Un nou sondaj, aceleași tendințe la localele din Chişinău

Alegeri locale în Chișinău. 3 iunie 2018

În Consiliul municipal, cei mai mulți consilieri ar putea fi socialiști, urmați de cei din Blocul ACUM.

Un nou sondaj de opinie publicat la Chişinău confirmă că favoriţii cursei pentru primăria capitalei sunt socialistul Ion Ceban şi candidatul Blocului ACUM Andrei Năstase. În primul tur, care va avea loc pe 20 octombrie, fiecare al patrulea alegător din Chişinău ar intenționa să-l voteze pe Ion Ceban, în timp ce 18,7 la sută ar opta pentru Andrei Năstase, arată sondajul realizat de compania Date Inteligente.

Your browser doesn’t support HTML5

Un nou sondaj, aceleași tendințe la localele din Chişinău


Toate sondajele de până acum sugerează că lupta pentru fotoliul de primar general al capitalei se va da din nou între Ion Ceban şi Andrei Năstase. Doar scorurile pe care le-ar acumula cei doi diferă de la sondaj la sondaj, toate cercetările arată însă că ei lasă în urmă, la o distanță convingătoare, pe toți ceilalţi candidaţi. Noutatea sondajului publicat marţi este că autorii au căutat să prognozeze o posibilă distribuție a scorurilor în turul doi de balotaj. Învingător ar putea ieşi socialistul Ceban cu 36 la sută din potențiale voturi, faţă de 33,7 la sută cât ar putea acumula Năstase, candidatul Bocului ACUM. Situația însă nu e bătută în cuie, a precizat Mihai Bologan, directorul companiei Date Inteligente, care a realizat sondajul.

Mihai Bologan

„La moment eşechierul de dreapta e foarte fragmentat, sunt foarte mulţi candidaţi. Nu există un pol care îl susţine foarte clar pe Andrei Năstase. Situaţia ar putea să se schimbe în turul doi, depinde cum evaluează campania. Poate să fie din nou o polarizarea, pot să fie anumite declaraţii. Sunt chestii care bulversează orice pronostic, ele nu pot fi anticipate, dar ulterior produc rezultate.”

Potrivit sondajului, în Consiliul municipal Chișinău, cei mai mulţi consilieri ar putea fi socialişti, cu un eventual scor de 26 la sută. Aproape 17 la sută spun că vor vota pentru Blocul ACUM, iar 6,5 la sută pentru Partidul Liberal. Pentru accederea PDM în Consiliul municipal și-ar da votul 5,3% dintre chișinăuieni.

### Vezi și... ### Sondaj IMAS și intențiile de vot


Sondajele deocamdată se limitează doar la măsurarea intențiilor de vot ale locuitorilor capitalei. De ce? Una din explicații e că interesul mediatic pentru campania din Chișinău e mult mai mare, bătălia de aici fiind cea care dă tonul. O alta cauza a lipsei de sondaje în teritoriu e cea financiară, ne-au spus sociologii cu care am stat de vorbă. Nu toate casele de sondaje îşi permit luxul de a face un sondaj unde miza alegerilor nu e dintre cele mai mari, afirmă sociologul Mihai Bologan. Totodată în localitățile mici uneori bugetele cheltuite de candidații pe întreaga campanie nu trag cât costul unui sondaj local, explică sociologul Vasile Cantarji de la CBS-Axa.


Cum se desfășoară totuși campania în alte localităţi? Bunăoară, în municipiul Bălţi, numit şi capitala de nord al republicii, s-au înscris la funcţia de primar 12 candidaţi. Favoriţii cursei ar fi, potrivit observatorilor locali, fostul primar de Bălţi Renato Usatîi, liderul formaţiunii Partidul Nostru, urmat de cadidatul PSRM Alexandr Nesterovschi, iar pe locul trei s-ar situa Boris Marcoci de la Blocul ACUM. Acest posibil clasament nu are însă la bază date verificabile.

Campania se desfășoară liniştit, spune jurnalistul de la Bălţi Dumitru Pelin, fondatorul portalului de ştiri nordnews.md. Doar startul campaniei a fost marcat de o serie de atacuri la adresa Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi. Activiștii socialişti ar fi împânzit oraşul cu bannere care făceau trimitere la eşecurile fostului primar Usatîi. Au fost depuse mai multe contestaţii la organele electorale, deocamdată fără a fi clarificate, afirmă jurnalistul. Dezbateri electorale sunt organizate doar de un singur post care ar aparţine lui Usatîi, doar că fostul edil a anunţat că nu va participa la ele cel mai probabil pentru că se bucură de suficientă popularitate, spune Dumitru Pelin. Cât despre mesajele concurenţilor, iată care ar fi observaţiile jurnalistului:

La Bălţi, mesajele PSRM au tentă geopolitică. Cunoaştem scandalosul spot care a fost copiat de la Zelenski...
Dumitru Pelin, jurnalist


„De exemplu, mesajele PSRM au tentă geopolitică. Cunoaştem scandalosul spot care a fost copiat de la Zelenski. Alţii merg pe ideea „vă mulţumesc că nu aţi trădat” sau să învingem împreună.”

Dumitru Pelin consideră că pretendenții la funcţia de primar de pe segmentul de dreapta sunt mai pragmatici decât cei de stânga pro-rusă.

„Dacă e să ne referim la rezolvarea problemelor în oraş, sunt doar câţiva candidaţi care oferă soluţii. De exemplu, candidatul ACUM, Boris Marcoci, vine cu trei propuneri clare că vrea să facă drumuri, apeduct, locuințe pentru familii social-vulnerabile, să modernizeze infrastructura orașului din fonduri guvernamentale şi europene. Alţii spun că vor rezolva cu forţe proprii, ceea ce este ireal la un buget atât de mic al oraşului. Cei de stânga vin cu mesaje clare la întruniri cu alegătorii, că Rusia este singurul salvator.”

Stânga pro-rusă e tradițional preferată în rândul alegătorilor de la Bălţi.

### Vezi și... ### Alexei Tulbure: „În alegerile locale sunt mai importante ratingul, respectul față de o persoană, indiferent de partid”


Una din trăsăturile definitorii ale campaniei locale este participarea la scrutin a unui număr impunător de candidaţi independenţi, fără apartenență partinică formală, dar nici informală, remarca într-un recent interviu pentru postul nostru de radio directorul executiv al Congresului Autorităților Locale, Viorel Furdui.

Viorel Furdui

„Ştim foarte bine, pe de o parte, componentele alianței s-au declarat într-un anumit sens mai reticente față de candidații de la partidul de la fosta guvernare, pe de altă parte, aceasta îi impune pe mulți să fie nevoiți să aleagă niște opțiuni poate mai puțin firești. Deci, sunt foarte interesante, cred că, aceste alegeri și plus la toate acestea, orice alegeri locale sunt un anumit test în genere pentru societate, pentru a vedea totuși care este perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare, prezidențiale.”

O altă trăsătură ar fi că mulţi dintre actualii primari care până la schimbarea puterii la Chişinău erau decişi să nu se mai implice în activitatea politică la nivel local s-au răzgândit şi s-au angajat în competiție. Este un semnal bun, crede Furdui, care ar arată ca situaţia la nivel local s-a schimbat şi că presiunile asupra autorităţilor locale exercitate de fosta guvernare au scăzut.

Marți, câţiva candidaţi la funcția de primari din raionul Căușeni au deplâns abuzurile comise de fosta guvernare care obliga aleşii locali prin diferite metode, mai puţin ortodoxe, să adere la PD. Ei au amintit că la precedentele alegeri locale din 2015 PD avea 200 de primari, ca ulterior aproape toţi cei peste 800 de primari să ajungă în tabăra democraţilor. Pretendenţii la fotoliu de primar şi-au exprimat speranţa că situaţia la nivel local se va îmbunătăți după alegerile din 20 octombrie şi că aleşii locali nu vor mai fi supuşi presiunilor indiferent de culoarea politică.