Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: „Cetățeanul care acceptă să i se ungă mâna este cel mai bun aliat al șmecherilor politici”


Imagine generică
Imagine generică

Bătălia pe subiectul resursei administrative este analizată în dialogul dintre Vasile Botnaru și Igor Boțan

Partidul Socialiștilor a organizat un miting în fața Comisiei Electorale Centrale, cerând excluderea de la alegerile din 24 februarie a candidaților democrați Andrian Candu și Pavel Filip pe motiv că spicherul și primul ministru ar folosi imense resurse administrative în campanie în favoarea propriului Partid Democrat. De partea cealaltă, Partidul Liberal i-a acuzat pe socialişti că ar folosi „întreaga mașinărie a instituției prezidențiale în scop electoral”. Disputele politici sunt analizate de activistul civic Igor Botan, director executiv la Asociația pentru Democrație Participativa ADEPT, în dialog cu Vasile Botnaru: ​

Europa Liberă: Cu două săptămâni înainte de scrutin, iată s-a început bătălia pe subiectul resursei administrative. Până acum, fundațiile de caritate erau cumva la adăpost, pentru că făceau toți același lucru, acum vine kompromat-ul cel greu. Sau e o iluzie?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:37 0:00
Link direct

Igor Boțan: „Nu, nu e o iluzie. Acum suntem la mijlocul, la ecuatorul acestei campanii electorale și sigur că toți actorii scot în vileag păcatele și își pun de asemenea în prim-plan propriile virtuți, păcatele oponenților și virtuțile proprii.”

Europa Liberă: Dar semnalul pe care îl prezintă, dar sesizările, de fapt, sunt subiective ab initio. Sigur că bârna din ochiul altuia pare a fi mai mare. Cine trebuie să măsoare exact, să pună în balanță, să pună pe cântar: e folosirea resursei administrative sau nu? Să vă dau un exemplu. Dl Candu publică pe Facebook o fotografie inofensivă cu următoarea legendă: „Între două întâlniri bem niște cafele”. Cu cine? În stânga, în imagine apar doi ofițeri se pare că din Poliția de frontieră. Dânsul, publicând această poză, consideră probabil că este absolut inofensivă, că nu este nici un fel de resursă administrativă. Însuși faptul că președintele Parlamentului între două întâlniri cu alegătorii vine și ține o ședință parlamentară, asta nu este resursă administrativă? Cine trebuie să decidă?

Igor Boțan și Vasile Botnaru
Igor Boțan și Vasile Botnaru

Igor Boțan: „Sigur că aceste lucruri ar fi trebuit să fie explicit prevăzute în lege, ceea ce înseamnă resursă administrativă. Noi însă în Codul electoral, art. 52 pct.7, vedem că resursele administrative sunt definite ca utilizare a bunurilor publice în interesul unor concurenți electorali și acest lucru este condamnabil, pentru că creează condiții inegale pentru toți cei ceilalți. Acum dacă luăm de la capăt ceea ce spuneți Dvs., sigur că ceilalți concurenți electorali nu pot convoca o ședință a Parlamentului după ce a expirat mandatul și o ședință foarte șmecheroasă, care într-un fel suscită așteptările cetățenilor și de fapt le spune cetățenilor: „Ceea ce v-am promis, cadourile, plățile sociale le veți primi, dacă cumva câștigăm alegerile noi”.”

Europa Liberă: Deci, „dacă vreți 200 de lei pentru fiecare copil, votați-ne pe noi”. Acesta e mesajul?

Igor Boțan: „Da, acesta e mesajul. Și, dacă ne referim la resurse administrative, atunci trebuie să cădem de acord că ceilalți concurenți electorali nu pot proceda așa. Sau să luăm un alt lucru: calea a patra, pe care a promovat-o Partidul Democrat, are la temelie piatra unghiulară, îl are pe Șor, pentru că totul a început de la denunțul lui Șor și vedem că Șor își desfășoară campania. Cum? În baza magazinelor sociale și-a făcut, iată, o rețea de 100 de magazine și beneficiari sunt 300.000 de alegători. Acum, cardurile pe care le-a emis Ilan Șor sunt folosite și în campania electorală. Pe ele este imprimat simbolul Partidului „Șor”. Întrebare către autorități și către toți ceilalți: utilizarea de către cei 300.000 de utilizatori a cardurilor cu simbolul electoral al Partidului „Șor” și procurarea alimentelor cu discount este aceasta corupție electorală sau nu este?”

Europa Liberă: Poate e o șmecherie? Tocmai că oamenii care recurg la ele, știind că nu au cum să fie prinși de lege, se folosesc bine mersi.

Igor Boțan: „Exact!”

Europa Liberă: Eu vă dau și alt exemplu. La Râșcani, în sectorul Râșcani al Chișinăului funcționează de curând un OrheiLand cu ceaiuri și cafele gratis, copiii nu plătesc bilete pentru atracțioane, se dau acolo pe o sanie gonflabilă și, în aparență, este continuarea a ceea ce face Șor la Orhei.

Igor Boțan: „Exact! Pentru că am observat cu toții, nu există reglementări legale pentru magazinele sociale, pentru astfel de OrheiLand-uri ș.a.m.d. și atunci, dacă există interes pentru protejarea lui Ilan Șor și a partidului său în această campanie electorală, se închid ochii la lucrurile care se întâmplă. Dar revenim la lucruri care pot fi măsurabile, pentru că la aceste lucruri ni se vor spune: „Nu există delimitări clare în legislație, de aceea trecem peste ele”, deși sunt foarte grave, dar ne referim la lucruri care pot fi cumva încadrate în prevederile art. 52 pct. 7.”

Europa Liberă: Asta cine trebuie să facă?

Igor Boțan: „Asta trebuie să facă concurenții electorali, acei concurenții electorali, care își desfășoară campania și nu înțeleg cum trebuie să-și protejeze interesele, dacă nu au...”

Europa Liberă: Dar ei cu jalba asta în proțap trebuie să ajungă ori la CEC, ori la instanța de judecată?

Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „S-o facă. Să vedem argumentările, că pe urmă oricum se va face bilanțul și vom vedea.”

Europa Liberă: Deci, primul pas ar fi încadrarea juridică?

Igor Boțan: „Sigur! Nu noi trebuie să facem asta cu Dvs., ci trebuie s-o facă ei.”

Europa Liberă: Păi sigur că nu noi.

Igor Boțan: „Să luăm, de exemplu, resursa administrativă. Este timpul funcționarilor publici o resursă administrativă, un bun pe care îl folosește doar Partidul Democrat? Sigur că da! Ce au să caute secretarii de stat în campania electorală a Partidului Democrat în orele de muncă, doar timpul funcționarilor de stat plătiți din buget este un bun și acest bun nu este accesibil pentru alte partide?”

Europa Liberă: Și ce trebuie să facă secretarul de stat, să degreveze din funcție?

Igor Boțan: „Secretarul de stat trebuie să stea la locul de muncă și să-și onoreze obligațiunile, dar nu să se implice în campania electorală, pentru că așa scrie în art. 52 pct. 7.”

Europa Liberă: Dar dacă ministrul vrea să participe, nu-l puteți lipsi pe el de această plăcere?

Igor Boțan: „Ministrul, dacă vrea să participe, se degrevează și acest lucru este prevăzut în Codul electoral.

Ce au să caute secretarii de stat în campania electorală a Partidului Democrat în orele de muncă?

Acum totul depinde de concurenții electorali, dacă acești concurenți electorali nu admit și ei cumva în proporții mai mici astfel de lucruri și atunci nu au dreptul moral să vină și să se plângă.”

Europa Liberă: Manus mana lavat?

Igor Boțan: „Exact asta trebuia de menționat. Și sunt foarte multe alte lucruri. De exemplu, ceea ce face dl Dodon, care se proclamă lider informal al Partidului Socialiștilor, care angajează toată echipa socialiștilor în campania electorală să promoveze republica prezidențială...”

Europa Liberă: Dar astăzi vedem că s-au rupt apele. Iată protestul în fața CEC-ului, socialiștii au adus două mape de sesizări.

Igor Boțan: „Păi, sigur, ei trebuie să ia prăjina înainte, pentru că altminteri...”

Europa Liberă: Nu, ei deja răspund, prăjina au luat-o cei care l-au acuzat pe el cu gura CEC-ului.

Igor Boțan: „Exact! Și acum ei vin cu măsuri de răspuns. În această competiție sigur că au de pierdut doar concurenții electorali care sunt onești, care nu au resurse și care trebuie să participe la aceste alegeri așa, de pe tușă.”

Europa Liberă: Dar au atuul posibilității de a îi admonesta pe alții. Este realist? Admitem că vor formula, vor formula juridic foarte isteț, există șansa să obțină în mod operativ câștig de cauză?

Igor Boțan: „Noi am văzut cazul cu înregistrarea dlui Plahotniuc la Nisporeni. Toată lumea s-a convins că o singură mână a introdus datele și numele alegătorilor în lista electorală și am văzut fața justiției noastre. Dacă ne amintim ce s-a întâmplat în iunie în raport cu un candidat care în prezent este pe listele ACUM și vedem ce s-a întâmplat în cazul liderului Partidului Democrat în care s-a spus foarte clar: „Sorry, poate aveți dreptate, dar ați scăpat momentul să vă adresați exact atunci când trebuia”. Aceste exemple sigur că sunt descurajatoare, dar concurenții electorali nu trebuie să lase mâinile în jos.”

Europa Liberă: Dar această folosire a resursei administrative va influența cumva expertiza făcută de observatorii internaționali? Folosirea, așa cum se pare până aici, va influența votul alegătorului?

Igor Boțan: „Eu nu cred că observatorii pot influența votul alegătorilor.”

Europa Liberă: Nu, nu... Dacă se va observa că resursa administrativă este folosită, observatorii vor trece asta în rapoartele lor?

Igor Boțan: „Sigur că vor trece în rapoartele lor, dar vor spune că legea este scrisă de așa manieră, că ține de modul în care organele competente ale Republicii Moldova o interpretează.

Concurenții electorali nu trebuie să lase mâinile în jos...

Asta este maximum ce pot face observatorii.”

Europa Liberă: De ce folosesc totuși resursa administrativă partidele de la guvernare și nu este primul partid care face acest lucru? E adevărat, înainte vreme parcă erau mai prudenți. Nu pot altfel?

Igor Boțan: „Ei vor să câștige alegerile și lucrează o armată de experți bine plătiți, care îi sfătuiesc să folosească toate avantajele pe care le are, de exemplu, un partid aflat la guvernare.”

Europa Liberă: Deci, zece ierni pe-o vară?

Igor Boțan: „Sigur că da. Și atunci, pornesc de la cultura politică. Dacă în Republica Moldova un cetățean care este acuzat și este într-un proces vine și deschide magazine sociale și oamenii spun: „Dle, o fi făcut el ceva, dar, iată, se împarte cu noi”. Și acest lucru funcționează, și acest lucru a funcționat, apropo, în toiul protestelor din mai 2015. Atunci, dl Ilan Șor, de exemplu, a câștigat alegerile cu majoritate absolută din primul tur de scrutin.”

Europa Liberă: Deci, metodă testată?

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru

Igor Boțan: „Metodă testată. Și atunci, dacă această metodă a fost testată și cultura politică în Republica Moldova este una parohială - cel care ne dă, ne unge palma, acela e bun cu noi, pentru că de fapt toți sunt răi, dar sunt între răi și răi buni, care ne ung și nouă palma. Acest lucru este folosit, vedem cum merge înainte și totul depinde de imaginația celorlalți concurenți electorali. Dacă ei așteaptă că cineva le va face sugestii, va veni și le va deschide ochii, iată, ați putea proceda așa sau altfel, greșesc amarnic. Cine va câștiga, va câștiga alegerile și va intra în prim-plan regula: „Câștigătorul este cel care scrie următoarea etapă a istoriei administrative în Republica Moldova. Învingătorii nu sunt judecați în Republica Moldova”. Și toată lumea știe și își amintește de greșeala pe care a comis-o Vladimir Voronin în 2009, atunci când a acceptat să organizeze alegeri anticipate, pentru că nu-i ajungea un singur vot. Noi ulterior am văzut cu toții că așa-zisa Alianță pentru integrare europeană trei ani a tot lungit alegerea șefului statului și nu s-a sinchisit să facă acest lucru. De ce după o astfel de experiență să admitem că cei care eventual vor câștiga aceste alegeri vor fi atât de proști, ca să nu zic altfel, ca să dea victoria din mâini și să pară în ochii lumii onești sau corecți ș.a.m.d.? Astfel de lucruri nu se vor mai întâmpla în Republica Moldova, iar cetățeanul care acceptă să i se ungă mâna este cel mai bun aliat al șmecherilor politici în această campanie electorală.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG