Primarul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, a fost eliberat astăzi din arest la domiciliu, fiind cercetat sub control judiciar pentru presupus abuz în serviciu şi trafic de influenţă în numitul dosar al parcărilor cu plată din capitală. Imediat după eliberare, Dorin Chirtoacă s-a arătat surprins de decizia instanţei, spunând presei că „ceva nu este în regulă”. Subiectul a fost analizat de corespondenta Europei Libere, Diana Răileanu, în rubrica retrospectiva săptămânii:
Dorin Chirtoacă, care a fost pus la libertate după aproape şase luni de arest la domiciliu, susţine că decizia judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, este insuficientă şi că dosarul intentat pe numele său ar trebui „să înceteze”. Edilul sugerează că eliberarea ar avea legătură cu apropiatul referendum privind demiterea sa din funcţia de primar al Chişinăului:
„Lucrurile nu sunt în regulă, eu nu văd nimic bun în ceea ce se întâmplă acum şi noi vom contesta la Curtea de Apel încheierea de astăzi prin care vom cere casarea ei şi eliberarea în totalitate, respectiv, încetarea procesului penal. Încetarea acestei mascarade care nu mai are nici un fel de limite şi e pe toate planurile: dosar penal, referendum, bătaie de joc pe internet cu minciuni în mare parte.”
Eliberarea din arest la domiciliu al primarului suspendat are loc la scurt timp după ce interimatul funcţiei a fost preluat de către Silvia Radu, fosta președintă a companiei Gas Natural Fenosa şi candidată la prezidențialele din toamna trecută. Socialiştii şi liberalii au reacţionat imediat la numirea Silviei Radu în fruntea primăriei, sugerând că în spatele acestei decizii ar sta democraţii. Politologul Ion Tăbârţă face parte din tabăra experţilor în opinia cărora consecutivitatea evenimentelor nu este deloc întâmplătoare:
„Probabil această decizie se include într-o anumită logică a jocurilor politice, această decizie mai degrabă vine de undeva din culise. Sigur că este legată de referendum şi, totodată, este legată de perioada post-referendum. Pe de altă parte, eliberarea lui şi, în acelaşi timp, nerevenirea în funcție, ar prelungi această situație de interimat cu un alt primar general al capitalei.”
Potrivit instanţei, Dorin Chirtoacă nu are dreptul să părăsească capitala, nu are voie să revină la locul de muncă şi nici să interacționeze cu persoanele vizate în dosar.
Pe parcursul acestei săptămâni a fost discutată pe larg şi hotărârea prin care au fost trasate hotarele circumscripțiilor uninominale valabile pentru scrutinul parlamentar de anul viitor. Partidele de opoziție şi organizațiile non-guvernamentale specializate în monitorizarea alegerilor au avut mai multe obiecții la modul în care a fost croită harta circumscripțiilor şi asta pentru că i-ar avantaja pe socialiști şi democrați. Pentru redactorul şef al săptămânalului „Observatorul de Nord” de la Soroca, Victor Cobăsneanu, felul în care a fost modificat sistemul electoral ridică mari semne de întrebare:
„Localităţile raionului Soroca sunt împărţite în trei circumscripţii, o parte din sate vor fi pe cirscumscripţia teritorială de la Drochia, altele de la Floreşti, Până ce este un terci întreg. Mie mii foarte greu să înţeleg după care criterii au fost stabilite aceste circumscripţii. Ştiţi, la noi tot timpul se spune că viitoarea campanie electorală va fi cea mai murdară din istorie. Eu cred că şi anul 2018 nu va fi o excepţie şi nu cred că schimbarea sistemului electoral va aduce în Parlament oameni pregătiţi. Există pericolul ca să ajungă în Parlament oameni cumpăraţi sau total nepregătiţi pentru lucrul în legislativ.”
51 de deputaţi din viitorul Parlament vor fi aleşi în circumscripţii uninominale, alţi 50 urmând să ocupe fotoliu de legislator în baza listelor de partid.