Reacții americane și rusești la „raportul Mueller”

Procurorul special Robert Mueller, 24 martie, 2019

Reacțiile rusești la publicarea sumarului raportului Mueller au fost de satisfacție.

În Statele Unite, au fost date publicității concluziile mult așteptatului raport al procurorului special Robert Mueller la finalul anchetei sale despre presupusa implicare a Rusiei în campania prezidențială din 2016. Dar cei care așteptaseră cu interesul cel mai mare concluziile raportului, le-au interpretat în mod diametral opus.

„Președintele Trump greșește – acest raport nu este nici pe departe o așa-numită exonerare totală”, a spus congresmanul democrat Jerrold Nadler, președintele comisiei pentru judiciar din Camera Reprezentanților, după publicarea sumarului raportului anchetei lui Robert Mueller asupra posibilei cooperări a staff-ului electoral al lui Donald Trump cu rușii la alegerile din 2016.

Congresmanul Jerrold Nadler

„Misiunea principală a anchetei a fost să stabilească dacă a fost vreo cooperare (cu rușii), iar rezultatul este că nu este nici un fel de dovadă că ar fi fost vreo colaborare între echipa de campanie a lui Trump și Rusia, pentru influențarea alegerilor din 2016”, a spus congresmenul republican Jim Jordan.

Insistând că Trump nu trebuie să se simtă scăpat de orice grijă și „exonerat total”, cum s-a declarat el însuși, de îndată ce s-a publicat sumarul raportului Mueller, democrații au insistat că documentul trebuie publicat integral, așa cum a și votat de altfel legislativul de la Washington.

### Vezi și... ### Ce se știe despre raportul procurorului special Robert Mueller?

„Raportul Mueller trebuie făcut public, în întregime. Nimeni în această țară, nici măcar președintele, nu este mai presus de lege!”, a spus la un miting la New York Kirsten Gillibrad, senatoare și aspirantă la președinție din partea democraților.

Dacă raportul se publică sau nu integral - va decide președintele Trump.

Luni, Casa Albă a anunțat că el „nu are o problemă” cu publicarea integrală a raportului: „El ar fi mai mult decât bucuros ca toată această chestiune să fie publicată, pentru că el știe exact ce s-a întâmplat și ce nu s-a întâmplat, așa cum știe de-acum toată America”, a spus purtătoarea de cuvânt Sarah Sanders, într-o apariție matinală la televiziune.

Nu sunt suficiente dovezi pentru a-l acuza oficial pe Trump de obstrucții...

Potrivit sumarului publicat duminică, anchetatorul special Robert Mueller nu a găsit dovezi că Trump sau colaboratorii lui din campanie ar fi conlucrat cu rușii în vederea influențării în interes propriu a alegerilor, dar același sumar omite să spună explicit că președintele nu este vinovat de obstrucționarea actului de justiție. Ministrul american al justiției, Bill Barr, a conchis, însă, că nu sunt suficiente dovezi pentru a-l acuza oficial pe Trump de obstrucții.

Reacțiile rusești la publicarea sumarului raportului Mueller au fost de satisfacție. Ministerul de externe de la Moscova a spus luni într-un comentariu că a știut mereu că n-a fost vreun ajutor rusesc pentru Trump în campanie și că ancheta americană pe această temă a fost o risipă de bani. În comentariul rusesc citat de TASS este exprimată speranța că „într-o bună zi Washingtonul va avea curajul să recunoască faptul că toate insinuările despre influențe rusești maligne sunt doar calomnii malițioase utilizate în dispute politice interne americane”.