Linkuri accesibilitate

Alegerile moldovene în atenția Moscovei (VIDEO)


Rusia ar miza, potrivit analiștilor, pe o victorie a Partidului Socialiștilor
Rusia ar miza, potrivit analiștilor, pe o victorie a Partidului Socialiștilor

Declarația MAE-ului rus „este premeditată, gândită de mult timp și se aștepta un moment potrivit pentru a fi difuzată”, crede comentatorul politic Nicolae Negru.

Ambasada Statelor Unite la Chișinău nu a vrut să comenteze acuzațiile care i se aduc, într-un text publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe, ambasadorului american în Moldova, Dereck J. Hogan. Ministerul rus de Externe îl acuză pe Dereck J.Hogan că s-ar amesteca în alegerile ce vor veni , un model care ar fi fost folosit în Ucraina, unde Statele Unite ar fi ajutat să preia puterea „un regim naționalist”, precum și în Venezuela, unde ar „încerca să realizeze o lovitură de stat”. Ambasadorul Hogan într-un discurs recent în fata studenților a îndemnat autoritățile moldovene să asigure alegeri libere și corecte, iar cetățenii să iasă la vot pe 24 februarie și să „decidă de sine stătător viitorul Republicii Moldova”.

Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, 7 noiembrie 2018
Ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, 7 noiembrie 2018

Ambasadorul american Dereck J. Hogan, care şi-a început doar cu câteva luni în urmă mandatul, a vorbit recent despre alegerile moldovene în faţa studenţilor unei universităţi de la Chişinău. Calificându-le drept un test crucial” pentru R. Moldova, el a îndemnat autoritățile să asigure un proces electoral liber și corect, iar cetățenii să iasă la vot pe 24 februarie și să-şi „decidă de sine stătător viitorul”.

Recomandări” date în campanie electorală şi sprijin al unor politicieni împotriva altora”, aşa a interpretat Ministerul rus de Externe spusele ambasadorului, într-o declaraţie emisă marţi, cu mai puţin de două săptămâni înaintea scrutinului parlamentar din R. Moldova.

Ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, despre alegerile din 24 februarie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00

Ministerul rus de Externe vorbeşte, însă, de asemenea în acel comentariu despre faptul că moldovenii ar risca ruperea legăturilor cu Occidentul și chiar repetarea Maidanului ucrainean, dacă învingătorul cursei din 24 februarie nu va fi pe placul Washingtonului”.

Referirea diplomaţiei ruse la situaţia din Ucraina, vecinul cel mai apropiat al R. Moldova măcinat de mai mulţi ani de un conflict armat, a sunat ca o ameninţare pentru mulţi observatori de la Chişinău, printre ei Nicolae Negru, editorialistul Ziarului Naţional:

Nicolae Negru
Nicolae Negru

Această reacţie e premeditată, gândită de mult timp, se aştepta un moment potrivit, dar pentru că nimeni nu le dădea un pretext, au găsit acest discurs al ambasadorului în faţa studenţilor şi, iată, au intervenit. Dar eu zic că e o reacţie care trebuie să îngrijoreze, pentru că mesajul e: în cazul în care rezultatul alegerilor nu va corespunde aşteptărilor Federaţiei Ruse, atunci situaţia din R. Moldova se va destabiliza, poate chiar izbucni un război civil, nu în zădar se pomeneşte Ucraina. Adică se pregăteşte opinia publică pentru un scenariu de violenţă în R. Moldova.”

Coincidenţa face că însuşi Igor Dodon să fi vorbit despre destabilizări postelectorale într-un interviu în presa rusă luat în timpul ultimei sale vizite la Moscova. Rusia ar putea fi atrasă în scenarii de destabilizare a Republicii Moldova, după alegeri”, a spus el în acel interviu de la sfârşitul lunii trecute.

De atunci şi până acum, însă, Igor Dodon a avut de înfruntat mai multe dificultăţi în relaţia cu democraţii de la guvernare priviţi cu ostilitate dinspre Kremlin, ajungându-se chiar la un avertisment al Comisiei Electorale Centrale că Dodon ar folosi instituţia prezidenţială pe post de agent electoral al Partidului Socialiștilor. Tensiunile între cele două tabere sunt în plin avânt, iar ultimul motiv de dispută e cazul piloţilor moldoveni pe care Igor Dodon susţine că i-a eliberat cu ajutorul Moscovei din captivitatea talibanilor din Afganistan, iar democraţii, care îl acuză că ar fi tergiversat eliberarea ca să coincidă cu alegerile, încearcă să-l împiedice să profite electoral.

Nicolae Negru crede că toate aceste evenimente sunt elemente relevante de context pentru declaraţia MAE rus vizându-l pe ambasadorul american:

„Această declaraţie se produce în momentul în care intenţiile de vot în favoarea socialiştilor sunt în scădere, Moscova vrea să anticipeze acest rezultat care nu ar fi favorabil intereselor ruseşti, de aceea intervine brutal în alegeri. Deci, tocmai Rusia, cea care se implică în alegeri cu acele cadouri electorale făcute lui Igor Dodon, se comportă în acest caz ca „hoţul care strigă hoţul”.

Dacă urmare a unei vizite mai vechi la Moscova, Igor Dodon sugerase că Rusia ar putea oferi o mulţime de fonduri pentru infrastructură R. Moldova în cazul unui rezultat pe placul ei în alegeri, ulterior el şi-a mai temperat promisiunile, rezumându-se la anunţuri ca cel despre anularea pe 6 luni a embargoului economic sau cel legat de amnistierea ilegalităţilor comise de migranţii moldoveni ce muncesc în Rusia.

XS
SM
MD
LG