Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu, a spus, la o conferință de presă, că în programul din 2024 vor avea prioritate proiectele de reabilitare a sistemelor de alimentare cu apă potabilă. Pentru astfel de obiective, autoritățile locale pot obține sume de până la 10 milioane de lei.
„Primăriile vor putea aplica și pentru proiectele pentru canalizare și aprovizionare cu apă, dar țintim anume asigurarea cu apă, pentru că statisticile arată că 40% din localități nu au apă”, a argumentat Spînu.
De asemenea, primăriile pot obține bani pentru instalarea, reabilitarea sau construcția sistemelor de iluminat stradal, clădirilor publice, instituțiilor medicale, cu profil sportiv și a monumentelor istorice. Vor mai fi oferite surse financiare pentru eficientizarea energetică a clădirilor publice și instalarea sistemelor de producere a energiei din resurse regenerabile. Pentru astfel de proiecte, pot aplica primăriile localităților cu până la 1.500 de locuitori și pot obține finanțare de până la un milion de lei. Primăriile din localitățile cu peste 1.500 de locuitori vor putea obține până la 3 milioane de lei sau de până la 10 milioane de lei, cu o contribuție din partea cetățenilor de 15% din valoarea proiectului.
- Te-ar putea interesa și: Ce spun cheltuielile planificate în 2024 despre prioritățile guvernului
Prin intermediul acestui program, va fi oferită finanțare și pentru crearea planurilor urbanistice generale ale localităților. În același timp, Guvernul va acoperi suma cu care trebuie să contribuie primăria pentru realizarea proiectelor din surse externe.
Cererile pentru proiecte de dezvoltare locală pot fi depuse până la 29 martie 2024. Informația despre program va fi publicată în ghidul de aplicare de pe site-ul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Primăriile pot apela la Oficiul național de dezvoltare regională și locală sau la oficiile regionale de dezvoltare, pentru informații suplimentare. La prima etapă, sunt prevăzute 600 milioane de lei pentru acest program, însă bugetul urmează să fie suplinit.
Potrivit vicepremierului, în total, sunt implementate 900 de proiecte după lansarea programelor „Satul European” și „Satul European Expres”, iar peste 520 deja au fost finalizate.
Andrei Spînu a negat că banii din aceste programe au fost alocați în funcție de culoarea politică a primăriilor: „Proiectele au fost selectate, în primul rând, după merite”.