Disputele continue dintre președintele Igor Dodon și majoritatea parlamentară în frunte cu Partidul Democrat, precum și acțiunile opoziției îndreptate împotriva ambelor părți suspectate că ar avea o înțelegere secretă de împărțire a puterii, certându-se numai de ochii lumii – sunt teme ale retrospectivei săptămânii politice.
Your browser doesn’t support HTML5
În această săptămână, în vizorul opoziției Igor Dodon a fost mai degrabă ținta unor tentative de sancționare și chiar demitere din funcția sa de președinte.
Fracțiunea liberalilor bunăoară a propus în plenul parlamentului suspendarea și organizarea unui referendum privind demiterea președintelui țării. Liderul PL, Mihai Ghimpu s-a arătat nemulțumit că Igor Dodon a insultat unioniștii și a interzis militarilor moldoveni să participe la exercițiile din Ucraina.
Analistul politic Victor Ciobanu crede însă că astfel de acțiuni nu au șanse de izbândă. Potrivit lui, orice referendum împotriva președintelui Igor Dodon ar putea produce efecte absolut inverse celor declarate de liberali:
„Eu consider că din partea liberalilor este o tentativă disperată de a se revigora pe arena politică, având în vedere că partidul este deja în cădere liberă. Vedem exodul care deja a pornit și care nu cred că va mai putea fi oprit. A fost primul deputat, acum al doilea. Cred că domnul Ghimpu caudă variante de a se mai agăța de politica moldovenească deși cred că trenul lui și a liberalilor deja a plecat.”
Tot în această săptămână, Procuratura Generală a considerat că nu există motive ca Igor Dodon să fie tras la răspundere. Asta după ce formațiunea PAS, în frunte cu Maia Sandu s-a adresat procurorilor în vederea sancționării penale a președintelui pentru „trădare de patrie” și „ațâțarea vrajbei și dezbinării”.
Victor Ciobanu: „Dacă guvernarea și-ar dori cu adevărat acest lucru atunci orice demersuri de acest fel li s-ar fi dat curs. De aici deducem că pe de o parte, guvernarea mai are nevoie de Dodon în această bătălie mimată, geopolitică, cu Dodon pro-rus și o guvernare pro-europeană, iar pe de altă parte, nu se vrea să i se dea puncte Maiei Sandu și PAS-ului ca această să obțină rezultate.”
După ce l-a acuzat pe Igor Dodon de trădare de patrie și ațâțarea vrajbei, Maia Sandu a mai depus un denunța la Procuratura Generală împotriva liderului PD, Vlad Plahotniuc, despre care spune că ar uzurpa puterea de stat și ar controla în mod abuziv mai multe instituții.
Un alt subiect, cap de afiș în această săptămână în presa moldoveană, ține de revotarea unui pachet de legi de în parlament, după ce Igor Dodon a refuzat o dată promulgarea acestora.
Analistul politic Igor Boțan sugerează că și de această dată, ca și în cazul desemnării unui candidat pentru funcția de ministru al Apărării, se va ajunge la un blocaj instituțional, cu speranța că soluția se va găsi la Curtea Constituțională:
„Potrivit Constituției, președintele țării este obligat să promulgheze legile pe care le-a respins, dar asupra cărora parlamentul a revenit și le-a revotat. Este o normă imperativă, această normă este expres scrisă în Constituție și aici nu pot fi nici un fel de interpretări. Curtea Constituțională asupra acestei probleme și-a exprimat punctul de vedere la 24 ianuarie, atunci când a apărut problema numirii ministrului Apărării.”
Acum, în situația în care s-a creat, mai spune Igor Boțan, evoluția lucrurilor va depinde de explicațiile Curții Constituționale, după ce Înalta Curte a fost sesizată de Guvern să explice ce acțiuni ar putea întreprinde atât legislativul cât și executivul în cazul în care președintele refuză repetat să promulge proiectele de legi și să numească în funcție miniștrii propuși de Guvern.