Vicepremierul pentru reintegrare, Vasili Șova, a adus clarificări într-un interviu pentru Europa Liberă în privința afirmației președintelui Igor Dodon despre existența, la Președinție, a unui „concept” de rezolvare a problemei transnistrene prin aprobarea unui statut de „autonomie puternică” pentru Transnistria. Șova a spus că este numai „o propunere de lucru” și că nu se poate avansa cu ea chiar așa de repede precum sugera șeful statului în interviul recent pentru ziarul german „Der Spiegel”. Elaborarea vreunui proiect concret și coordonarea lui cu celelalte componente ale puterii poate să dureze cel puțin vreun an, a declarat Vasili Șova pentru Europa Liberă.
Your browser doesn’t support HTML5
Președintele Igor Dodon a dezmințit zilele trecute speculațiile că s-ar pregăti federalizarea R. Moldova în vederea rezolvării conflictului transnistrean, după un interviu publicat de ziarul german Der Spiegel, în care spunea că Președinția lucrează la un concept care prevede un statut special de autonomie „foarte puternică” pentru regiunea transnistreană în cadrul R. Moldova și că va prezenta conceptul său partenerilor din coaliția de guvernare, iar declaraţia a fost privită ca şi confirmare a faptului că, sub presiunea Moscovei, Igor Dodon ar dori să înlocuiască cu termenul de „autonomie largă” pe cel de „federalizare” conţinut în vechiul plan Kozak şi contestat de majoritatea cetăţenilor moldoveni.
Prim-ministra Maia Sandu a părut şi ea deranjată de declaraţia din presa germană a preşedintelui, negând că ar fi văzut în general vreun concept care să fi fost elaborat de Preşedinţie şi spunând că în general nu crede că preşedintele a ales momentul potrivit pentru astfel de discuţii.
### Vezi și... ### „Planul” lui Dodon pentru Transnistria. Ce spun deputații Blocului ACUM?
Ceea ce ne-a spus astăzi Vasili Şova, ministrul reintegrării din Guvernul Sandu, ajuns în funcţie prin voinţa socialiştilor, e că chestiunea e la o fază incipientă şi că, pentru a se putea vorbi despre un proiect concret de reglementare, e nevoie de câteva luni, până la un an, de consultări între instituţii.
„Singurul lucru pe care pot să-l confirm e că lucrăm acum asupra creării unui mecanism de coordonare între Preşedinţie, Parlament, Guvern, inclusiv Ministerul de Externe, ca să căutăm împreună un consens larg în această chestiune. Şi aceste discuţii ar putea dura câteva luni”, ne-a spus Şova.
### Vezi și... ### Ion Tăbârță: Moscova se folosește din plin de confuzia pe care o avem la Chișinău
La fel ca şeful statului, Şova dezminte că ar fi vorba de o federalizare, care să fie îmbrăcată însă în haina de autonomie:
„Nu, nu este aşa. Noi vorbim deocamdată despre principii de bază, iar despre viitorul statut vom discuta doar dacă ne vom înţelege asupra principiilor de bază. Iar aceste principii coincid în totalitate cu cele agreate de statele OSCE, prin declraţiile din 2016, 2017, 2018.”
Președintele Dodon a mai spus în interviul pentru Der Spiegel că ar exista un context internațional favorabil în acest moment avansării rapide în chestiunea transnistreană.
Vasili Şova a comentat pentru Europa Liberă şi această declaraţie a preşedintelui.
„Dânsul are în vedere acest factor pozitiv că atât UE şi SUA, cât şi Federaţia Rusă au aceeaşi poziţie de sprijin în raport cu actuala guvernare de la Chişinău. Acest consens ar putea să ajute şi la atingerea unei înţelegeri referitoare la reglementarea conflictului. Dar dacă se va adeveri sau nu, vom vedea în următoarea jumătate de an, poate un an”, ne-a mai spus Vasili Şova.