În căutarea unei soluţii de formare a Guvernului, deputaţii socialişti au plecat la Moscova

Cei 35 de deputaţi socialiști. 5 martie 2019

Iar reprezentanții Blocului ACUM vor un grup de lucru comun ACUM-PSRM care să faciliteze dialogul celor două tabere.

La mai bine de șapte săptămâni după alegeri, partidele intrate în noul Parlament nu par să fie făcut vreun pas important către o eventuală coaliție de guvernare. Blocul ACUM insistă în continuare că vrea numai Guvern minoritar, iar socialiștii, care păreau să-i curteze pe pro-europeni, au plecat tam-nisam, cu toată fracțiunea, la Moscova.

Your browser doesn’t support HTML5

Deputaţii socialişti au plecat la Moscova

Deputații Blocului ACUM au anunțat marți că nu renunță la intenția de a purta discuții cu socialiştii, dar resping categoric una din condițiile esențialele ale acestora, cea de a forma o majoritate parlamentară funcțională care ar numi un Guvern. ACUM nu va intra în nicio coaliţie de guvernare, dar poate să-şi asume responsabilitatea pentru un Guvern minoritar, au reiterat liderii ACUM după şedinţa convocată pentru a formula un răspuns la cel mai recent demers al socialiștilor.

PSRM revendică, între altele, funcția de președinte al Parlamentului pentru lidera lor Zinaida Greceanîi, consolidarea statutului limbii ruse și mai multe portofolii în următorul Guvern, în special în domeniile de politică externă, ordine publică, apărare și reintegrare a țării. Blocul ACUM insistă asupra dezoligarhizării instituțiilor statului ca prioritate zero, ceea ce va face posibilă restabilirea statului de drept şi revenirea la sistemul proporțional de vot. Deputaţii Blocului au propus cinci noi inițiative legislative care rezultă din caietul de sarcini schițat de fracțiunile parlamentare PAS și PPDA.

„Considerăm oportună crearea unui grup de lucru, constituit din reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare ale Blocului ACUM și PSRM, mandatat să discute până pe 25 aprilie, inițiativele legislative ale Blocului ACUM și ale fracțiunii PSRM, care se referă la dezoligarhizare și implicit la îmbunătățirea vieții oamenilor”, a spus liderul PPDA, Andrei Năstase, citând declarația Blocului ACUM.

Oferta a fost respinsă imediat de deputatul socialist Vlad Bătrîncea, care le-a reproșat celor din ACUM că ar da dovadă de „iresponsabilitate şi egoism politic”, insistând asupra propriei agende fără a ţine cont de propunerile PSRM. „Atât timp cât reprezentanții conducerii Blocului ACUM nu sunt disponibili să discute condițiile inițiale de la care pot porni negocieri privind crearea coaliției de guvernare și Guvernului de coaliție nu vedem sensul creării unor grupuri de lucru şi continuarea discuțiilor sterile care au mai avut loc în trecut”, a scris Bătrîncea într-o postare de Facebook.

Propunerea Blocului ACUM adresată socialiștilor a fost criticată şi de purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, care a spus că cei din ACUM vor doar să obţină funcții și să preia controlul asupra mai multor instituții ale statului, ignorând prioritățile cetățenilor. „Cerem partidelor parlamentare… să înceteze să mai sfideze cetăţenii cu false dialoguri politice și lupte disperate pentru obținerea și împărțirea de funcții”, a notat Gămurari pe Facebook.

### Vezi și... ### Maia Sandu: Repetarea alegerilor nu este în beneficiul cetățenilor

Între timp, fracţiunea PSRM în componență deplină a plecat în vizită de lucru la Moscova la invitaţia conducerii Dumei de Stat, se spune într-un comunicat al formaţiunii. Se mai spune că socialiştii vor avea întrevederi bilaterale cu conducerea Dumei de Stat a Federației Ruse, precum și cu deputații celor mai mari partide din Duma de Stat din Rusia. Comunicatul nu precizează ce subiecte urmează a fi abordate.

Această vizită urmează celei de acum două săptămâni tot la Moscova întreprinsă de lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, şi președintele Igor Dodon. Şeful statului a dezmințit atunci că s-ar confrunta cu presiuni din partea Kremlinului, presiuni ce ar avea drept scop zădărnicirea unei coaliții între socialiști și democrații lui Vlad Plahotniuc.

### Vezi și... ### Anatolie Golea: „Înțelegerea dintre Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon există de când a fost vândut hotelul Codru”

Liderul fracţiunii PD Pavel Filip s-a întâlnit săptămâna trecută cu ambasadorul Rusiei la Chișinău Oleg Vasneţov, căruia i-a vorbit despre dorința PD de a forma cât mai repede o coaliție de guvernare și despre „deschiderea” PD față de Rusia.

Întrevederea a coincis cu o primă discuție purtată de socialiști cu Blocul ACUM, întrevedere care, spun experții, a aprofundat impasul politic. După o ultimă rundă de negocieri mediată de şeful statului, democrații nu excludeau o eventuală coaliţie cu PSRM. Ulterior ei au insistat pe un program de măsuri sociale de natură să încurajeze socialiștii să renunțe la atitudinea ostilă față de partidul lui Plahotniuc. Socialiștii neagă că ar putea lua în calcul scenariul unei coaliții cu PD.