„Vom fi la cheremul Moscovei!” Opoziția despre „ciudățeniile” împrumutului rusesc

Împrumutul din Rusia, subiect de dezbateri aprinse în Parlamentul de la Chișinău.

De când cu pandemia de coronavirus, puține evoluții de pe scena politico-economică au provocat așa dispute aprinse ca împrumutul de 200 de milioane de euro contractat de la Federația Rusă. Guvernul l-a prezentat ca un succes, dar opoziția a întrevăzut condiții – scrise sau nescrise – care ar putea face R. Moldova mai mult rău decât bine. Cum s-au reflectat aceste diferențe de vederi în discutarea creditului astăzi, în Parlament.

Your browser doesn’t support HTML5

Împrumutul din Rusia, subiect de dezbateri aprinse în Parlament



Din cauza pandemiei, bugetul nu mai are bani de pensii și salarii, iar creditul de la FMI nu e suficient pentru acoperirea deficitului. Astfel, în linii mari, a explicat premierul Ion Chicu nevoia împrumutului rusesc, astăzi, când l-a apărat în fața parlamentarilor.

Suspiciunile opoziției sunt însă că guvernarea profită de starea de criză pentru a pune la cale o imensă inginerie financiară, de proporțiile chiar a celei din 2014 cu furtul miliardului, cu puternică conotație geopolitică, de aceea a făcut cât a putut ca să cheme la vigilență democrații ce le asigură socialiștilor majoritatea în parlament.

Alexandru Slusari

Neîncrederea formațiunii de opoziție PAS, a platformei DA și a grupului Pro Moldova a lui Andrian Candu este alimentată de mai multe prevederi ale acordului, cum ar fi cea care permite garantarea de către stat a unor împrumuturi private făcute la bănci rusești de companii moldovene, iar Alexandru Slusari, șeful grupului parlamentar al platformei DA, a explicat cum această prevedere ar putea, ipotetic, transforma datoria regiunii transnistrene față de Gazprom în datorie a R. Moldova față de Rusia:

„Peste două, trei luni Gazprom impune Moldovagaz, unde are majoritatea, să achite datoria de 6,5 miliarde de dolari. Modovagaz ia de la Gazprombank niște credite garantate și tot la Parlament, la Dmitrii Gheorghievici (Diacov) o să vină și o să spună – noi nu avem acești bani și haideți să dăm acordul la această garanție, altfel R. Moldova intră în faliment.”

Vom fi la cheremul Federației Ruse...
Mihai Popșoi

Deputatul din PAS, Mihai Popșoi, spune, la rândul lui, că nici faptul că creditul ar fi mai scump decât ce oferă FMI sau UE, nici că în loc de lupta cu pandemia ar putea fi folosit pentru campania electorală a lui Igor Dodon nu e atât de grav ca pericolul geopolitic pe care se declară convins că îl comportă împrumutul:

„Deci, noi ne abdicăm de la dreptul de a decide datoria de stat și oferim acest drept unui alt stat. Iar dacă vor fi careva neînțelegeri, acestea vor trebui rezolvate amiabil și nu într-un arbitraj internațional. Deci, vom fi la cheremul Federației Ruse.”

Iar un alt contestatar activ, Andrian Candu, a ținut să enumere astăzi în parlament și alte câteva „ciudățenii” ale acordului semnat cu rușii:

Andrian Candu

„Articolul 7, atenție, prevede dobândă la dobândă. Ați mai văzut așa ceva? În acordurile internaționale să se aplice dobândă la dobândă?”

Prezentându-l, în general, ca pe o soluție salvatoare, o mână întinsă de Moscova în momente de grea cumpănă Republicii Moldova, premierul Ion Chicu a spus că opoziția îl interpretează greșit, fără să explice totuși de ce a fost nevoie de prevederea care să permită cuplarea unor datorii private la acordul de împrumut:

„Scopul acestui împrumut este de a finanța necesitățile bugetului R. Moldova, or fără aceste împrumuturi din luna mai, cel târziu iunie, R. Moldova nu are de unde achita pensii și salarii, inclusiv medicilor.”

Ion Chicu


Din împrumutul care urmează să vină în două tranșe și să fie rambursat timp de 10 ani, la o dobândă de 2% anual, guvernul spune că vrea să acopere o parte a deficitului bugetar, estimat într-o rectificare adusă de premier și votată tot astăzi în parlament la 16,2 miliarde de lei sau circa 7% din Produsul Intern Brut.

Deși zilele trecute dăduseră semne de șovăială în raport cu creditul rus, democrații nu au împiedicat totuși socialiștii să-l adopte, asigurându-se mai întâi de votarea unui amendament care să facă imposibilă garantarea creditelor private fără acordul parlamentului.

Garanția nu nu ar sta totuși în picioare, potrivit opoziției, iar una din formațiunile acesteia, Platforma Demnitate și Adevăr a lui Andrei Năstase, a fost atât de indignată că a anunțat, după trecerea acordului prin parlament, că va iniția imediat ce trece pandemia o moțiune împotriva guvernului Chicu.