Sandu Grecu: „Pe baza fotbalului îți poți face imagine și destul de bunicică”

Imagine generică

Interviu cu un jurnalist sportiv despre legăturile politicienilor cu fotbalul.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu jurnalistul sportiv Sandu Grecu


Europa Liberă: Faptul că s-a dezumflat balonul FC Zimbru era previzibil, că mai deunăzi patronul acestui club se dădea rotund, toată lumea spunea cât de bogat este și asta însemna prosperitatea clubului? De ce se dezice omul de acest club? Nu mai este important ca politician, prin urmare nici clubul dânsului? Ce se întâmplă?

Sandu Grecu

Sandu Grecu: „Nu cred că are vreo tangență cu politica. Eu cred că situația în care s-a ajuns astăzi la Zimbru este din cauza unui management defectuos în ultimul timp; în ultimul timp, asta în ultimii 20 de ani de fapt, pentru că Zimbru a câștigat ultima dată titlul în anul 2000, adică-s cam 19 ani.”

Europa Liberă: Spuneți că nu are tangență cu politica, dar eu, din păcate, mă uit doar ca la un element de politică. Faptul că Sheriff-ul, reprezentanta unui regim secesionist, este acceptată bine mersi în campionat și se conformează, se prezintă ca o echipă moldovenească în exterior, nu este politică?

Sandu Grecu: „Păi, Sheriff-ul are doar de câștigat din asta, pentru că fără să joace meciuri în exterior în cupele europene n-ar avea sens să investești în Sheriff. Nu i-ar vedea nimeni. În primul rând, n-ar mai putea să vândă jucători, n-ar mai câștiga milioane din participarea în grupele Europa League. Respectiv, ei sunt nevoiți, altă șansă n-au decât să joace în Campionatul Moldovei.”

Europa Liberă: Deci se poate găsi „căpăstru” pentru Tiraspol?

Sandu Grecu: „Păi, bineînțeles, dacă nu-i mai lăsăm să joace în Campionatul Moldovei, atunci nici această echipă nu ar mai exista.”

Europa Liberă: Dar Zimbru totuși, cel puțin în tinerețea mea, pe care am avut-o cândva, era mascota Republicii Moldova, Zimbru era emblematică. De ce s-a ajuns că nu mai are interes nimeni? Nu cumva pentru că alți politicieni au cluburile lor?

​Sandu Grecu: „Nu prea au politicienii la noi cluburi. În general, la noi fotbalul nu este un fenomen și asta poate e cea mai mare greșeală, cea mai mare greșeală a politicienilor este anume asta: nu promovează sportul la posturile de televiziune pe care le finanțează.”Europa Liberă: Dar Milsami Orhei nu este una dintre medaliile acestui politician în ascendență?

Sandu Grecu: „Nu, eu cunosc cum s-a fondat acest club. Deci, politicianul chiar nu are nicio tangență. La început, el a fost nevoit să formeze acest club, pentru că s-au pus anumite condiții într-un moment, când a preluat un obiect imobiliar. Așa a apărut Milsami, din câte cunosc eu. Ulterior deja a văzut că pe baza fotbalului îți poți face imagine și destul de bunicică, după ce a câștigat campionatul pe care unii spun că a cumpărat titlul în ultima etapă, Șor a câștigat și primăria în câteva luni, imediat după câștigarea campionatului și a văzut că are avantaje.”

Europa Liberă: Păi aici voiam să vă întreb: întâi a câștigat clubul și după aia, automat, primăria?

Cu Milsami Șor a câștigat popularitate atât de mare în Orhei încât a câștigat și alegerile locale...

Sandu Grecu: „Da, mai întâi clubul, da. În anul în care au avut loc alegerile locale, Milsami a câștigat titlul național, iar după o scurtă perioadă de timp, acum nu-mi amintesc exact, Șor a fost ales primar în Orhei, deși era un anonim acolo, nu-l cunoștea nimeni înainte să preia Milsami. A fost dl Dragoș Hâncu președinte la Milsami, un manager foarte bun în sport, un om care cunoaște foarte bine managementul a reușit să aducă Milsami într-un timp foarte scurt să facă această performanță și să câștige titlul. Și eu cred că în mare parte datorită faptului că a devenit campioană a Moldovei, Șor a câștigat popularitate atât de mare în Orhei, încât a câștigat și alegerile locale.”

Europa Liberă: Pornind de la această formulă așa cum o descrii, nu cumva și echipa din Nisporeni merge pe urmele lui Milsami? Când am văzut la una dintre televiziuni reportaj, prima știre în buletin în partea de sport, că iată echipa de la Nisporeni și-a achiziționat un fotbalist și are de gând, și așa și pe dincolo, imediat mi-a căzut fisa dacă nu cumva deputatul de Nisporeni va dori să aibă și el un FC important care, eventual, că câștige competiția cu Milsami, cu Sheriff.

Sandu Grecu: „Nu-i exclus pe viitor să-l convingă cei din preajma lui – vorbiți de Plahotniuc, probabil? – să investească în fotbal. Însă din câte știu eu, din informația pe care o am, el este total indiferent față de fotbal și chiar urăște acest gen de sport. Fotbal în Nisporeni nu știu dacă o să fie, sincer vă spun, așa cum văd eu, deocamdată, echipa este...”

Europa Liberă: Dacă scoate niște bani Plahotniuc, poate?...

Sandu Grecu: „Poate, poate, dar trebuie cineva să-l convingă cu niște argumente foarte puternice.”

Europa Liberă: Sandu, acum o întrebare pentru un împătimit de fotbal de la unul care poate e aproape de poziția lui Plahotniuc în sensul acesta: care e meritul acelora care stau și se uită la televizor la fotbal sau la Simona Halep și după asta ei bat din palme și strigă: „A noastră a ieșit!”, dar de fapt efortul oamenilor se reduce numai la asta – să stea și să se uite la televizor?

Sandu Grecu

Sandu Grecu: „Păi stați un pic. Asta se numește deja cultura fotbalului. Ceea ce la noi nu există. Noi avem câțiva oameni pasionați de sport, care uneori mai fac câte o postare pe Facebook în ceea ce ține de rezultatele obținute de sportivii din România, dar la nivel de cultură sportivă, cultură fotbalistică ea nu există la noi. Și aici în primul rând este de vină presa, pentru că presa trebuie să o formeze.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă „cultură fotbalistică”? Să joci fotbal, să te pricepi?

Sandu Grecu: „Nu este neapărat să joci sau să te pricepi. Asta înseamnă că în momentul în care a venit week-end-ul, vă dau exemplul Angliei: tatăl și-a luat feciorul de mânuță și au plecat la stadion. Deci se duc, nu contează cine joacă, la ce nivel joacă.”

Europa Liberă: Dar au și anumite preferințe, da? Acolo din tată în fiu se transmite...

La noi patronii de televiziune au alte priorități, deci pe dânșii îi interesează doar propriile afaceri...

Sandu Grecu: „Acolo și în Liga 6 vin 20.000 de spectatori la meciuri în week-end. Deci, asta se transmite din tată în fiu, dar la început cultura asta a fotbalului trebuie formată, trebuie să o formeze presa. Dar la noi revenim la ceea ce am spus la început. La noi patronii de televiziune au alte priorități, deci pe dânșii îi interesează doar propriile afaceri, politica, dar politica la noi este o afacere și niciun fel de sport, cultură ș.a.”

Europa Liberă: Dar când dumneata mă îndemni pe mine să merg la stadion, mai ales la meciuri importante, să plătesc niște bani pentru ca să intru la stadion, eu de fapt sunt parte a acestei mașinării de făcut bani, că fotbalul, pardon, dar are și aspectul acesta. Când aflu eu ce onorarii iau fotbaliștii, mă cam ia din spate.

Sandu Grecu: „Era la noi un patron de club care spunea: „La noi, în Moldova, fotbaliștii trebuie să plătească cluburilor, pentru că îi promovează și au posibilitatea pe urmă să prindă un contract afară și să câștige bani mari. Și pe undeva are dreptate.”

Europa Liberă: Dar este fotbalul o mașină de făcut bani sau nu?

Sandu Grecu: „Foarte, foarte bună mașină. Cea mai mare problemă la noi este managementul în fotbal. Dacă am avea manageri de fotbal, eu cred că Moldova în maximum 5-10 ani ar face bani-bani din fotbal. Vă dau doar exemplul lui Gică Hagi, care și-a făcut academie. Cinci ani a investit, n-a investit mult, că crești doar niște copii, în copii nu-s așa de mari investițiile, în schimb dintr-o grupă de copii, dacă vinzi un jucător-doi și-ți iei câteva milioane, îți recuperezi banii și nu doar că ți-i recuperezi, dar ajungi ca să câștigi foarte mulți bani în fotbal. Eu nu vorbesc doar de vânzări, vorbesc de participarea în cupele europene, pentru că astăzi cupele europene aduc un venit enorm. De exemplu, Sheriff Tiraspol a câștigat vreo 15 milioane acum câțiva ani, doar pentru că a participat în grupele Europa League.”

Europa Liberă: O altă întrebare provocatoare, Sandu. Atunci când era la televizor un reportaj despre Zimbru, fotbaliștii și nu doar ei spuneau: „Uite, după ce 10 ani a făcut carieră ca să ajungă în echipă și s-a consacrat, acum se desface clubul, el ce face?” Şi vă întreb: dar cu ce e mai bun acest fotbalist care și-a asumat riscul? Cu ce e mai bun decât, să zicem, un muncitor de la Uzina „Mezon”, care a dat faliment din varii motive? Inclusiv din cauza managementului prost, el a făcut o miză proastă, acum se duce șomer la bursă să se angajeze. De ce noi trebuie să ne preocupăm mai mult de fotbaliști decât de inginerii care rămân fără muncă?

Sandu Grecu: „Asta, într-adevăr, e o întrebare provocatoare. Nu știu, pentru că fotbalul este un fenomen, fotbalul a devenit un domeniu separat de sport. Eu consider că fotbalul deja de 20 de ani este un domeniu separat, din care se fac foarte mulți bani, și anume de asta și fotbaliștii au salarii atât de mari. Bine că la noi sunt salarii exagerate, pentru că noi bani deocamdată...”

Europa Liberă: În comparație cu nivelul, da?

Sandu Grecu: „Da, comparativ cu ceea ce se întâmplă în lume suntem departe, dar vrem și noi să ajungem într-o zi când o să facem bani din vânzări de bilete, din drepturi de televizare. Deocamdată la noi e invers în fotbal, deocamdată cluburile plătesc ca să-și transmită un meci de fotbal la televiziune, ceea ce este total cu picioarele în sus ca și în celelalte domenii.”

Europa Liberă: Să vă mai întreb ceva. Iată spuneați de Hagi și academia lui. Oamenii care îi iau pe copiii ăștia și îi instruiesc, de fapt, îi condamnă la un posibil succes sau la un posibil eșec, pentru că din zece se vor alege doi, restul opt se vor convinge cândva că nu fac față și vor rămâne cu buza umflată. Așa se întâmplă și la tenisul de câmp, da? Căci acolo sunt onorariile mari, sunt îndemnați să viseze și dacă nu ajung acolo, e un fel de eșec. În partea asta, responsabilitatea celor care îi iau pe copii și le dau speranță, ca și la modeling, ca și în alte părți.

Sandu Grecu: „Păi, dar asta se întâmplă absolut la toate academiile de fotbal. Și iarăși vă dau exemplul lui Gheorghe Hagi. Am citit recent în „Gazeta Sporturilor” un material despre un turneu când Hagi abia și-a format academia și au câștigat un turneu între copii, după ce au învins echipele de copii de la Real Madrid, cluburi mari de tot. Și ce s-a întâmplat cu acei copii, care cu 15 ani în urmă au câștigat acest turneu? Doar patru au ajuns fotbaliști din ei, și fotbaliști din ăștia așa, mediocri, nu de top. În rest, care lucrează pe la negru, care și pe unde a apucat. Și asta-i soarta la toate academiile. Dacă scoți un fotbalist dintr-o promoție, e bine; dacă scoți doi, e foarte bine; dacă scoți trei, e super. Deci, astfel funcționează academiile...”

Europa Liberă: Acesta-i randamentul. Am înțeles, dar iarăși ca un profan vă întreb: se pot întâlni aceste două straturi – fotbalul profesionist care generează onorarii, care generează show-uri, care îi determină pe oameni să se ducă la stadion și sportul de masă, modul sănătos de viață, pentru că politicianul care își face un club e una că vrea să câștige bani, dar politicianul onest ar trebui de fapt să pledeze pentru plecarea sportului în jos, să-i determine pe oameni să practice ei sportul, să facă cel puțin jogging, să nu fumeze, să se ducă la sala de sport? Lucrurile astea la noi se întâlnesc sau nu?

Sandu Grecu: „Ceea ce spuneți Dvs. e logic, adică așa ar cam trebui să fie, dar dacă te gândești din punctul de vedere al politicianului și al faptului că el are nevoie de voturi? Ce înseamnă voturi? Asta înseamnă să aduci echipa Zimbru la acel nivel când o să joace în grupele Champions League și o să aducă aici pe Real Madrid și pe Manchester United. Și atunci, când au să vină 10.000 de spectatori în tribună și o să stea patronul care se vrea președinte de țară acolo, și Zimbru o să joace 1:1 cu Manchester United, credeți-mă că peste două luni la alegeri câștigă lejer.”

Europa Liberă: Deci, Sandu Grecu dă un sfat pe gratis. Fiți atenți!

Nu este neapărat ca oamenii să facă sport, oamenii vor show. Noi am rămas la nivelul Romei Antice...

Sandu Grecu: „Deci nu este neapărat ca oamenii să facă sport, oamenii vor show. Noi am rămas la nivelul Romei Antice, când le dădeau show și pâine la oameni și atât. Nu-i neapărat ca ei să practice acest sport. Important să-ți faci o echipă de top, să le dai oamenilor plăcerea și bucuria de a-și vedea idolii pe viu. Așa văd eu, așa înțeleg eu și așa spun exemplele. Îl vedem pe Gigi Becali, care din cioban a ajuns europarlamentar.”

Europa Liberă: A făcut și un popas în pușcărie, dar asta-i altceva.

Sandu Grecu: „Păi asta a făcut, pentru că a făcut acele mașinații cu banii din transferuri, nu....”

Europa Liberă: Da, dar oricum Steaua este marca lui Gigi Becali, nu?

Sandu Grecu: „Nu, a pierdut marca.”

Europa Liberă: A pierdut-o?

Sandu Grecu: „Da.”

Europa Liberă: În biografia lui a rămas.

Sandu Grecu: „De facto, asta e Steaua, că nu poți să zici că a pierdut marca și... Acesta-i clubul care a jucat tot timpul, anume Steaua și a venit Armata, acum s-au trezit, și-au amintit că acum 20 de ani le aparținea lor. Nici așa nu-i corect. Eu consider că nu-i corect.”