Ultimele evoluții:
- Turcia poate media criza de la centrala nucleară de la Zaporojie, i-a spus președintele turc Recep Erdogan omologului său rus Vladimir Putin într-o convorbire telefonică pe 3 septembrie.
- Cel puțin 380 de copii au fost uciși de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, alți 737 fiind răniți în aceeași perioadă de timp,a declarat Procuratura generală de la Kiev într-o postare sâmbătă pe Telegram. Procuratura a subliniat că e vorba de cifre preliminare, și că e dificilă adunarea de date din teritoriile ocupate de Rusia, sau unde continuă ciocnirile armate.
- Bruxelles-ul spune că Rusia folosește gazul ca armă economică pentru a riposta la sancțiunile impuse de europeni, după ce Moscova a anunțat că nu repornește Nord Stream 1 după lucrările de întreținere, cum promisese inițial.
- Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) spune că șase inspectori ONU vor rămâne la centrala nucleară ucraineană de la Zaprojie, și că plănuiește să dea publicității un raport săptămâna viitoare.
- Răspunzând la afirmația președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen despre stabilirea unei limite la prețul pe care Europa îl plătește pentru gazul primit din Rusia, fostul președinte rus Dmitiri Medvedev a scris pe Telegram: „Pur și simplu nu va mai fi gaz rusesc în Europa”.
- Compania ucraineană Energoatom acuză Rusia că boicotează vizita misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala atomică de la Zaporojie pentru a o împiedica să facă o „evaluare imparțială” a situației de securitate din zonă.
- Concernul rus Gazprom a întrerupt livrările de gaze pe conducta Nord Stream 1, cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc către Germania, prin Marea Baltică, spunând că această operațiune este necesară din cauza unor defecțiuni tehnice.
- Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au decis miercuri să suspende facilitățile de acordare de vize pentru cetățenii ruși, făcând mai dificilă și mai scumpă intrarea acestora în UE, a anunțat coordonatorul politici externe și de securitate a Uniunii, Josep Borrell.
Serviciile secrete britanice: Se poartă lupte grele în zona centralei nucleare Zaporojie
Lupte grele continuă în sudul Ucrainei, inclusiv bombardamente în districtul Enerhodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia, a declarat Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic de informații din 2 septembrie.
Informația survine în timpul vizitei inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară. Bombardamentele intense de artilerie din zonă care au întârziat echipa și au forțat oprirea unuia dintre reactoarele centralei la 1 septembrie.
Atât partea ucraineană, cât și cea rusă se acuză reciproc că au lansat atacuri în zonă înaintea vizitei misiunii AIEA. Oficialii ucraineni vorbesc despre „atacuri constante cu mortiere” din partea armatei ruse, încă de la primele ore ale dimineții, lovind mai multe clădiri civile la 1 septembrie. Oficialii locali din Zaporojie au declarat, de asemenea, că trupele rusești au bombardat "traseul prestabilit al misiunii AIEA de la [orașul] Zaporojie la centrala nucleară Zaporojie".
Povestea unei familii ucrainene care refuză să se evacueze de pe linia frontului
Bogdan și Olga locuiesc în satul Pereizne, aflat la numai câțiva kilometri de linia frontului, în apropiere de orașul Bahmut, regiunea Donețk. Este un teritoriu controlat de armata ucraineană. Până să înceapă războiul, satul Pereizne avea 500 de locuitori. Este bombardat constant acum de forțele rusești. Dar Bogdan și soția sa însărcinată, Olga, precum și cei patru copii ai lor spun că nu au de gând să plece din locul de baștină.
Rusia oprește fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1
Gazprom a închis conducta Nord Stream 1 către Uniunea Europeană pentru trei zile, între 31 august și 3 septembrie.
Concernul rus a anunțat că întreruperea fluxurilor pe cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc către Germania, prin Marea Baltică, este necesară din cauza unor defecțiuni tehnice.
Întreruperea a alimentat temerile că Rusia reduce aprovizionarea pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale și pentru a rupe unitatea acestora în sancționarea Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, acuzație pe care Moscova o neagă. Mai multe, AICI.
De ce insistă Ucraina să li se interzică rușilor accesul în UE
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Uniunii Europene să interzică tuturor rușilor să călătorească în UE cu excepția opozanților politici, spunând că invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina se bucură de un sprijin larg în Rusia. Mai multe detalii aici.
Germania și Franța resping propunerea UE de a elimina vizele pentru cetățenii ruși. Cum argumentează?
Franța și Germania au emis un document de poziție comună chiar înaintea reuniunii, afirmând că problema limitării vizelor pentru ruși ar fi contraproductivă, în timp ce UE încearcă să lupte pentru „inimile și mințile” acelor ruși care nu susțin agresiunea neprovocată a Moscovei împotriva Ucrainei. Mai multe detalii aici.
Your browser doesn’t support HTML5
Ce se poate întâmpla la centrala nucleară de la Zaporojie și ce misiune au experții ONU, care urmează să ajungă pentru inspecții?
O misiune a agenției ONU pentru securitate nucleară urmează să viziteze centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși și situată în sudul Ucrainei. Luptele tot mai intense din zona centralei generează temeri legate de o posibilă scurgere masivă de radiații. Mai multe detalii aici.
Eroare de server
Ups, cum vedeți, nu aceasta este ce am dorit să vă arătăm!
Acest URL a fost trimis spre vedere imediată echipei noastre web. Scuzele noastre.
Please use Search above to see if you can find it elsewhere
Ce se știe despre misiunea de asistență militară pentru Ucraina, planificată de Uniunea Europeană?
Miniștrii apărării din UE au căzut de acord la Praga să lucreze la stabilirea unei misiuni UE de asistență militară pentru Ucraina, pentru a ajuta această țară să se apere în fața actualei invazii a Rusiei, a anunțat coordonatorul politicii externe și de securitate ale Uniunii Europene Josep Borrell. Mai multe detalii aici.
Cum decurge evacuarea a peste 100.000 de ucraineni din regiunea Donețk?
În Ucraina, lupte intense continuă în regiunea estică Donețk, mai mult de jumătate din teritoriul căreia se află sub controlul forțelor rusești. Guvernatorul Pavlo Kirilenko a declarat că în regiune vor avea voie să rămână doar personalul medical, angajații serviciilor comunale și al unor mine de cărbune. Restul locuitorilor – cca 150 de mii – vor trebui să se evacueze în mod obligatoriu. Mai multe detalii aici.