Război în Ucraina: ziua 24

O refugiată din orașul Mariupol trecând granița în Republica Moldova

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții

  • Zeci de soldați ucraineni au fost uciși într-un atac asupra cazărmii Mykolayiv
  • Grupul de investigații Bellingcat a publicat o hartă interactivă a țintelor civile distruse de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi discuții cu Moscova la mai bine de trei săptămâni de la invazia Rusiei în Ucraina. Armata rusă, la rându-i, susține că a folosit cu succes rachete hipersonice în vest și că trupele sale au intrat în Mariupol, oraș-port strategic din sud-estul Ucrainei.
  • Din ruinele teatrului orașului Mariupol au fost salvate până acum aproximativ 130 de persoane. Teatrul a fost ținta unui atac aerian rusesc. Alte sute de persoane sunt încă prinse sub dărâmături, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Primarul orașului Mariupol, Vadym Boichenko, a declarat că luptele pentru portul strategic de la Marea Neagră au ajuns în centrul orașului. Aproximativ 350 000 de persoane sunt, în continuare, prinse în oraș în condiții îngrozitoare, afirmă lucrătorii umanitari.
  • Liderii UE se află în posesia unor „dovezi foarte credibile” că China ia în considerare acordarea de asistență militară Rusiei, în contextul invaziei rusești din Ucraina.​ UE și Statele Unite au avertizat deja China că orice sprijin acordat Rusiei în acest context, militar sau economic, va atrage sancțiuni internaționale.
  • Șase țări - Marea Britanie, Statele Unite, Franța, Albania, Irlanda și Norvegia - au acuzat Rusia de crime de război în Ucraina. Totodată, Parisul susține că Vladimir Putin doar pretinde că este interesat de negocierea unui acord de pace.

Atac asupra cazărmii din Mykolayiv

Autoritățile locale și martorii informează că zeci de soldați ucraineni au fost uciși după ce forțele ruse au lovit o cazarmă militară ucraineană din orașul Mykolayiv, din sudul Mării Negre. În cazarmă s-ar fi aflat în momentul atacului circa 200 de soldați care se odihneau. Până acum s-ar fi recuperat trupurile a cincizeci de militari, după cum informează AFP.

Vitaliy Kim, guvernatorul regiunii Mykolayiv din sudul Ucrainei, a declarat că atacul a avut loc pe 18 martie și că operațiunea de salvare este în curs de desfășurare, dar nu a oferit mai multe detalii despre locul precis al atacului sau despre numărul victimelor.

Grupul de investigații Bellingcat publică o hartă a țintelor civile distruse din Ucraina

Grupul de investigații Bellingcat a publicat o hartă interactivă a obiectivelor civile distruse de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina. Harta se bazează pe dovezi video și fotografice documentate de Bellingcat și înregistrează, după timp și loc, câteva sute de incidente care au atins sau au distrus obiective potențial civile de când a început invazia Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie. Printre aceste incidente se numără „lovituri de rachete în zone rezidențiale, distrugerea infrastructurii civile și prezența evidentă a civililor răniți sau morți”, a spus Bellingcat. Grupul de investigații a spus că documentarea unor astfel de cazuri este „foarte importantă în lumina declarațiilor autorităților ruse că nu încearcă să atace civili și că evită atacurile și distrugerea infrastructurii civile”.

Zelenski către Putin „Acesta este momentul să ne întâlnim”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi discuții cu Moscova la mai bine de trei săptămâni de la invazia Rusiei în Ucraina. Armata rusă, la rându-i, susține că a folosit cu succes rachete hipersonice în vest și că trupele sale au intrat în Mariupol, oraș port strategic din Sud Est.

„Acum este momentul să ne întâlnim, să vorbim, este timpul pentru refacerea integrității teritoriale și a corectitudinii pentru Ucraina”, a spus Zelenski într-un videoclip postat pe Facebook pe 19 martie. „În caz contrar, pierderile Rusiei vor fi de așa natură încât mai multe generații nu se vor recupera”.

Noi fotografii din satelit arată distrugeri în Mariupol și în suburbii ale Kievului

Președintele ucrainean face aceste afirmații după ce Rusia a declarat că trupele sale, care au suferit pierderi grele în timpul invaziei, au intrat în centrul orașului Mariupol. Bombardamentul puternic al Rusiei asupra portului important din punct de vedere strategic de la Marea Azov, inclusiv o lovitură asupra unui teatru în care se adăposteau sute de civili, a condus la acuzații că Rusia comite crime de război. Aproximativ 350 000 de oameni rămân în interiorul orașului în condiții îngrozitoare, spun lucrătorii umanitari. Pe de altă parte, Rusia a anunțat pe 19 martie că a folosit pentru prima dată noile sale rachete hipersonice Kinzhal în Ucraina pentru a distruge o instalație de depozitare a armelor din vestul regiunii Ivano-Frankivsk, care se află la mai puțin de 150 de kilometri nord de România și la 250 de kilometri de Ungaria.

Ce a vrut și ce mai vrea Putin de la Ucraina?

Negocierile de pace ruso-ucrainene continuă pentru a patra zi consecutiv, prin videoconferință. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Turcia s-a oferit să medieze conflictul dintre cele două părți – iar joi seară, la trei săptămâni de la începutul războiului, președintele rus Vladimir Putin l-a sunat pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan și i-a spus care ar fi condițiile Moscovei pentru un acord de pace. Dar, la urma urmei, de ce a invadat Putin Ucraina? Mai multe AICI.

Vladimir Putin vorbind înaintea unui concert marcând anexarea Crimeii și Sevastopolului. Pe bannere se poate citi: Pentru Rusia. Moscova, 18 martie 2022

Un ucrainean care și-a pierdut familia într-un atac rusesc vorbește despre tragedia sa

La 6 martie, Serhii Perebiinis și-a pierdut întreaga familie în timp ce încercau să se evacueze dintr-o suburbie a Kievului. Moartea soției și celor doi copii ai săi cauzată de un obuz rusesc a fost documentată de jurnaliști aflați la fața locului, iar imaginile cu trupurile lor neînsuflețite au făcut înconjurul lumii. Perebiinis a vorbit despre această tragedie cu postul Current Time. (ATENȚIE: Urmează imagini care vă pot afecta emoțional.)

Your browser doesn’t support HTML5

Un ucrainean care și-a pierdut familia într-un atac rusesc vorbește despre tragedia sa.

Ar putea fi Putin judecat pentru crime de război?

Curtea Penală Internațională (CPI) îl investighează pe președintele Rusiei pentru posibile crime de război în Ucraina. Se pune însă din start întrebarea legitimă: Este oare Putin susceptibil să fie într-adevăr judecat la Haga? Mai multe AICI.

„Prețul Războiului” - 109 cărucioare goale în memoria copiilor uciși până acum în invazia rusă din Ucraina, Lvov, 18 martie 2022

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare data, denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

S-a bazat Rusia pe informații greșite înainte de a intra în Ucraina?

Mai mare, mai puternică, mai bine dotată și antrenată, armata rusă ar fi trebuit să anihileze rezistența militară ucraineană, iar soldații ruși urmau să fie primți cu resemnare pasivă, dacă nu chiar cu brațele deschise. Războiul din Ucraina se apropie de a treia săptămână, dar profeția nu s-a adeverit. De ce? Vedeți aici o analiză semnată de jurnalistul Europei Libere Mike Eckel.

De frica războiului, zeci de mii de ruși fug din țară

Se estimează că peste 200 de mii de ruși au plecat peste noapte în străinătate, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat lansarea invaziei din Ucraina. Majoritatea aparțin clasei de mijloc și spun că se tem de consecințele economice și politice ale războiului sau de perspectiva ca bărbații să fie luați la armată pentru a lupta în Ucraina.

Mai multe AICI.

Mii de ruși fac cozi la plecare, pe aeroportul Domodedovo din Moscova

VIDEO: Groapă comună în orașul asediat Mariupol

Autoritățile ucrainene spun că bombardamentele rusești asupra orașului Mariupol au făcut peste 2.500 de victime până acum. Portul de la Marea Azov este încercuit de trupele invadatoare, iar sute de mii de oameni duc o lipsă acută de alimente, apă și medicamente. Crucea Roșie a declarat că orașul se confruntă cu condiții „apocaliptice”. La Mariupol, cei care au fost uciși sau au murit în timpul asediului sunt înmormântați într-o groapă comună. Mulți locuitori continuă să se ascundă în subsoluri. Atenție, urmează imagini ce pot șoca.

Your browser doesn’t support HTML5

Blestemați fie cei care au început asta!

Harta centralelor nucleare din Ucraina