail: „Bineînțeles, bineînțeles! Faptul că am avea un vecin extrem de important unde statul de drept n-ar mai fi funcțional ar periclita și evoluția României, pentru că România ar trebui în prioritățile sale să-și revadă modul în care se uită spre Est, ar însemna resurse alocate altfel pentru a trata problematica unei vecinătăți periculoase, dar sper că nu se ajungă la acest nivel.”