Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova, Stanislav Kázecký a exprimat disponibilitatea autorităților de la Praga de a continua susținerea în diverse domenii, în special în cele în care Cehia are o contribuție activă: dezvoltarea socială, agricultura, mediul. Diplomatul se referă la perspectiva europeană a Republicii Moldova, la reglementarea transnistreană și la nevoia reformei din justiție.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Mulțumim mult, Excelență, că ați dat curs invitației noastre să avem această discuție aici, în studioul Europei Libere, în ajunul celor 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, dar și tocmai când se împlinesc 29 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Republica Moldova și Cehia. Cum ați defini Dvs. cooperarea dintre cele două țări?
Stanislav Kázecký: „Mulțumesc pentru invitație la Europa Liberă. Cum ați spus, sunt deja 29 de ani de la stabilirea relației diplomatice între Republica Cehă și Republica Moldova și eu cred că s-a făcut foarte mult. Noi am deschis ambasade, există Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova și, viceversa, Ambasada Republicii Moldova la Praga și pentru noi tot timpul Republica Moldova a fost o țară în care noi am crezut, e foarte important să fim prezenți aici. Deci, în ultimii 15 sau 16 ani Republica Moldova face parte din grupul de țări în care noi avem prioritate pentru proiecte de dezvoltare, noi am făcut destul de multe și vrem să continuăm. Un alt moment pe care vreau să-l menționez e prezența cetățenilor din Republica Moldova în Republica Cehă.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Cam câți moldoveni s-ar afla în Cehia?
Stanislav Kázecký: „Eu cred că sunt 10-15 mii de cetățeni, dar sunt mulți care reprezintă foarte bine Republica Moldova în țara noastră, de exemplu, una din balerinele Teatrului Național din Praga e moldoveancă etc. Deci, noi cunoaștem Republica Moldova în Republica Cehă și noi suntem aici pentru a ajuta încă mai mult la îmbunătățirea relațiilor noastre.”
Europa Liberă: O contribuție activă are Republica Cehă în mai multe domenii în Republica Moldova, pornind de la domeniul social, domeniul agricol, mediul înconjurător, inclusiv investiții pe care le-a făcut țara Dvs. în Republica Moldova.
Stanislav Kázecký: „Proiectul nostru destul de vizibil sunt stațiile de epurare a apei pe care noi le-am implementat în acești șase sau șapte ani. Noi am promovat și proiecte sociale, de asistență socială pentru persoanele bolnave și care au nevoie de asistență socială. Aici sunt și niște întreprinderi cehe care au investit în Republica Moldova. De exemplu, proprietarul de la Premier Energy de distribuție a electricității este cu capital ceh sau fondul de investiții care e conectat cu canalul de televiziune ProTV etc. În Republica Cehă se importă producție agricolă din Moldova, cum e logic, și în ultimii cinci ani a crescut și importul de produse pentru industria de automobile.”
### Vezi și... ### Șeful delegației UE speră că, după anticipate, Moldova va avea cât mai curând un guvern care să continue agenda reformelorEuropa Liberă: O să revenim la cooperarea bilaterală, acum să vă întreb: ce loc ocupă Republica Moldova în politica regională acum și poate chiar ce rol ar putea să aibă în viitor, dar mai întâi să precizăm și de ce nu a ajuns șeful diplomației cehe la Chișinău, de ce nu va întreprinde vizita anunțată și, ulterior, amânată?
Stanislav Kázecký: „Republica Moldova e parte din Parteneriatul Estic cu care noi avem o cooperare din timpul președinției Republicii Cehe la Uniunea Europeană în 2009 și credem că e foarte importantă politica de trio: Republica Moldova, Georgia și Ucraina, noi credem că e foarte important când pentru o țară unde s-a făcut mai mult, să se facă mai mult pentru ca să se apropie de Uniunea Europeană și noi facem mai mult. Și dacă ați vorbit de vizita ministrului de afaceri externe ceh, din păcate, în zilele acestea avem multe probleme în Afganistan, avem întâlniri ale miniștrilor afacerilor externe în tema situației din Afganistan.”
Europa Liberă: Deci, el va fi prezent la Reuniunea NATO a miniștrilor de externe?
Stanislav Kázecký: „Trebuie să fie acolo.”
Europa Liberă: Ce vulnerabilități are Republica Moldova la acest moment?
Stanislav Kázecký: „Eu cred că cel mai important e să menționăm situația geopolitică, pentru că știm cu toții că regiunea din stânga Nistrului nu este controlată de Guvernul de la Chișinău și asta-i o problemă destul de mare, dar nu mai este situația care a fost acum 30 de ani, situația s-a schimbat. Și o altă problemă care e prezentă aici e migrația foarte mare, mulți moldoveni pleacă din țară.”
### Vezi și... ### Nicolae Timco: „Am hotărât să ne întoarcem acasă, să investim și să trăim în casa noastră, în țara noastră”Europa Liberă: Se zice că peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova s-ar afla în străinătate, unde și-au găsit bucata de pâine. Și Dvs. treceți și exodul moldovenilor la capitolul vulnerabilități, migrația ar fi a doua problemă vulnerabilă?
Stanislav Kázecký: „E periculos atunci când migrația e foarte puternică, foarte mare. Multe persoane și din Republica Cehă au plecat, dar e important să revină cu experiență și cu capacitate să lucreze în Republica Moldova. Și după părerea mea, acum, odată cu învestirea noului guvern, există o șansă și mulți moldoveni au posibilitate să revină de peste hotare.”
Europa Liberă: Mulți cetățeni din Republica Moldova au plecat peste hotare, pentru că aici era mare și mai continuă să fie mare gradul de sărăcie. Despre Moldova se zice că e o țară săracă și o țară coruptă. Cum vedeți Dvs. dezrădăcinarea acestei corupții, pentru că și noua guvernare și-a propus drept prioritate lupta împotriva corupției și reforma justiției?
Stanislav Kázecký: „Lupta cu corupția e un punct principal din programul de guvernare al prim-ministrei Natalia Gavriliță. E foarte important să se reușească și cred că e și o baza pentru alte politici pe care va putea să le aibă Republica Moldova și eu sper că acest impuls pe care îl vedem acum că-i inadmisibilă corupția poate face o situație mult mai bună în Republica Moldova și poate să revină mulți cetățeni din diaspora. Lupta împotriva corupției, dacă va da roade, va întări cooperarea cu alte țări din lume, pentru că investitorii privați vor să aibă siguranță și dacă nu sunt siguri că vor putea face business legal și normal, nu vor veni în Republica Moldova.”
Reforma justiției nu se poate face într-o lună, deoarece e un proces mai lung
Europa Liberă: Lupta împotriva corupției trebuie s-o ducă, în primul și în primul rând, instituțiile de drept, inclusiv justiția, dar se zice că justiția în Republica Moldova se reformează foarte greu și dacă nu e reformat acest sector, atunci rezultatele vor trebui să mai aștepte încă mult timp. Credeți că actuala putere are suficientă voință politică ca să implementeze această reformă în justiție?
Stanislav Kázecký: „Aici în Republica Moldova eu am auzit de multe ori că această problemă este prioritatea noului guvern și eu cred că va fi, dar a trecut încă foarte puțin timp pentru a se vedea rezultate. Eu am încredere că se poate face ceva concret. Reforma justiției nu se poate face într-o lună, deoarece e un proces mai lung și e important să se facă aceasta reformă, dar încă mai importante sunt eficiența și dorința schimbării din partea forțelor implicate în sistemul judiciar. Acesta este un alt aspect foarte important, nu-i ceva ce se schimbă într-o lună, trebuie să se lucreze la schimbare, să se dea un semnal foarte clar ce este inadmisibil și trebuie să continuăm cu aceeași politică de reformare mai mult timp, nu e o problemă de o lună numai.”
### Vezi și... ### „Legislația este în ordine, problema sunt oamenii”Europa Liberă: Justiția e foarte dur criticată și pe interior, și în exterior, pentru că nu poate livra rezultate atunci când e vorba de dosare de rezonanță, aici inclusiv e vorba despre laundromat, furtul miliardului. Pot partenerii externi să ajute Republica Moldova în acest domeniu?
Stanislav Kázecký: „Cel mai important e să se găsească soluția în Republica Moldova. Aici trebuie să se înceapă și dacă o să existe un început pe interior în Republica Moldova, o să putem vedea mai exact ce se poate oferi și din partea Uniunii Europene. Principalul lucru trebuie să fie făcut în Republica Moldova.”
Europa Liberă: În opinia Dvs., de ce sunt atât de importante aceste reforme care întârzie în Republica Moldova?
Stanislav Kázecký: „Republica Cehă a intrat în Uniunea Europeană în anul 2004 și eu cred că este foarte importantă stabilitatea sistemului juridic care există, de exemplu, în tara mea. Și dacă acest sistem este stabil, asta dă posibilitatea de a fi atrase investiții și dacă aveți investiții, aveți locuri de lucru pentru oameni, aveți posibilitatea să reduceți numărul persoanelor care pleacă peste hotare și din multe puncte de vedere este important pentru prosperitatea țării să aveți un sistem transparent și nu corupt.”
Europa Liberă: Ați trecut la capitolul vulnerabilități existența conflictului transnistrean. El a izbucnit în 1992, imediat după ce Republica Moldova și-a proclamat independența. De mai mulți ani există mecanismul de negocieri „5+2”, dar experții sunt de părere că nu se înregistrează rezultate. Credeți că se apropie identificarea unei soluții durabile pentru această criză transnistreană?
Stanislav Kázecký: „Criza deja are 30 de ani și eu nu pot să spun dacă se apropie sau nu se apropie deznodământul. Dar am auzit aici, în Republica Moldova, de la mulți politicieni moldoveni că soluția e pe partea dreaptă a Nistrului. Deci, dacă va fi funcțional statul moldovenesc, va fi și mai ușor să soluționeze această problemă și alt moment important e de a avea și alternative de aprovizionare cu gaz din România, nu numai din Est, din Transnistria și e importantă conexiunea energetică...”
### Vezi și... ### Noua putere de la Chișinău față în față cu vechea problemă transnistreană
Europa Liberă: Din Transnistria centrala de la Cuciurgan este entitatea care livrează energie pentru întregul teritoriu al Republicii Moldova.
Stanislav Kázecký: „Bine, gazul vine din Ucraina și din Rusia și cu electricitatea e același lucru, trebuie să aveți conexiune cu România sau cu Ucraina, cu altă țară pentru alternativă. Și în cazul Republicii Cehe, noi în anii ‘90 eram dependenți numai de Est și acum suntem conectați prin noi linii cu Germania și e mult mai sigur pentru independența țării. Eu cred că așa este bine și pentru Republica Moldova.”
Europa Liberă: Se consideră că actorii importanți ar putea să găsească o soluție pentru această criză transnistreană, dar e problema staționării armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova.
Stanislav Kázecký: „Asta-i o problemă pe care nu vreau s-o discutăm, pentru că eu nu cunosc așa de multe detalii. Eu știu că este formatul „5+2”, care există de mai mulți ani. A trecut doar o lună și jumătate după alegerile din Republica Moldova și tema transnistreană nu a fost o prioritate în timpul alegerilor parlamentare anticipate, dar eu cred că e foarte important să avem în vedere, în primul rând, situația economică a țării, situația în combaterea corupției și, după rezolvarea acestor probleme, eu cred că se va discuta și reglementarea transnistreană. Dar pentru Republica Cehă e importantă situația de aici și ajutorul pe care îl oferim pentru dezvoltare și asta noi facem, iar problema transnistreană e mai mult negocierea cu altă țară și cu vecinii.”
### Vezi și... ### Pentru noul guvern, integrarea europeană este prioritară
Europa Liberă: Dvs. ați avut deja o întâlnire și cu speakerul parlamentului, cu dl Grosu, ați vorbit despre cooperarea bilaterală și cu alte autorități moldovene, este planificată următoarea sesiune a Comisiei interguvernamentale moldo-cehe pentru colaborare economică, care urmează să aibă loc la Chișinău în această toamnă. Investițiile? Dvs. ați amintit că investițiile au nevoie de siguranță, ar putea mediul de afaceri să devină mult mai prietenos pentru investițiile străine și ați putea să ne spuneți dacă există rezerve nevalorificate în cooperarea moldo-cehă, inclusiv când e vorba despre atragerea investițiilor?
Cred că prioritățile guvernului Republicii Moldova sunt foarte bine stabilite acum
Stanislav Kázecký: „A crescut foarte mult volumul comerțului între țările Uniunii Europene și Republica Moldova în ultimii 5 ani. Acum e de peste 65%. Și eu am cunoscut înainte de sosirea în Republica Moldova a unor întreprinderi cehe care au avut interes pentru a face investiții în industria automobilistică și acum eu pot numai să repet ceea ce am spus deja. E important să existe o situație clară în combaterea corupției și un sistem funcțional care va da posibilitate străinilor să investească banii și să activeze aici, în Republica Moldova. Deci, eu cred că prioritățile guvernului Republicii Moldova sunt foarte bine stabilite acum.”
Europa Liberă: Informația a devenit o armă foarte puternică în ultimii ani. Ce ne puteți spune Dvs. despre securitatea sistemului informațional al Republicii Moldova, despre propaganda rusă?
Stanislav Kázecký: „Situația în combaterea dezinformării este nu numai problema Republicii Moldova, ci e o problemă și a altor țări și eu nu pot să exclud Republica Cehă. Și nu vorbim numai despre propaganda rusă, ci vorbim și despre propaganda din alte țări. Deci, aceasta e realitatea din ultimii 10-15 ani. Trebuie să avem acces la informație corectă și populația să poată să se informeze corect și asta e nevoie și în Republica Moldova. E clar că dacă aici sunt prezenți atât de mulți cetățeni care vorbesc în limba rusă, ei sunt un subiect mai ușor pentru o eventuală dezinformare, dar să nu credeți că nu există așa ceva și în Republica Cehă. Și noi avem o experiență asemănătoare în această privință.”
### Vezi și... ### Radu Carp (București): Modernizarea depinde de investiții, iar acestea cer „armonizarea cu legislația UE”Europa Liberă: Despre perspectiva europeană a Republicii Moldova, ce ne puteți spune? Iată că la aproape 30 de ani de la proclamarea independenței, pentru prima dată în istoria tânărului stat la putere a venit un singur partid, pro-european. Partidul Acțiune și Solidaritate are 63 de deputați în parlament, are guvernul, PAS este un partid pro-prezidențial, intențiile celor de la putere sunt ca să apropie și mai mult Republica Moldova de Uniunea Europeană. Credeți că această perspectivă ar putea să devină una realizabilă?
Stanislav Kázecký: „Trebuie să știm despre ce vorbim, vorbim despre perspectiva europeană, despre posibilitatea...”
Europa Liberă: Vorbim despre posibilitatea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Stanislav Kázecký: „Acesta este un proiect care are multe etape și eu cred că mai important e să vorbim acum despre acceptarea principiilor Uniunii Europene. Dvs. știți că sunt și alte țări în Balcani, Macedonia, de exemplu, și altele care sunt deja în proces de aderare și e un proces care are o perioadă mai lungă, dar eu cred că importantă e voința politică a apropierii mai mult de principiile și standardele europene. Eu cred că Republica Moldova e o țară care are perspectiva europeană și, clar lucru, trebuie să rezolvăm și anumite probleme care există. Deja am vorbit despre corupție, reforma justiției, dar trebuie să rezolvăm și problemele geopolitice, cum spuneam, în relația cu Transnistria. Sunt mai multe etape pe care trebuie să le traversăm. Eu am citit cu Dvs. programul guvernului Gavriliță, deci eu știu despre ambiții și e în interesul nostru ca Republica Moldova să fie mai aproape de statele Uniunii Europene și noi promovăm aceeași politică de asistență în dezvoltare de mulți ani și vrem să continuăm și să demonstrăm că Republica Moldova are mulți prieteni nu numai în Republica Cehă, dar și în alte țări care au programe importante în Republica Moldova. Și vrem să vedem situația politică în evoluție, deci în doi sau trei ani să vedem că aveți un rezultat oarecare.”
Europa Liberă: Dar Dvs. cum vedeți Republica Moldova peste patru ani?
Stanislav Kázecký: „Bine, acum suntem la nicio lună de la instalarea noului guvern și, cum ați spus Dvs., guvernarea are 63 de mandate, Republica Moldova are o președintă care este respectată în Occident. A făcut vizite foarte importante în Franța, în Germania, în Italia etc., etc.”
### Vezi și... ### Ghe.Cojocaru: „Lipsa de busolă” a politicienilor de la Chișinău timp de 30 de aniEuropa Liberă: În Cehia ar putea să ajungă dna președintă Maia Sandu într-o vizită oficială?
Stanislav Kázecký: „Noi lucrăm asupra acestui lucru. Eu am fost prezent când Domnia Sa a vizitat Republica Cehă pe când era în funcția de prim-ministră în anul 2019 și a lăsat o impresie foarte bună în Republica Cehă și eu cred că e aproape și momentul când ea va putea să viziteze Republica Cehă.”
Republica Moldova e o țară foarte simpatică și care îmi place mie și familiei mele foarte mult
Europa Liberă: De vreo 7 ani și președintele Cehiei nu a mai venit în Republica Moldova?
Stanislav Kázecký: „Bine, acum avem un nou guvern la Chișinău și noi avem mult interes în relații bune și, sigur, acum Republica Moldova e o destinație foarte importantă pentru mulți politicieni europeni. Eu cred că o să continuăm cu pregătirea vizitei ministrului nostru de externe etc. Deci e un moment când Republica Moldova e în situația în care multe țări europene au interes în comunicarea cu conducerea moldoveană și sper că totul va fi bine. Dacă nu acum, atunci când?”
Europa Liberă: Ce mesaj aveți pentru cetățenii Republicii Moldova la acest ceas aniversar?
Stanislav Kázecký: „Republica Moldova e o țară foarte simpatică și care îmi place mie și familiei mele foarte mult și sper că va avea și condiții foarte bune pentru viața moldovenilor. Eu sunt în Republica Moldova din luna aprilie anul curent și este statul care are o președintă foarte simpatică și are acum un guvern cu un program care, din punctul nostru de vedere, este foarte bun și sper că va fi un partener bun pentru toate țările, inclusiv pentru Republica Cehă și pentru alte țări ale Uniunii Europene.”
Europa Liberă: Mulțumim foarte mult, dle ambasador, pentru această discuție și vă mai așteptăm și cu alte ocazii.
Stanislav Kázecký: „Mulțumesc foarte mult, dna Ursu!”