Publicația online WIRED susține că proprietara Facebook, compania Meta, a câștigat peste 200.000 de dolari dintr-o campanie pe Facebook în care, vara și toamna trecută, Ilan Șor a promovat puncte de vedere pro-Kremlin și a căutat să influențeze scrutinul local din noiembrie.
WIRED amintește că în februarie 2023, o organizație non-profit din Londra, Reset, a descoperit că deși Ilan Șor se afla pe lista celor sancționați de SUA pentru legăturile cu Kremlinul, își făcea publicitate politică pe Facebook – iar compania a promis atunci să-l oprească.
Dar la numai câteva luni după a fost „interzis” – au constatat cei de la Reset, citați de WIRED - Șor și partidul lui au găsit căi încă și mai sofisticate de a posta mesaje politice cu care să destabilizeze alegerile locale din noiembrie și să amenințe parcursul european al Moldovei.
### Vezi și... ### Dincolo de știri | Cornul abundenței ca sculă electoralăÎntr-un interval de șase luni – spun autorii cercetării - campania lui Șor s-a folosit de peste 100 de pagini false de Facebook ca să posteze sute de „reclame politice” care au fost accesate de 155 de milioane de ori.
Autorii noii cercetări amintesc printre altele câteva videouri „deepfake” cu președinta Maia Sandu purtând hijab și anunțând că vrea să demisioneze.
Din nou, problema controlului la Meta
Cei de la Reset au spus că a descoperit cu ușurință noile tertipuri ale lui Șor, pe care Meta le-ar fi ignorat.
Marți după-masă, postările incriminate ale grupării lui Șor erau active, potrivit publicației WIRED. Dar miercuri dimineață, după ce WIRED a contactat Meta, multe din postări erau marcate ca „inactive”.
WIRED opinează că eșecul Meta de a descoperi și înlătura asemenea încălcări i-ar putea atrage noi critici că nu investește destul în controlul conținutului, mai ales pe piețele în alte limbi decât engleza.
Ben Scott, director la Reset, este citat cu afirmația că „Facebook și Instagram au devenit instrumentele campaniei secrete a lui Vladimir Putin de a obstrucționa democrația în Europa, în Moldova poate în mod mai brutal decât oriunde altundeva”. El avertizează că efectele acestei influențe maligne riscă să se vadă la alegerile care ne așteaptă anul acesta, din Moldova până în SUA.
Ben Walters, purtător de cuvânt Meta, a declarat pentru WIRED că „actorii răuvoitori” (ca Șor) sunt de obicei persistenți – dar a insistat că firma l-a împiedicat cu adevărat pe Șor să plaseze reclamă politică după ce a fost sancționat.
WIRED amintește că Șor a fost sancționat de SUA în 2022 pentru că ajută Kremlinul să destabilizeze Moldova. Firme americane cum este Meta nu au voie să intre în relații financiare cu persoane sau grupări supuse sancțiunilor SUA, precizează publicația online.
### Vezi și... ### Ilan Șor și Marina Tauber contestă în instanță sancțiunile europene, având aceiași avocați ca Roman Abramovici