Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.
Ultimele evoluții:
- Rusia continuă să-și întărească trupele în lungul frontului de peste 480 de kilometri din estul Ucrainei iar imagini din satelit arată că în același timp se aduc noi trupe la granița cu Ucraina.
- Statele Unite estimează că Rusia nu a înregistrat câștiguri teritoriale majore, de la lansarea ofensivei din Dombas, cu două zile în urmă. Ministerul britanic al apărării, în analiza sa cotidiană, a avertizat că forțele ruse ar putea continua să atace și alte orașe din Ucraina (cum a fost cazul Lvov-ului cu două zile în urmă) pentru a întrerupe liniile de aprovizionare ale armatei ucrainene de pe frontul de est.
- La Mariupol, orașul portuar de la Marea Azov, luptele continuă în zona combinatului siderurgic Azovstal, unde s-au baricadat circa 3 mii de militari ucraineni, majoritatea din batalionul Azov. Ultimatumul emis din nou miercuri de Rusia, a fost ignorat de luptătorii din Mariupol.
- Administrația americană pregătește un nou pachet de ajutoare militare pentru Ucraina în valoare de 800 de milioane de dolari. Acesta va include piese de artilerie grea, în special obuziere de 155 mm și muniție, potrivit unui înalt oficial american și a unei surse din Congres care cunoaște proiectul. Statele Unite au cerut „multor” aliați NATO să contribuie cu artilerie la acest nou transport de arme, a mai declarat înaltul oficial american pentru CNN.
- Ucraina a primit se pare avioane de luptă pentru a putea face față invaziei rusești, relatează AFP citând Pentagonul. Kievul a cerut partenerilor săi occidentali să furnizeze avioane MiG-29 de care dispun mai multe țări est-europene și pe care piloții ucraineni știu să le piloteze. Pentagonul a refuzat să precizeze numărul de avioane și originea acestora dar a subliniat că Statele Unite nu au participat direct la transportarea „vreunui avion”.
- Președintele Consiliului European, Charles Michel, a sosit la Kiev pe 20 aprilie într-o vizită-surpriză, în semn de susținere pentru națiunea est-europeană care luptă împotriva invaziei neprovocate a Rusiei.
- Politicienii ruși au reacționat dur la interzicerea unor simboluri pro-ruse în R. Moldova. Senatorul rus Alexei Pușkov a amenințat-o pe președinta republicii, Maia Sandu, spunându-i că țara sa ar putea ajunge la „coșul de gunoi al istoriei”. „Ar trebui să fie mai prudentă când e vorba despre Rusia și simbolurile sale, cu atât mai mult cu cât Chișinăul nu poate plăti pentru gazul rusesc”, a scris Pușkov pe canalul său Telegram.
- Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu,a promulgat pe 19 aprilie proiectul de lege care interzice panglica Sfântului Gheorghe, simbolul militar negru și portocaliu al patriotismului rusesc și al agresiunii împotriva Ucrainei, precum și însemnele Z și V, litere folosite de forțele armate rusești pentru a-și marca vehiculele și echipamentele în timpul invaziei neprovocate a Moscovei în Ucraina.
- „Unda de șoc” a războiului din Ucraina se resimte la nivel mondial, a apreciat Fondul Monetar Internațional care marți și-a redus cu 0,8 procente prognoza de creștere globală pentru 2022, de la 4,4%, cât era în ianuarie, la 3,6%. FMI prevede că economia Ucrainei ar putea să scadă cu 35%, cea a Rusiei cu „numai” 8,5%.
Guvernul ucrainean: S-a ajuns la un acord preliminar privind evacuarea civililor din Mariupol
Kievul a ajuns la un acord preliminar cu Rusia privind crearea unui coridor umanitar pentru evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor din orașul-port asediat Mariupol la 20 aprilie, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.
Primarul din Mariupol, Vadim Boicenko, a declarat că autoritățile speră să evacueze 6000 de persoane din oraș cu 90 de autobuze. Aproximativ 100 000 de civili se află încă în orașul asediat, a mai spus Boicenko, adăugând că zeci de mii de persoane au fost ucise. Mai multe amănunte, AICI.
UE pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ar putea să vizeze Sberbank, care deține 37% din piață, dar și întreprinderi petroliere, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un interviu cu Bild am Sonntag.
Von der Leyen a spus că acum la Bruxelles se caută „mecanisme inteligente”, care să permită includerea în noul pachet restricții pentru petrolul rusesc. „Nu trebuie permitem ca Putin să obțină prețuri și mai mari pe alte piețe pentru livrări care altfel ajugeau în UE”. Ea a precizat că scopul conducerii UE este „reducerea veniturilor lui Putin”.
Potrivit agenției Reuters, Uniunea Europeană a „cruțat” până acum să impună sancțiuni Sberbank, deoarece prin această bancă țările europene fac plățile pentru gazul și petrolul rusesc pe care îl cumpără.
Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.
Your browser doesn’t support HTML5
În războiul din Ucraina, Rusia „orbecăie” | Problema sateliților
Rusia și-a intensificat atacurile în estul Ucrainei, unde se așteaptă acum o ofensivă pe scară largă, după ce a fost forțată să se retragă din jurul Kievului și să se regrupeze. Potrivit surselor ucrainene, dar și a serviciilor occidentale de informații, în primele săptămâni ale invaziei, a suferit pierderi semnificative, în oameni și echipament.
Experții militari au remarcat și faptul că nu a lansat sau nu a putut lansa o campanie coordonată, între forțele terestre, aeriene și maritime. Nu a reușit nici să controleze spațiul aerian deasupra Ucrainei, pentru a-și folosi eficient o aviație militară, net superioară celei ucrainene. Motivul? Infrastructura de comunicație și starea sateliților. Mai multe amănunte AICI.
Interzicerea simbolurilor „agresiunii rusești în Ucraina”, primită cu proteste la Bălți, Comrat și Moscova
Deciziile adoptate de parlament ce vizează interzicerea simbolurilor „agresiunii rusești în Ucraina”, literele Z, V, O, precum și a așa-zisei „panglici a Sf. Gheorghe” „reprezintă un drept suveran al țării noastre”, a declarat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniel Vodă. „Facem apel către partea rusă să se abțină de la implicarea în procesele interne și democratice din Republica Moldova”, a adăudat reprezentantul diplomației moldovene.
Mai multe amănunte AICI.
Joe Biden acuză Rusia de genocid în Ucraina
Președintele american Joe Biden a declarat pentru prima dată că acțiunile Rusiei în Ucraina sunt un „genocid”. „Da, am spus genocid pentru că a devenit tot mai clar că Putin încearcă să șteargă chiar ideea că este posibil să fii ucrainean, iar dovezile se înmulțesc”, le-a spus Biden reporterilor pe 12 aprilie, în timp ce se pregătea să urce la bordul avionului Air Force One după un discurs ținut în Des Moines, Iowa. Mai multe amănunte AICI.
În Ucraina sunt exhumate victimele de la Bucea, pentru expertize medico-legale și reînmormântare
Autoritățile ucrainene au exhumat zeci de cadavre din gropi comune în suburbia Bucea a Kievului, pentru teste medico-legale și pentru o înmormântare cuvenită. Există dovezi solide că forțele ruse au comis crime de război în acest oraș. Șeful Poliției naționale ucrainene a declarat pentru RFE/RL, la 8 aprilie, că multe victime au fost împușcate în tâmplă de la mică distanță.
Your browser doesn’t support HTML5
VIDEO: Cum reacționează rușii la acuzațiile de la Bucea:
Your browser doesn’t support HTML5
Moscova și „operațiunile ei militare”
În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.