Oficiali și politicieni de la Tiraspol se opun rezoluției Adunării Parlamentare a OSCE, care propune transformarea misiunii de menținere a păcii de pe malul stâng în una civilă, sub mandat internațional. Ei spune că soldații ruși „se descurcă ideal cu sarcina de menținerea păcii” în regiune.
„Încercarea de a justifica acest pas ca fiind o „reflectare a necesităților reale de pe teren” este o speculație totală, deoarece atât populația din Transnistria (n. r. locuitorii regiunii transnistrene), cât și cea a Republicii Moldova (n.r. de pe malul drept) își doresc, în primul rând, menținerea păcii și a stabilității, iar misiunea existentă sub egida Federației Ruse face față cu brio acestei sarcini de mai bine de trei decenii”, se arată într-o declarație a așa-numitului minister de externe al republicii nerecunoscute.
Deputatul sovietului suprem (așa-numitul legislativ al regiunii) Andrei Safonov consideră că „contingentul rus este unicul garant al păcii pentru ambele maluri ale Nistrului” și că astfel de inițiative au scopul „să scoată Rusia din Transnistria”.
În aceeași rezoluție, din 4 iulie, Adunarea Parlamentară a OSCE a îndemnat Federația Rusă să-și retragă trupele militare și depozitele de muniții de pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova.
Cu o lună mai devreme, reprezentantul Tiraspolului la Moscova, Leonid Manakov, a cerut să fie majorat numărul soldaților ruși în regiunea transnistreană.
Autoritățile de la Chișinău au declarat de nenumărate ori că Rusia trebuie să-și retragă soldații de pe malul stâng al Nistrului și să evacueze munițiile stocate la Cobasna.
### Vezi și... ### OSCE cere ca misiunea de pacificare din Transnistria să fie transformată în una civilă