Mai mulţi primari moldoveni acuză guvernarea de la Chișinău că i-ar intimida pe criterii politice (GALERIE FOTO)

Primarii invitaţi la Ziua autonomiei locale

Premierul Pavel Filip spune că problemele primarilor nu îi sunt străine şi că administrația centrală se confruntă și ea cu fluctuații de cadre din cauza salariilor mici.

Reuniţi în cadrul unei şedinţe solemne organizate de guvern cu ocazia zilei autonomiei locale, mai mulţi primari au acuzat partidul aflat la putere şi administrația centrală că i-ar intimida pe criterii politice. Ei au spus că guvernarea nu-i consultă în probleme legate de aleşii locali şi că-i desconsideră, dândule lefuri sub limita subzistenței. „O reformă administrativă nu se face din cabinet, ci trebuie să fie discutată complex”, a spus președinta Congresului Autorităților Locale, Tatiana Badan.

Your browser doesn’t support HTML5

De ziua autonomiei locale, mai mulţi primari au acuzat partidul aflat la putere că i-ar intimida pe criterii politice


„Noi suntem primii oameni care simţim pulsul la toate întrebările şi la toată tensiunea. Primim şi câte o palmă pentru ceea ce nu se face”.

Constatarea privind linia întâi de responsabilitate aparține primarul comunei Pituşca, raionul Călăraşi, Ionela Lozovan. Pentru că e la primul mandat, a venit la întâlnirea primarilor cu mai multe așteptări. Pe lângă majorarea de salarii, ea îşi doreşte ca doleanțele administraților locale să fie auzite la vârf, iar întâlniri de acest fel să aibă loc nu doar odată în an. Întrucât primarilor li se pun pe umeri o mulțime de responsabilități, ei trebuie să fie tratați cu respect de către reprezentanții puterii centrale, se arată convins primarul satului Pituşca.

Europa Liberă: Doamna Lozovan, credeţi că trebuie să se facă reforma administrativ-teritorială acum?

„Da, să o începem cu cât mai repede cu atât mai bine fiindcă oricum sunt cheltuieli foarte mari şi noi nu trebuie să ne temem că o să fie alegeri parlamentare şi o să influențeze ceva. Şi lasă să fie un om cu un salariu mai mare. Dacă ar sta lumea şi ar gândi mai profund, cu cât mai mulţi conducători avem cu atât mai greu trăim. Migrația peste hotare nu se face din cauza că noi nu putem trăi aici, dar de-atâta că noi nu ne înțelegem”.

Un alt primar, Natalia Petrea, de la Costeşti, Ialoveni, a spus că nicio schimbare nu va reuşi fără reforma administrativă şi descentralizarea, amânate la nesfârşit.

„Trebuie să fie dezvoltat domeniul de administrație publică locală şi acolo trebuie să fie concentraţi toţi profesioniştii dacă vrem să se facă schimbarea, pentru că la nivel central, la nivel parlamentar se fac legi, se fac hotărâri, se fac mecanisme, dar trebuie să aibă cine le implementa”.

Ziua autonomiei locale

Primarul satului Selemet, raionul Cimişlia, Tatiana Badan, tot ea şi preşedinta Congresului Autorităţilor Locale (CALM), a constatat că de la ultima întâlnire a cabinetului de miniştri cu aleşii locali, care a avut loc exact un an în urmă, situaţia s-a înrăutățit. CALM, care reprezintă o bună parte din primari, a tot solicitat guvernanților întâlniri la care să fie discutate problemele din domeniu, dar demersurile au fost ignorate, a spus Tatiana Badan

„În administraţia publică locală din Republica Moldova s-a instituit o stare de intimidare şi frică generală. Şi eu o simt, ca să ştiţi, stimaţi colegi. Nu vreau în ţara mea să mă simt cu frică. Haideţi să mergem pe acest proces de descentralizare şi să oferim cât mai multe servicii la nivel local, să avem încredere în acei oameni, să ne organizăm şi oamenii să fie cei care să ne aprecieze.”

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, James Pettit, i-a încurajat pe primari şi a îndemnat autoritățile centrale să manifeste un dialog veritabil cu cei de la nivel local, mai ales în chestiuni ce-i vizează.

„Autoritățile locale se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor din Moldova şi vreau să vă felicit… Este profund îngrijorător să aflăm că cazurile de presiune asupra autorităților locale sunt larg răspândite. Aceste presiuni care deseori conduc spre schimbări de partid diminuează din încrederea câştigată a cetăţenilor. Trebuie să rezistați oricărei presiuni care vă va împiedica să îndepliniți obligațiunile dumneavoastră. Fiţi transparenți, necesitățile cetățenilor să stea în capul mesei, nimeni nu vă poate spune că e uşor, dar e ceva necesar.”

Premierul Pavel Filip a declarat că problemele primarilor nu îi sunt străine şi că administrația centrală la fel se confruntă cu fluctuația de cadre din cauza salariilor mici. El le-a promis că până în vară să fie votat în parlament un nou mecanism de salarizare pentru cei din sectorul public. De asemenea, a spus că intervențiile legislative la care lucrează executivul vor spori autonomia locală şi vor produce schimbări. Şeful guvernului Pavel Filip a menţionat că nu ar vedea lucrurile atât de sumbru şi că atunci când a vizitat anumite localități a rămas cu anumite sentimente de optimism.