Linkuri accesibilitate

Ce se știe despre raportul procurorului special Robert Mueller?


Anchetatorul Robert Mueller, 21 martie, 2019
Anchetatorul Robert Mueller, 21 martie, 2019

Anchetatorul independent Robert Mueller a trimis procurorului general, William Barr, raportul său privind amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. Ce se știe despre concluzii?

Nimic concret, în afara unui indiciu important, faptul că Robert Mueller și echipa să nu solicită noi inculpări. Asta pare să sugereze că punctul de vedere al președintelui Trump, potrivit căruia colaboratorii campaniei sale nu au fost implicați direct în încercările Rusiei de a influența scrutinul prezidențial american, ar putea fi validat.

Echipele șefului executivului – de la cea de avocați și până la relații publice și politice - se pregătesc pentru o astfel de eventualitate. Dar, cu toate acestea, nu se știe încă ce cuprinde raportul. Detaliile sunt importante. Din acest motiv democrații cer de luni de zile ca raportul să fie făcut public.

Chiar dacă faptele nu se ridică la nivelul standardului de inculpare, democrații speră că-l pot vătăma pe Trump - politic. Și sunt rațiuni pentru o astfel de ipoteză. Personalități marcante din anturajul de campanie al actualului președinte au fost de-acum inculpate, unele se află chiar la închisoare.

Există suspiciunea că chiar dacă campania lui Trump nu a conspirat cu rușii, lideri ai ei au fost foarte înclinați să folosească ajutorul pe care Moscova îl oferea. Sunt motive să se creadă că în timpul campaniei și chiar după ce a învins Trump, urmăreau încă interese de afaceri în Rusia.

Interesul este pentru ceea ce nu se știe...

Apoi este îndemnul său public, din timpul campaniei, ca Rusia să scoată la iveală, dacă le are, emailurile dispărute de pe serverul lui Hillary Clinton. Asta este ceea ce se știe despre contextul raportului, dar interesul este pentru ceea ce nu se știe. Democrații, inclusiv candidați prezidențiali, vor ca raportul să fie făcut public înainte ca Trump să afle ce conține acesta.

Firește că acolo există informații secrete și Ministerul Justiției trebuie să stabilească ce se va întâmpla cu ele.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Procurorul general va prezenta concluziile Congresului în limitele legale. Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a cerut ca informațiile din audieri să fie desecretizate pentru ca deputații să le poată comenta.

În esență, republicanii vor să fie făcute publice informații de natură să dovedească că Trump e nevinovat și că acești doi ani de investigație au fost nimic altceva decât o campanie motivată politic, care l-a împiedicat pe președinte să se concentreze pe problemele țării.

Democrații în schimb vor să păstreze suficient sprijin public, după ce constatările vor fi date la iveală, pentru a putea duce mai departe alte investigații, mult mai ample decât cele care se referă la Rusia.

XS
SM
MD
LG