Linkuri accesibilitate

Ce partide vor guverna în R. Moldova după 24 februarie? (VIDEO)


Piaţa din scuarul Teatrului "Mihai Eminescu" din Chişinău şi afişe electorale. 31 ianuarie 2019
Piaţa din scuarul Teatrului "Mihai Eminescu" din Chişinău şi afişe electorale. 31 ianuarie 2019

Câțiva analiști despre scenariile post-electorale.

Ce fel de parlament și majoritate parlamentară poate produce scrutinul din 24 februarie, este e o întrebare la care e mai dificil de răspuns decât în cazul altor alegeri. Nu s-au făcut de exemplu sondaje publice și credibile în privința candidaților concreți din circumscripțiile uninominale care au fost introduse în premieră și în care sunt aleși jumătate dintre deputați. Așa încât vom ști răspunsul abia după alegeri și au rămas până atunci mai puțin de trei săptămâni. Dar unele scenarii probabile au fost deja avansate chiar de unii participanți în alegeri, iar corespondenta Europei Libere le prezintă în rezumat împreună cu câțiva analiști​.

Ce partide vor guverna în R. Moldova după 24 februarie?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:24 0:00
Link direct


Preşedintele Igor Dodon speră pe o repetare pentru socialişti a victoriei sale din prezidenţialele din 2016, iar în caz că nu se întâmplă, ar prefera chiar, aşa cum o arată câteva din comentariile sale ce s-au strecurat în presă, un scrutin repetat. De cealaltă parte, speakerul democrat, Andrian Candu, speră, aşa cum a sugerat într-un interviu pentru o publicaţie ucraineană că democraţii vor putea constitui măcar un guvern minoritar dacă nu unul plenipotenţiar rezultat dintr-o coaliţie mai largă.

Cum arată însă variabilele scenariului dorit de democraţi, un scenariu ce, în fond, ar însemna păstrarea pentru ei a status quo-lui deja obţinut, precum şi alte soluţii admise de analişti?

Vlad Kulminski, expertul Institutului pentru Iniţiative Strategice, crede că democraţii vor câştiga vreo 25 de mandate în alegeri, iar restul până la o coaliţie – vor încerca să le atragă din jurul lor:

Vlad Kulminski
Vlad Kulminski

„Asta eu cred că e varianta preferată de democraţi, o variantă deja promovată în 2015 când a fost creată coaliţia curentă de guvernare, adică atunci când PD, cu doar 19 deputaţi, a obţinut prin metode mai puţin obişnuite majoritatea parlamentară.”

Dacă nu-i reuşeşte să constituie o coaliţie prin metoda aplicată în 2015, o metodă considerată de Vlad Kulminki, ca şi de mulţi alţi analişti, „cel mai negru” scenariu pentru democraţia moldoveană, PD ar putea încerca o coalizare cu socialiştii.

„Adică o coaliţie între PD şi PSRM, când PSRM va renunţa la Uniunea Vamală, adică va promova o politică pro-Moldova – exact politica promovată acum de PD. Dar e posibil ca, la fel ca în 2001, toţi nemulţumiţii să voteze cu PSRM şi atunci intervine alt scenariu - PSRM ar obţine 52 de mandate. În acest caz situaţia se schimbă dramatic, pentru că niciun fel de control asupra PSRM şi niciun fel de înţelegeri persoanle cu dl. Dodpon nu vor funcţiona. Această situaţie reprezintă un pericol destul de mare pentru PD şi eu cred că democraţii vor face tot posibilul ca PSRM să nu ia 52 de mandate.

Cred că PD va face absolut totul ca să evite alegerile anticipate, pentru că de obicei anticipatele lucrează în defavoarea puterii...

Scenariul coaliţiei ACUM-PD eu îl exclud total, doar dacă ACUM va fi acel partid care va organiza acest efort de creare a coaliţiei şi dacă coaliţia respectivă va exclude anumite personalităţi din PD. Despre alegerile anticipate, eu cred că PD va face absolut totul ca să evite acest scenariu, pentru că de obicei anticipatele lucrează în defavoarea puterii.”

Cum rămâne însă cu strategia democraţilor să împingă opoziţia pro-europeană spre o coaliţie cu ei, speculând efectul de intimidare pe care ameninţarea unei majorităţi cu socialiştii ar putea-o avea asupra liderilor blocului ACUM?

Cine cu cine va face majoritatea parlamentară?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:39 0:00

Jurnalistul şi analistul politic Igor Volniţchi, crede că acest calcul al democraţilor cel mai probabil va eşua:

Igor Volnițchi
Igor Volnițchi

„Eu presupun că guvernarea are un plan de rezervă, despre el se vorbeşte doar neoficial: acest plan e că avem 50 deputaţi aleşi pe liste şi vreo 25 în circumscripţii, iar pentru circa o pătrime - să nu li se valideze mandatele din prima. Un parlament având vreo 70 de deputaţi va trebui să aleagă guvernul, să instituie comisiile, etc. În mod normal, aceasta nu ar trebui să fie considerată o majoritate, dar ne-am obişnuit cu soluţii nestandarde din partea democraţilor. Cred că dl Candu anume asta a avut în vedere când a vorbit despre guvern minoritar.”

O guvernare PD împărţită cu PSRM este însă cel mai plauzibil scenariu post-electoral pentru alţi analişti, printre ei Veaceslav Berbeca de la IDIS Viitorul.

Sunt foarte multe lucruri care leagă PDM de PSRM şi până acum ele au demonstrat că reuşesc să se înţeleagă...

„Adică o guvernare ca acum, în care democraţii vor deţine puterea efectivă, funcţiile principale în instituţii, iar socialiştii le vor asigura sprijinul necesar. Sunt foarte multe lucruri care leagă aceste partide şi până acum ele au demonstrat că reuşesc să se înţeleagă pe cele mai importante chestiuni.”

Calculul democraţilor pare să fie, spune Berbeca, că, odată intraţi în joc, socialiştii vor fi tot mai dispuşi la compromisuri suplimentare, ceea ce le va permite democraţilor să-şi păstreze puterea. Oricum, crede analistul, nici socialiştii, nici cu atât mai mult pro-europenii nu ar avea şanse reale să preia guvernarea, cel puţin la următorul scrutin.

XS
SM
MD
LG