Un nou transport de ajutoare românești a ajuns la Chișinău

Ministru român de externe, Bogdan Aurescu, cu ajutoare la Chișinău, 19 februarie 2021

Prima tranșă din ajutorul umanitar de circa 2,3 milioane de euro, oferit Republicii Moldova  de Guvernul României pentru combaterea pandemiei COVID-19, a ajuns la Chișinău.

Convoiul din 13 camioane pline de echipamente au ajuns în Piața Marii Adunării Naționale și de aici vor fi răspândite instituțiilor medicale care au nevoie de ele.

Your browser doesn’t support HTML5

Un nou transport de ajutoare românești a ajuns la Chișinău

La ceremonia de vineri la prânz din centrul Chișinăului au luat parte – ministrul de externe al României Bogdan Aurescu, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Mihalko, președinta Moldovei, Maia Sandu și premierul interimar și ministrul de externe, Aureliu Ciocoi.

Șeful diplomației Bucureștiului Bogdan Aurescu, a repetat că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută pentru politica sa externă și în opinia sa singura cale către prosperitate și dezvoltare pentru Moldova este continuarea parcursului european și punerea în aplicare a reformelor cuprinse în Acordul de Asociere.

### Vezi și... ### Poate da România lecții R. Moldova în organizarea strategiei de vaccinare?

Convoiul românesc, cel mai însemnat de la începutul pandemiei și format din 13 camioane de echipamente medicale de protecție, a fost întâmpinat de data aceasta în Piața Marii Adunări Naționale. Când România a mai oferit Chișinăului un lot de ajutoare pentru lupta cu noul coronavirus, în aprilie trecut, autoritățile moldovene au decis să le primească sub un pod dintr-o margine a Chișinăului, prin ce președintele și premierul de atunci, Igor Dodon și Ion Chicu, își atrăseseră un val de critici.

La ceremonia de azi au participat ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, și secretarul de Stat al MAI, Raed Arafat, ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, iar din partea R. Moldova lotul a fost întâmpinat de președinta moldoveană, Maia Sandu, și premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

„Suntem recunoscători României pentru acest ajutor umanitar care va ajunge în spitalele noastre, pentru personalul medical și pentru pacienți și mă bucur că acest ajutor vine foarte repede, după discuțiile pe care le-am avut cu președintele român, Klaus Iohannis, premierul Florin Câțu, cu reprezentanți ai Comisiei Europene. Și îi mulțumim frumos României pentru tot ajutorul pe care l-am primim de la începutul pandemiei”, a spus Maia Sandu în timpul declarațiilor oficiale din timpul ceremoniei.

„Știm cât de greu este pentru toți în aceste vremuri și cu atât m ai apreciat este acest ajutor – este o dovadă clară de prietenie și solidaritate”, a mai spus Maia Sandu.

Ne bucură că R. Moldova este din nou un interlocutor valabil, credibil

„Ne bucură că R. Moldova este din nou un interlocutor valabil, credibil pentru partenerii ei occidentali și îi doresc Maiei Sandu mult succes în continuare pe această dimensiune de politică externă, dar și în procesul de reformă democratică în spirit european”, a declarat la rândul lui șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, care a mai spus că obiectivul lui e să pună în practică proiectele de sprijin anunțate de președintele României, Klaus Iohannis, în vizita la Chișinău din luna decembrie 2020.

„Acest gest de astăzi dovedește consecvența noastră, dar și dorința sinceră și dezinteresată de a sprijini pe toți cetățenii R. Moldova în momentele cele mai grele. De asemenea, aș vrea să evidențiez și susținerea de care se bucură în prezent R. Moldova la nivelul UE și care s-au materializat în asistență consistentă oferită în lupta împotriva covid-19 ”, a mai spus el.

### Vezi și... ### Moldova față cu haosul vaccinal UE

Sprijinul vine într-un moment dificil la Chișinău, cu un guvern demisionar și încercări nereușite de a instala un altul, cu puteri depline, sau a declanșa rapid anticipate, pentru reconfigurarea parlamentului care să învestească el un nou guvern. Președinta Maia Sandu, care optează mai ales pentru a doua cale, a anunțat zilele trecute că, pentru a face posibilă accesarea unui sprijin financiar al UE pentru criza sanitară, de 15 milioane de euro, a semnat ea un decret, dat fiind faptul că executivului, fiind în demisie, nu i se permite prin lege să avizeze asemenea ajutoare.

Șeful diplomației române a evitat să comenteze situația politică de la Chișinău, el spunând doar că România urmărește cu atenție tot ce se întâmplă în R. Moldova.

Analistul politic Vlad Țurcanu

Analistul politic, Vlad Țurcanu, consideră că cel mai important mesaj pe care îl transmite ajutorul și vizita la Chișinău a lui Bogdan Aurescu e că politica externă a R. Moldova a revenit la normalitate:

„E clar că dl Aurescu a venit nu doar pentru a prezenta acest ajutor, ci, precum a precizat ministerul de externe de al București într-un comunicat, și pentru a discuta cu Maia Sandu, dar și premierul interimar, despre chestiuni bilaterale: interconectare energetică, parcursul european al R.Moldova, pentru care România își dorește să aibă o contribuție esențială dacă se poate, în orice caz una care să se ridice la înălțimea relațiilor speciale pe care, dacă nu le au, ar trebui să le aibă Bucureștiul cu Chișinăul,” spune Vlad Țurcanu și continua:

„Trebuie să amintim aici că dl Aurescu este un fin cunoscător al actualității și situației de la Chișinău, pentru că a coordonat - și pe primul mandat, și pe vremea când era consilier al președintelui Iuhannis diverse dosare care priveau R. Moldova: de exemplu în 2012, când era vice-ministru de externe, a coordonat dosarul care se referea la TVR1 și vă amintiți că R. Moldova a pierdut la CEDO acel dosar după ce în 2007 a lipsit TVR de frecvențe și a trebuit să se înțeleagă apoi cu partea română, ajungându-se la o decizie amiabilă. Eu cred că dl Aurescu a avut discuții foarte importante cu Maia Sandu după acel anunț din decembrie a președintelui Iohannis privind relansarea dialogului strategic dintre R. Moldova și România, cărora vizita de acum le dă concretețe.

Vom avea tot mai puține forțe politice la Chișinău care să se opună relației dintre Chișinău și București

Și eu cred că pe măsură ce normalitatea se va instala între Chișinău și București, vom avea tot mai puține forțe politice la Chișinău care să se opună relației dintre Chișinău și București. În acest caz anume, însă, în care la Chișinău deocamdată nu se găsesc soluții pentru instalarea unui guvern proeuropean, România nu va face decât să exprime speranțe că acest lucru se va întâmpla, fără a interveni oareșcum în acest proces nici ea, nici UE. În asemenea situații e nevoie de multă delicatețe, pentru ca nici UE, nici Bucureștiul să nu fie învinuite de prietenii din răsărit de intervenții necuvenite în treburile interne ale R. Moldova. Observați însă că azi, când s-a produs un eveniment atât de important care în trecut a fost înghesuit sub podul de la Telecentru, nu a apărut în nici un fel PSRM, care a reușit în ultimii ani, cu o politică externă suicidală aș zice, să facă ca anul trecut, când UE refăcea bugetele și aloca fonduri importante pentru combaterea de exemplu a creșterii șomajului, R. Moldova să fie total pe alături. Ea nu a beneficiat aproape deloc, dar o țară asociată, dacă ar fi avut relații mai bune cu UE, ar fi beneficiat mult mai mult de ajutor pentru șomaj. România a beneficiat de 4 miliarde de euro, Bulgaria - de 800 milioane de euro, ca țări membre. R. Moldova m ar fi trebuit să primească mai puțin, dar să primească, nu să dispară definitiv din peisaj din cauză politicii incorecte a Chișinăului.”

### Vezi și... ### România va dona R. Moldova echipamente medicale de protecție în valoare de 48 de milioane de lei

Lotul de sprijin românesc de acum, în valoare de 2,3 milioane de euro, conține măști de protecție, combinezoane și mănuși de unică folosință. R. Moldova mizează să-și imunizeze tot cu ajutor românesc o parte din personalul medical împotriva coronavirusului, președintele Iohannis promițând la Chișinău în acest scop o donație de 200 de mii de doze de vaccin. Donația nu vine atât de rapid cum s-a crezut în momentul acela, iată de ce atât Aurescu, cât și Sandu s-au văzut nevoiți să precizeze că e nevoie și de acorduri cu producătorii, care – aceste acorduri – ar fi pe cale să fie încheiate cât de curând.