UE: Exporturile ucrainene scutite, încă un an, de taxe și cote

Fermieri din Ungaria, Polonia și alte state central-europene din UE, cărora li s-au alăturat și agricultori moldoveni, protestează împotriva importurilor de cereale ucrainene, Bruxelles, 23 mai 2023.

Uniunea Europeană a decis joi, 25 mai, să prelungească facilitățile de export acordate Ucrainei cu încă un an, după ce a reușit să dezamorseze criza provocată de cerealele ucrainene într-o serie de țări membre din Europa centrală și de est, relatează Reuters.

Consiliul european, care reunește guvernele statelor membre, a anunțat într-o postare pe Twitter că miniștrii UE responsabili pentru comerț au fost de acord cu prelungirea facilităților, în cadrul unei reuniuni de joi. Taxele și alte restricții pentru exporturile ucrainene au fost eliminate în iunie 2022 pentru un an, într-un gest de solidaritate cu Ucraina, victimă a agresiunii neprovocate a Rusiei. Atunci au fost deschise și așa-numitele „rute ale solidarității” pentru exporturile agrare ucrainene prin UE, după ce Rusia blocase porturile ucrainene la Marea Neagră. Anul trecut persista temerea că în absența cerealelor ieftine din Ucraina, regiuni întregi din Orientul Mijlociu și Africa ar putea fi aruncate într-o gravă criză alimentară.

Zelenski cere liberalizarea permanentă

Reacționând la prelungirea cu încă un an a facilităților de export, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut ca „liberalizarea temporară” să devină permanentă, deoarece Ucraina se pregătește oricum să devină membră a UE.

El a postat pe Twitter: „Pe măsură ce ne îndreptăm către UE, această liberalizare temporară ar trebui să devină permanentă – fără excepții sau restricții. Sunt recunoscător tuturor membrilor UE pentru sprijinul acordat, care ne aduce mai aproape de aderarea la UE.”

Anul trecut, în mai puțin de șase luni, Ucraina, și alături de ea și R. Moldova, au obținut statutul de țări candidate la aderare.

Criza cerealelor și „rutele solidarității”

Suspendarea tuturor taxelor și deschiderea „rutelor solidarității” au creat probleme pentru fermierii dintr-o serie de țări ale UE, care au protestat că cerealele ieftine ucrainene au rămas pe piața europeană, împingând prețurile în jos, în loc de a tranzita numai spre alte destinații.

„Locul grâului ucrainean este în Africa” se poate citi pe un panou, la protestul fermierilor din Ungaria și alte țări est-europene din UE. Au fost prezenți și fermieri din R.Moldova, Bruxelles, 23 mai 2023

În aprilie au avut loc proteste în Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovacia și România. Cu excepția României, toate au interzis temporar importul de cereale ucrainene, permițând numai tranzitul strict controlat. Bruxelles-ul a reușit să dezamorseze criza, oferind fermierilor zeci de milioane de euro despăgubiri și ajutoare suplimentare.

Fermierii din R. Moldova s-au alăturat și ei mai târziu acestor proteste, după ce constataseră încă din martie, că piețele lor de desfacere pentru cereale și alte produse agricole erau deja saturate de exporturile ucrainene. Iar prețurile scăzuseră oricum mult sub nivelul de anul trecut. Guvernul de la Chișinău a promis că vor primi sprijin suplimentar pentru a depăși criza dar a refuzat să interzică importurile din Ucraina, argumentând că nu ar aduce nici un avantaj fermierilor, provocând numai un conflict cu țara vecină, aflată în plin război.

Chiar înainte de invazia Rusiei din februarie 2022, UE eliminase marea majoritate a tarifelor pentru exporturile ucrainene, în unele cazuri cu perioade de tranziție, în temeiul acordului de liber schimb UE-Ucraina din 2016.

Cu toate acestea, până în 2022, UE a păstrat prețurile minime pentru fructe și legume și taxe și cote pentru alte unele produse cheie cum ar fi carnea, lactatele, zahărul și unele cereale.

Parlamentul European a susținut deja propunerea de suspendare, pentru încă un an, a tarifelor pentru exporturile ucrainene.