Premierul Mihail Mișustin - oficialul rus de cel mai înalt rang care a vizitat Beijingul de când Moscova și-a trimis armata în Ucraina, în februarie 2022 - a purtat discuții cu premierul chinez Li Qiang și se întâlnește cu președintele Xi Jinping.
Vizita are loc după ce Rusia și China au reacționat cu furie la declarațiile din weekend ale Grupului celor șapte națiuni, care au evidențiat ambele țări în legătură cu o serie de probleme, inclusiv Ucraina.
### Vezi și... ### Liderii G7 sunt de acord să înăsprească sancțiunile împotriva RusieiRăzboiul din Ucraina a intrat în al doilea an, iar Rusia resimte din ce în ce mai mult greutatea sancțiunilor occidentale, astfel că Moscova se bazează pe sprijinul Beijingului, mult mai mult decât China pe cel al Rusiei, hrănindu-se din cererea chineză de petrol și gaze.
„Astăzi, relațiile dintre Rusia și China se află la un nivel ridicat fără precedent”, i-a spus Mișustin lui Li în cadrul întâlnirii lor de la Beijing. „Ele sunt caracterizate de respectul reciproc al intereselor fiecăruia, de dorința de a răspunde în comun la provocările legate de creșterea turbulențelor pe arena internațională și de presiunea extraordinară ven ită din partea Occidentului”, a adăugat prim-ministrul rus. „Așa cum spun prietenii noștri chinezi, dacă ne unim puterile, putem muta munții”.
Memorandumurile de înțelegere semnate au inclus un acord de aprofundare a cooperării în domeniul investițiilor în servicii comerciale, un altul privind exportul de produse agricole în China și în fine, un acord privind cooperarea în domeniul sportului.
### Vezi și... ### Statele Unite, China, Rusia? Războiul din Ucraina și politica externă a țărilor în curs de dezvoltare„Dragă prietene”
Xi a vizitat Rusia în martie și a purtat discuții cu „prietenul drag”, președintele Vladimir Putin, după ce se angajase la un parteneriat „fără limite” chiar înainte de atacul Rusiei din 2022 asupra Ucrainei, invazie pe care Moscova încă o denumește „operațiune militară specială”.
Beijingul a respins încercările occidentale de a asocia de Ucraina parteneriatul cu Moscova, insistând că relația lor nu încalcă normele internaționale, China are dreptul de a colabora cu cine dorește, iar cooperarea lor nu vizează nicio țară terță, spun oficialii de la Beijing.
„China este dispusă să colaboreze cu Rusia pentru a pune în aplicare cooperarea comună dintre cele două țări, iar promovarea unei cooperări pragmatice în diverse domenii o poate duce la un nou nivel”, a declarat Li lui Mișustin.
### Vezi și... ### China și Rusia își intensifică colaborarea militară, avertizează ministrul de externe al JaponieiÎn aprilie, exporturile Chinei către Rusia au cunoscut o dinamică continuă, urcând cu 153,1% față de anul precedent, după ce în martie au crescut de peste două ori, potrivit datelor furnizate de vămile chineze.
Se estimează că livrările de energie din Rusia către China vor crește cu 40% în acest an, iar cele două țări discută despre livrările de echipamente tehnologice către Rusia, a relatat agenția de știri Interfax.
Aprofundarea legăturilor cu China reprezintă o strategie specială a Moscovei, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, care a purtat discuții luni cu Chen Wenqing, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez care supervizează poliția, afacerile juridice și serviciile de informații.
Beijingul s-a abținut să denunțe în mod deschis invazia Rusiei. Dar, în februarie, Xi a promovat un plan de pace în 12 puncte, care a fost întâmpinat cu scepticism de Occident și primit cu prudență de Kiev.
### Vezi și... ### Brazilia – China sau clubul „pacificatorilor” în războiul din UcrainaSăptămâna trecută, reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, a vizitat Ucraina și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, dând startul unui turneu european pe care Beijingul l-a prezentat ca fiind efortul său de a promova discuțiile de pace și o soluționare politică a crizei.