Grupul de inițiativă pentru anularea votului mixt a sesizat CC

Grupul de Inițiativă pentru anularea sistemului de vot mixt a sesizat prin intermediul unui grup de deputați liberal-democrați Curtea Constituțională, căreia îi solicită să interpreteze normele constituționale care se referă între altele la suveranitatea poporului și dreptul cetățenilor de a iniția un referendum. Sesizarea vine după ce în luna martie, Comisia Electorală Centrală a respins repetat înregistrarea grupului de inițiativă care dorea să organizeze un referendum împotriva votului mixt.

Your browser doesn’t support HTML5

Grupul de inițiativă pentru anularea votului mixt a sesizat CC

Grupul de Inițiativă cere magistraților Curții Constituționale să clarifice dacă, așa cum prevede Codul Electoral, 200 de mii de cetățeni au dreptul să inițieze un referendum republican legislativ. O altă întrebare pe care o ridică activiștii, se referă la temeinicia argumentelor care au stat la baza refuzului autorității electorale de a înregistra grupul de inițiativă. Comisia Electorală Centrală a invocat atunci imposibilitatea de a schimba sistemul de vot cu mai puțin de un an înaintea alegerilor parlamentare, dar și un aviz al comisiei juridice a legislativului, potrivit căruia dreptul cetățenilor de a recurge la referendum legislativ nu este reglementat de Constituție. Ștefan Gligor, președintele Biroului executiv al Grupului de Inițiativă susține că activiștii mai solicită magistraților să constate că membrii CEC au încălcat normele constituționale:

„Nouă nu ne-a rămas din păcate o altă opțiune decât înaintarea respectivei sesizări, or, acele impedimente și abuzuri care au fost comise de Comisia Electorală Centrală, de Comisia Juridică Numiri și Imunități din parlament, ne-au scos pe noi din cadrul posibilei desfășurări a referendumului legislativ, în cazul în care insistam, de exemplu, pe inițiativa numărul trei, noi fizic, ca timp, nu mai reușeam să parcurgem toate etapele.”

Poziția Grupului de inițiativă, că decizia CEC-ului este ilegală a fost susținută și de alți reprezentanți ai societății civile. Bunăoară experții Asociației PromoLEX au criticat autoritatea electorală pentru faptul că în hotărârea sa a pus la îndoială dreptul cetățenilor de a iniția un referendum republican legislativ. În opinia lor, argumentele invocate de CEC sunt minore ca relevanță juridică.

Pentru că au convingerea că autoritatea electorală a încălcat legea, membrii grupului de inițiativă vor ataca în judecată ambele decizii ale CEC-ului, a anunțat azi activistul Valeriu Pașa. El a precizat că prin intermediul unui referendum, unde decid toți cetățenii, ar fi fost respectată ideea unui consens în societate atunci când se pune problema modificării sistemul de electoral, recomandată de Comisia de la Veneția:

„Cel care obține majoritatea de voturi, acel sistem electoral va fi. Și prin aceasta se asigura acel consens strict necesar pentru modificarea sau nemodificarea sistemului electoral. Uite că cei de la Comisia Electorală Centrală au mers peste acest principiu, așteptăm să vedem ce va spune Curtea Constituțională. În dependență de verdictul și în cât timp va fi examinată această sesizare de către curte, vom putea să ne expunem dacă a mai rămas urmă de independență la acest organ sau nu.”

Membrii grupului de inițiativă au fost mai degrabă sceptici că ar putea obține o hotărâre în favoarea lor la Curtea Constituțională. Nicolae Osmochescu, expert în drept constituțional susține că dreptul cetățenilor de a iniția un referendum nu poate fi pus la îndoială. El crede că, cel mai probabil, sesizarea nu va fi acceptată pentru examinare :

„Acestea sunt lucruri arhicunoscute de toată lumea din articolele respective, ce înseamnă suveranitate, ce înseamnă participarea în mod direct la guvernarea statului și așa mai departe. Eu, de exemplu, nu văd un obiect de sesizare care ar permite ca sesizarea să fie admisă spre examinare.”

Directoarea Transparency International Moldova, Lilia Carasciuc a spus că cei care contestă modificarea sistemului electoral au acționat consecvent, această sesizare fiind necesară pentru a înțelege dacă puterea în Republica Moldova este în mâinile cetățenilor sau a unui grup de interese. Iar analistul politic Alexei Tulbure a precizat că încercarea de a organiza un simplu referendum a fost un test de democrație pentru întregul sistem și a fost picat la această etapă.