Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: Scandalurile şi tunurile concurenților electorali


Un punct de vedere săptămânal în dialog.

Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: „A doua săptămână a campaniei electorale se remarcă prin intensificarea ostilităților între participanții la cursă: un val de scandaluri s-a stârnit ca din senin, tulburând apele vieții politice de pe Bâc, care nu par deloc să se domolească, dimpotrivă. Tunurile – și pe stânga, și pe dreapta scenei politice – aruncă foc asupra liderilor de primă mână, ceea ce face deliciul taberelor adverse în plină încăierare, al presei și mai puțin al „instanțelor abilitate”. Sunt vizați liderii-locomotivă ai principalelor forțe politice, cu șanse reale de a pătrunde în viitorul Parlament: Igor Dodon, Andrei Năstase sau Vladimir Plahotniuc.”

Punct de vedere săptămânal al istoricului şi comentatorului politic Gheoghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:29 0:00
Link direct


Europa Liberă: Aceste trei balene pe care le-ați numit sunt totuși în condiții inegale. Formal vorbind, Andrei Năstase sau Vladimir Plahotniuc sunt în capul listelor, or Igor Dodon, formal, nu are această calitate de lider de partid, dimpotrivă, el a declarat că se retrage din cursă, a lăsat-o pe Zinaida Greceanîi. Și atunci, de ce nu asupra Zinaidei Greceanîi sunt îndreptate tunurile critice?

Gheorghe Cojocaru: „Pentru că, deși Igor Dodon a transmis, cu actele în regulă, doi ani în urmă președinția Partidului Socialiștilor fostului prim-ministru Zinaida Greceanîi, el rămâne, în fapt, liderul acestui partid și anume el continuă să fie perceput ca locomotiva socialiștilor. Mai ales că, împotriva rolului constituțional pe care ca președinte ales trebuie să-l interpreteze, el însuși și-a cultivat cu sârg de la tribuna Președinției această imagine a infatigabilului lider de partid, sfidând cutuma bunului simț în viața publică. Și-a dorit, a și anunțat cu gura plină în câteva rânduri că și-a dorit să fie cap de listă socialistă, pentru a se răzgândi într-un ultim moment, lăsându-și în offside tovarășii de drum.”

Europa Liberă: Mă rog, nu-i treaba noastră să intrăm în farmacia polit-tehnologică, cineva a stat să calculeze dacă e mai profitabil să stea în capul listei sau să iasă de acolo. Dar neparticiparea sa directă în alegeri va fi în favoarea sau în defavoarea socialiștilor?

Chiar dacă președintele, aparent, și-a rezervat locul de elev cuminte în banca sa, partidul său de suflet va trebui să suporte niște consecințe...

Gheorghe Cojocaru: „Sondajele arată că socialiștii se mențin pe prima poziție în ierarhia preferințelor electorale, undeva în zona de 40 la sută. Cu un asemenea scor și la alegeri, mai bun ca în alegerile parlamentare precedente, și în funcție de peisajul postelectoral per ansamblu, socialiștii riscă, mai curând, să lustruiască în continuare băncile opoziției. Nu se știe ce impact ar fi putut avea de la bun început o ipotetică apariție a lui Igor Dodon pe lista socialiștilor, acum însă după ce a devenit ținta unor ironii TV și a unor acuzații grave din partea primarului de Orhei, chiar dacă președintele, aparent, și-a rezervat locul de elev cuminte în banca sa, partidul său de suflet va trebui să suporte niște consecințe.”

Europa Liberă: De bună seamă este remarcabil acest act nou în spectacolul electoral pe care îl deschide o nouă depoziție a primarului de Orhei. Pe de altă parte, președintele Parlamentului, Andrian Candu, se arată destul de calm, chiar dacă cere investigarea acestui caz, se pare că nu se va ajunge la decapitarea socialiștilor. Totuși, adversarii nu-l iartă. Vom asista oare la un declin al socialiștilor în urma acestor scandaluri sau, dimpotrivă, ei vor ști să scoată profit din micro-bătălia asta? Cum credeți?

Gheorghe Cojocaru: „Depinde cum se va maximiza de către adversarii socialiștilor profitul electoral generat de aceste scandaluri. Au mai rămas două săptămâni până la ziua votului. Este, probabil, puțin pentru a se obține niște rezultate spectaculoase în acest sens, mai ales că nucleul rigid al socialiștilor nu se va lăsa derutat, însă o masă a celor nehotărâți s-ar putea îndepărta în ultimul moment către alți actori electorali. Nu atât de mulți, însă suficienți pentru a le face viața mai grea socialiștilor. Sondajele de ultimă oră ar urma să surprindă măsura impactului electoral al acestor scandaluri, ca și a regrupărilor eventuale ale simpatiilor populare.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG