„Revenim în ianuarie”. Chișinăul ar putea intra în noul an fără un buget aprobat  

Clădirea primăriei Chișinău.

Primăria municipiului Chișinău încă nu a elaborat și nu a prezentat un proiect al bugetului pentru anul 2024. Acesta ar putea fi dezbătut și votat abia în ianuarie, când începe și noul an fiscal.  

Pe 26 decembrie, o ședință extraordinară a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) a fost convocată de către consilierii partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS). Pe lângă cei din PAS, la ședință a venit doar reprezentantul Platformei DA, Victor Chironda. Aleșii celorlalte partide care au intrat în forul local după alegerile locale din 5 noiembrie nu s-au prezentat, astfel încât, în lipsă de cvorum, ședința nu a avut loc.

Potrivit PAS, pe ordinea de zi erau constituirea fracțiunilor și a comisiilor de specialitate. „Dar cel mai important era să examinăm astăzi bugetul capitalei pentru anul 2024, acea carte de vizită sau acel document care ne arată ce vom face anul viitor. Noi cerem publicarea proiectului bugetului capitalei, care trebuia să fie gata încă pe 20 noiembrie”, a declarat, de la tribună, președinta fracțiunii PAS în CMC, Zinaida Popa.

Proiectul bugetului, într-adevăr, nu a fost publicat până acum pe site-ul primăriei și nici propus spre consultări publice pe site-ul particip.gov.md.

Europa Liberă a întrebat-o pe vice-primara Olga Ursu, responsabilă de domeniul economic, la ce etapă este proiectul bugetului pentru anul 2024 și când va fi prezentat în CMC pentru dezbateri.

Ursu a evitat să răspundă la întrebări, spunând că „s-a referit la acest subiect” în timpul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei, din aceeași zi. Acolo, însă, Ursu a vorbit doar despre programele primăriei în domeniul asistenței sociale.

Referindu-se la buget, primarul Chișinăului și liderul MAN, Ion Ceban, a spus, tot la ședința de la primărie, că „nu vrea să dezvolte subiectul”. El a precizat doar că așteaptă să fie fixați toți parametrii bugetului pentru ca acesta să „meargă mai departe”. „Vom reveni cu această informație mai târziu”, a promis primarul.

În opinia expertului de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, Chișinăul va intra în noul an fără a avea un buget aprobat, deoarece „nu s-a reușit crearea unei coaliții și nu s-a ajuns la un consens mai larg”.

„Sper că primarul general, împreună cu fracțiunea municipală care îl reprezintă, va crea o coaliție largă, fiindcă bugetul municipiului trebuie să fie unul axat pe dezvoltare, pe investiții”, a spus economistul, citat de IPN.

Consiliul Municipal Chișinău are 51 de consilieri: câte 20 au partidele „Acțiune și Solidaritate” (PAS) și Mișcarea Alternativa Națională (MAN), Partidul Socialiștilor – șase mandate, Partidul Comuniștilor – două mandate, iar Platforma DA, Partidul „Renaștere” și Partidul „Nostru” – câte un mandat.


Nu este clar când ar putea fi votat bugetul capitalei pentru următorul an, având în vedere că încă nu au fost validate toate mandatele consilierilor municipali, care ar trebui să voteze acest document.

Ion Ceban susține că acesta este motivul din care el nu poate convoca ședința CMC - mai mulți aleși au renunțat la mandate, urmând să fie înlocuiți de următorii de pe liste. „E simplu, urmează ca toate mandatele să fie validate și după asta vom intra în procedura de organizare a ședinței CMC”, a răspuns primarul criticilor consilierilor PAS.

Nici secretarul consiliului, Adrian Talmaci, nu a putut numi data la care ar putea fi convocată următoarea ședință. „Eu intru în concediu, revenim la această întrebare în ianuarie”, a spus Talmaci.

Potrivit legii, CMC se întrunește în ședință ordinară o dată la trei luni, fiind convocat de primarul general. De asemenea, consiliul se poate întruni în ședință extraordinară, la cererea edilului sau a cel puțin unei treimi din consilieri.

În ultimii 3 ani, bugetul municipiului Chișinău a fost aprobat de consilieri cel mai târziu pe 29 decembrie.

### Vezi și... ### Fără alianțe la prima ședință a Consiliului Municipal Chișinău