Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.
Ultimele evoluții:.
- Președinții Poloniei și ai celor trei state baltice se află la Kiev, după ce au vizitat
Borodianka, unul dintre orașele din apropierea Kievului unde au fost găsite dovezi ale atrocităților comise de armata rusă. „Aici și-a arătat fața partea întunecată a omenirii”, a scris președintele Estoniei pe Twitter.
- Statele Unite și partenerii săi „nu vor fi indiferenți” față de acțiunile care subminează sancțiunile fără precedent pe care le-au impus Moscovei și președintelui rus Vladimir Putin din cauza invaziei din Ucraina, a avertizat Ministrul de Finanțe, Janet Yellen.
- Procurorul-șef al Curții Penale Internaționale, aflat la Bucea , a anunțat că instanța a deschis o anchetă. „Ucraina este locul crimei. Suntem aici pentru că avem motive întemeiate să credem că s-au comise crime aflate în jurisdicția instanței noastre”, a declarat Karim Khan reporterilor, citat de AFP.
- Pentru prima dată, președintele SUA, Joe Biden, a calificat acțiunile Rusiei în Ucraina drept„genocid”, într-un discurs ținut în Des Moines, Iowa, la 12 aprilie. El a adăugat că bugetul familiei americane sau capacitatea lor de a cumpăra benzină nu ar trebui „să depindă de faptul că un dictator declară război și comite un genocid la jumătate de lume distanță”.
- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a calificat declarația drept „inacceptabilă”, susținând că reprezintă o „escaladare” periculoasă din partea președintelui Statelor Unite.
- Televiziunea rusă de stat a prezentat imagini cu ceea ce, se susține, ar fi trupe ucrainene care se predau la o fabrică de oțel din Mariupol, mulți dintre ei răniți. Nu există nicio confirmare independentă a unei capitulări în masă. Comandanții militari ucraineni afirmă că atacurile rusești din oraș au continuat.
- Preşedintele Volodimir Zelenski a propus un schimb de prizonieri: militari ucraineni capturați în schimbul oligarhului ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, arestat recent în nordul țării.
- Ministrul adjunct al apărării, Hanna Malyar, a declarat la 12 aprilie că este prea devreme ca persoanele care și-au părăsit casele din Kiev și din zonele învecinate să se întoarcă. Totuși serviciul de frontieră ucrainean informează că s-a înregistrat o creștere a numărului celor reveniți în țară.
- Ucraina spune că hackerii ruși au încercat să atace și să dezactiveze rețeaua electrică ucraineană, pentru a doua oară în ultimele zile, dar aceste acțiuni au fost zădărnicite. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Victor Zhora, a declarat pe 12 aprilie că atacul a fost efectuat de „o echipă militară de hackeri” al cărei scop erae „să dezactiveze o serie de instalații, inclusiv substații de electricitate”.
- Președintele rus Vladimir Putin a declarat că războiul economic fulger (Blitzkrieg), lansat de Occident împotriva Rusiei a eșuat deși a recunoscut că sancțiunile ar putea afecta negativ economia națională pe termen mediu și lung, relatează Reuters citând agenția rusă de stat TASS. Putin a vorbit la Vostoci, unde a vizitat cosmodromul în construcție alături de liderul belarus Alexandr Lukașenka, cu ocazia Zilei Cosmonauților.
Joe Biden acuză în premieră Rusia de genocid în Ucraina
Președintele american Joe Biden a declarat pentru prima dată că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt un „genocid”. „Da, am spus genocid pentru că a devenit tot mai clar că Putin încearcă să șteargă chiar ideea că este posibil să fii ucrainean, iar dovezile se înmulțesc”, le-a spus Biden reporterilor pe 12 aprilie, în timp ce se pregătea să urce la bordul avionului Air Force One după un discurs ținut în Des Moines, Iowa. Mai multe amănunte AICI.
Salvați din calea războiului: evacuarea copiilor orfani ai Ucrainei
Aproape 6.000 de copii orfani au fost evacuați din zonele de război din Ucraina.
Your browser doesn’t support HTML5
De ce întârzie al treilea pachet de ajutor militar al UE pentru Ucraina
Uniunea Europeană nu a adoptat încă al treilea pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 500 de milioane de euro și nici nu a luat vreo decizie privind un posibil embargo, sau o reducere treptată a importurilor de petrol și gaze din Rusia, ca răspuns la războiul din Ucraina și crimele de război care-i sunt imputate armatei ruse. Care suont motivele acestei întîrzieri? Amănunte AICI.
În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare
Autoritățile ucrainene au exhumat zeci de cadavre din gropi comune în suburbia Bucea a Kievului, pentru teste medico-legale și pentru o înmormântare cuvenită. Există dovezi solide că forțele ruse au comis crime de război în acest oraș. Șeful Poliției naționale ucrainene a declarat pentru RFE/RL, la 8 aprilie, că multe victime au fost împușcate în tâmplă de la mică distanță.
Your browser doesn’t support HTML5
„Li s-a spus că va fi o victorie glorioasă”
Casa Albă anticipează intensificarea violenței în Ucraina în condițiile în care rușii își redirecționează campania către estul țării, pretinzând – deloc convingător – că acesta ar fi fost obiectivul de la bun început.
Your browser doesn’t support HTML5
Putin are acum, pentru prima dată un general, care răspunde pentru întreaga operațiuni în persoana lui Alexander Dvornikov, cel care a condus brutala intervenția a Rusiei în Siria. imaginile provenite din Ucraina – masacrul de la Bucea, cifrele morților la Mariupol, unde primarul estimează că circa 5000 de persoane și-au pierdut viața, recentul atac asupra unei gări pline de persoane, care încercau să se refugieze – toate acestea întăresc caracterizarea formulată de președintele Biden care a spus că Vladimir Putin este criminal de război. Mai multe amănunte AICI.
Donbas: de ce se reorientează campania Rusiei spre est
Serviciile de informații militare ucrainene, dar și britanice spun de mai multe zile că trupele rusești se regrupează pentru o ofensivă majoră în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Aflați mai multe aici.
Ursula von der Leyen: „Ucraina se îndreaptă spre un viitor european”
Aflată în vizită la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen i-a înmânat președintelui ucrainean chestionarul în vederea aderării Ucrainei și a spus că acest proces o să dureze „săptămâni, nu ani”, fiindcă a fost cumva accelerat de război. Aflați mai multe aici.
Observatori politici se întreabă ce ar putea Vladimir Putin să facă pentru a transforma ceea ce este acum un dezastru militar, într-o aparentă victorie, fie și limitată. Citiți opinii ale experților americani sintetizate de Valeriu Sela aici.
VIDEO: Groapă comună într-o fostă tabără de copii din Ucraina:
Your browser doesn’t support HTML5
Joe Biden spune că trebuie adunate dovezi în legătură cu atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina. Citiți mai multe aici.
VIDEO: Cum reacționează rușii la acuzațiile de la Bucea:
Your browser doesn’t support HTML5
VIDEO: Atrocitățile armatei ruse: de al Doilea Război Mondial la războaiele din Cecenia și Ucraina
Acțiunile din prezent ale Rusiei în Ucraina se aseamnă, spun istoricii, acelea ale armatei germane din al Doilea Război Mondial, sau cu cele ale armatei sovietice (iar mai apoi ale armatei ruse) în Afganistan și Cecenia
Agenția ONU pentru refugiați afirmă că peste 4,4 milioane de ucraineni au fugit din țara lor de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie, în cel mai mare val de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial până astăzi. Aflai mai multe aici.
Moscova și „operațiunile ei militare”
În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată DEnumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.