Linkuri accesibilitate

Valeriu Pașa: „Pericolul mare este consolidarea absenței statului de drept”


Un interviu cu expertul WatchDog.MD, Valeriu Pașa.

La București, organizațiile WatchDog.MD (Chișinău) și Expert-Forum (EFOR, București) au organizat dezbaterea publică „Vin rușii?” despre miza alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Experții au ajuns la concluzia că de votul din 24 februarie depinde nu doar ce se va întâmpla patru ani de acum înainte, ci mulți alți ani după aceea. Corespondentul Europei Libere a stat de vorbă cu expertul WatchDog.MD, Valeriu Pașa:

Valeriu Pașa: „Pericolul mare este întărirea lipsei de stat de drept”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:43 0:00
Link direct


Europa Liberă: Dle Valeriu Pașa, care este miza alegerilor care vor avea loc în Republica Moldova la sfârșitul acestei luni?

Valeriu Pașa: „Miza alegerilor care vin acum este una foarte mare și putem vorbi de mize de diferite tipuri. Dacă vorbim de miza mare pentru populație, este câtă libertate va mai exista în Republica Moldova după alegeri și dacă vom păstra această tradiție de a avea alegeri cât de puțin, dar libere și corecte și tradiția de schimb pașnic, prin intermediul alegerilor, a guvernărilor, a puterilor.

Or este în mod absolut clar că actuala guvernare este respinsă de către cetățeni, întrebarea este doar dacă se va întâmpla cum a fost în 2009, anterior în 2001, în ’98, când guvernările nepopulare au plecat după alegeri, ori se va măslui rezultatul, deja s-a măsluit legislația, s-a denaturat oarecum deja rezultatul și urmează doar ce va fi în ziua alegerilor și după asta, dacă rezultatul, dacă votul cetățenilor se va regăsi în structura următorului Parlament. Asta așteptăm.”

Europa Liberă: Care sunt pericolele care pândesc alegerile și, evident, pe moldoveni, care îi pândesc pe moldoveni?

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

Valeriu Pașa: „Pericolul mare este întărirea lipsei de stat de drept, consolidarea unui sistem mai rigid, care încalcă tot mai des drepturile omului, închistarea în această sărăcie și lipsă de dezvoltare, pentru că e corupție, dar există și pericolul din exterior, care înseamnă intrarea pe bune și pe o perioadă probabil lungă în zona de influență a Federației Ruse.”

Europa Liberă: Aveți semne că se întâmplă așa ceva, există manipulări care se fac, există diversiuni care creează, să zic așa, un climat care-i îndreaptă pe moldoveni sau le forțează votul în direcția aceea?

Valeriu Pașa: „Ba da, și l-am observat la toate alegerile cu diferită intensitate începând cu anul 2001, cel puțin, în 2014 a fost foarte intens, în 2016 la alegerile prezidențiale la fel și aceleași lucruri le vedem acum: pagini create în Federația Rusă cu conținut promovat, sponsorizat din Republica Moldova, pe Facebook, pe alte rețele sociale, cu promovarea de mesaje manipulatorii sau chiar dezinformare, care țintesc să discrediteze Uniunea Europeană, Statele Unite, România, partidele pro-europene, ideea europeană în sine și să promoveze, direct sau indirect, candidații pro-ruși, în cazul dat vorbim de Partidul Socialiștilor și asta este doar pe on-line, în afară de asta, cunoaștem despre fluxurile de bani care vin și sunt investite în partide în Republica Moldova, în special în Partidul Socialiștilor; vorbim despre Ana Viști din Federația Rusă care lucrează, manipularea conținutului pe rețelele sociale rusești, astfel încât să fie promovați pozitiv candidații pro-ruși și, invers, să fie discreditați la maximum cei pro-europeni.”

Europa Liberă: E o chestiune doar de prestigiu pentru Federația Rusă sau pentru cine face lucrul acesta sau este un interes și economic și, să zic așa, strategic, geostrategic?

Valeriu Pașa: „Niciodată nu este un singur tip de interes. Interesul simbolic, da, de a reporta o victorie simbolică este indiferent mare. La Știri, în Federația Rusă, trebuie să arate că ai noștri au câștigat alegerile, cum a fost în cazul lui Dodon în 2016; în cazul Bulgariei în care au avut loc alegerile în aceeași zi cu Republica Moldova în 2016, când au arătat că, uite, este un pro-rus, care a devenit președinte.

Viziunea lor este că tot fostul spațiu sovietic trebuie să fie guvernat din Kremlin...

Pentru Vladimir Putin pe piața interioară este extrem de important să prezinte victorii pe extern, da?, că uite tot mai multă lume, dacă el este tot atât de bun pe extern, ca să acopere problemele interne. E important, dar niciodată asta nu va sta pe primul loc. Viziune pe termen lung ei cu siguranță au și viziunea lor este că tot fostul spațiu sovietic trebuie să fie guvernat din Kremlin.”

Europa Liberă: Care e rolul României aici, în acest puzzle? România se pare că nu are o politică foarte clară și în orice caz nu foarte dedicată combaterii, să spun așa, influențelor Kremlinului și cu atât mai puțin nu se implică pare-se în politici externe, care să vizeze Chișinăul. Care ar trebui să fie sau care este impactul asupra României?

Valeriu Pașa: „Impactul este negativ. Mai mult ca atât, prin acțiuni, dar mai ales prin inacțiuni guvernarea actuală din România, practic, facilitează creșterea influenței Federație Ruse. De ce? Pentru că nu a depus eforturi să impună la Chișinău niște rigori. Guvernarea din România este singura din întreaga Uniune Europeană care necondiționat, în orice condiții, orice ar face, susține sau tolerează actualul Guvern de la Chișinău, care este unul profund antieuropean prin ceea ce face și antidemocratic…”

Europa Liberă: Politic și financiar...

Valeriu Pașa: „Și financiar, dar mai ales politic. Și lucrul acesta, în primul rând, descurajează o sumedenie de lume care, să spunem așa, simte românește în Republica Moldova. Este extrem de frustrant să știi că Guvernul României susține astfel de lucruri și ce este mai important – nu vede în termen lung, pentru că această creștere a influenței Federației Ruse în Moldova va afecta în mod practic România. Mai mult ca atât, și actuala guvernare din Republica Moldova, care face jocul Rusiei prin a impune lipsă de democrație, reducerea statului de drept, afectează foarte negativ România, pentru că toate schemele de trafic de orice substanțe, de contrabandă la granițe, de spălări de bani, proaste exemple în guvernare, toate acestea sunt direct răspândite asupra României, inclusiv tot felul de mesaje populiste, legislație antidemocratică, în organe de societate civilă, idei din astea năstrușnice de decriminalizare a corupției sau a furturilor – astea apar toate la Chișinău și se regăsesc în diferite proiecte la București în ceva timp. Deci, se contaminează, pentru că sunt și în contact permanent.”

Europa Liberă: Așadar, riscăm și noi aici, la București, ca și cei de la Chișinău să fim iradiați de spectrul Kremlinului și de propaganda Kremlinului? Nu e chiar așa ceva îndepărtat, undeva la 3.000 de kilometri?

Valeriu Pașa: „Nu este situația nici pe aproape în România cum este cazul Republicii Moldova, dar în ultimii ani vedem această tendință și treptat-treptat lucrul acesta se poate întâmpla.

Nu este situația nici pe aproape în România cum este cazul Republicii Moldova...

Mai mult ca atât, scenariul de înrăutățire a situației economice din Republica Moldova, sociale, din simplul motiv că foarte multă lume emigrează și la un moment dat bugetul va deveni nesustenabil, nu va mai avea cine să plătească pensii și toate problemele astea se vor răsfrânge, în primul rând, asupra României ca țară vecină, care e prima care se va lovi de orice înseamnă crize sociale în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Vorbeați și despre faptul că există moldoveni, care intră în rețelele acestea de socializare sau în rețelele care sprijină cumva propaganda rusă, influențând cumva, încercând să influențeze și opinia publică românească, de pildă, la Sputnik România?

Valeriu Pașa: „Păi, Sputnik România nu există, există doar oficiul Sputnik din Chișinău cu oameni angajați, care scriu în special pentru România; mai întâi au început să scrie pentru România, apoi și pentru Republica Moldova și vorbesc despre un oarecare număr de oameni, că nu putem ști exact, care lucrează în această celebră fabrică de trolli, care răspândește manipulare în jurul lumii și se cunoaște că au detașamente de limbi străine: de engleză, de alții etc.

Și există un detașament, cu siguranță, care lucrează și în română și, reieșind din cum scriu și din logica evenimentelor, sunt recrutați din rândul moldovenilor. Lucrul acesta e foarte greu de prevăzut și de preîntâmpinat. Altceva este că autoritățile moldovene nu fac absolut nimic pentru a stăvili această influență, cazul Sputnik, care acționează nestingherit pe bani negri, deci nu sunt bani achitați legal, sunt bani achitați cu încălcarea legislației Republicii Moldova, sub protecția autorităților moldovene pentru a crea și distribui propaganda antieuropeană în România.”

Europa Liberă: Mulțumesc foarte mult, dle Valeriu Pașa!

XS
SM
MD
LG