Linkuri accesibilitate

România cere sprijinul UE pentru Maia Sandu


Premierul român FLorin Cîțu și președintele Consiliului European, Charles Michel
Premierul român FLorin Cîțu și președintele Consiliului European, Charles Michel

România a cerut Uniunii Europene, din care face parte, să-și „consolideze” sprijinul pentru președinta Maia Sandu, pe fondul tensiunilor politice de la Chișinău, unde principalele partide au păreri diferite despre modul cum să se ajungă la alegeri anticipate și cum trebuie guvernată țara până la ele.

Într-un comunicat de presă al guvernului român se spune că vineri, 12 februarie, la Bruxelles, prim-ministrul Florin Cîțu, la o întâlnire cu președintele Consiliului European, Charles Michel, „a subliniat oportunitatea deosebită deschisă prin mandatul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, pledând pentru consolidarea sprijinului european pentru impulsionarea reformelor democratice din Republica Moldova, promovate de noul președinte, conform opțiunii pro-europene a cetățenilor săi”.

Premierul român a cerut UE să ajute mai mult țările din Parteneriatul Estic să facă față pandemiei de COVID-19...

Cu aceeași ocazie, premierul român a cerut UE să ajute mai mult țările din Parteneriatul Estic să facă față pandemiei de COVID-19, prin sprijinirea campaniilor de vaccinare și donarea de doze de vaccin, evocând, în context, angajamentul asumat de România de a dona 200 de mii de doze Republicii Moldova.

Pledoaria română la Bruxelles vine când forțele politice din R. Moldova sunt în așteptarea unei decizii a Curții Constituționale privind desemnarea repetată de către președinta Maia Sandu pentru postul de premier a Nataliei Gavriliță.

Sandu a anunțat candidatura repetată a lui Gavriliță joi, la puține ore după ce ea nu obținuse nici un vot joi în legislativ, din prima tentativă, iar socialiștii, sprijiniți de o nouă majoritate „tehnică”, creată pe loc, au înaintat propriul candidat la postul de premier, pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră de finanțe în guvernul comunist de până în 2009.

Potrivit unei decizii din 2020 a Curții Constituționale, președintele țării este obligat să accepte propunerea de premier venită de la o „majoritate calificată”.

Sandu și suporterii ei, care doresc mai presus de toate dizolvarea parlamentului și alegerile anticipate, contestă însă felul cum s-a creat noua majoritate.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG