Cu peste o mie de profesori și educatori, dar și mii de elevi infectați cu COVID-19 sau în autoizolare, procesul educațional nu se reia peste tot la fel.
Your browser doesn’t support HTML5
Cu doar câteva ore înainte de revenirea dintr-o vacanţă forţată, mulţi profesori aşteptau o altă decizie decât cea anunţată de autorităţi. Îndeosebi, în Chişinău, Drochia, Ungheni sau alte localităţi considerate în zona roşie de infectare cu noul tip de coronavirus, dascălii şi-au exprimat temerea că revenirea în sălile de clase, când numărul de infectări este în creştere, e ca şi cum i-ar trimite neînarmaţi la război.
### Vezi și... ### Se recomandă starea de urgență pentru două săptămâniÎnvățătoarea de clase primare din Chişinău, Natalia Bzovaia, nădăjduieşte că în ceasul al doisprezecelea se va decide trecerea tuturor la lecţii online. Autorităţile municipale au dispus ca în cazul claselor primare şi a celor absolvente, de a 9-a şi a 12-a, elevii să frecventeze fizic şcoala, restul participând la lecţii pe internet. Natalia Bzovaia spune că mai ales ar avea de suferit pedagogii din treapta preşcolară şi primară, unde copiii sunt deseori purtători ai infecției, iar maturii ar ascunde că trec prin această boală, din diverse motive.
„Din păcate, numărul de îmbolnăviri şi de decese creşte chiar şi în rândul pedagogilor, mai cu seamă noi avem foarte mulţi educatori şi învăţători la clasele primare care sunt oameni cu vârstă înaintată. Desigur că noi nu ne dorim doar închiderea şcolilor, nouă ni se pare normal ca comisia să introducă măsuri mai stricte pentru a ameliora situaţia. Asta nu este doar despre şcoală şi online, este în genere despre toată situaţia din acest moment din Chişinău, şi pieţele, şi centrele comerciale. O problemă foarte mare este că nu toţi părinţii sunt responsabili. Din păcate, mulţi ascund faptul că ei sunt bolnavi de Covid, ca să nu fie ei şi familia lor puşi în carantină - asta înseamnă că ei vor rămâne fără vreun suport financiar”.
Ne revoltăm, fiindcă nu poate fi rezolvată situaţia din raion doar din contul şcolilor
La Drochia, din nordul ţării, o altă zonă roşie din punct de vedere epidemiologic, la fel s-a decis ca elevii claselor primare să meargă la şcoală, pe când cei din clasele absolvente jumătate să participe la lecţii online, altă jumătate să frecventeze şcoala. Iurie Melinte conduce Liceul „B.P. Hasdeu”, instituţie ce are elevi din toate localităţile din raion, spune că de mâine va face numai lecţii online. Directorul nu vede însă logică în deciziile autorităţilor. „Ne revoltăm, fiindcă nu poate fi rezolvată situaţia din raion doar din contul şcolilor, restul rămân cu restricţiile care au fost: ziua, în afară trei [oameni care au voie să iasă împreună], în decizia comisiei raionale, dar în restaurante, cafenele până la 20 de persoane, piaţa aglomerată. Noi, de exemplu, am fost două săptămâni în vacanţă, dar lucru acesta nu a rezolvat nimic. Şi acum iarăşi aşteptăm jocurile acestea politice şi noi suntem în mijlocul acestor jocuri. Aşteptăm ceva şi nu sunt sigur că va fi luată o decizie. Asta demoralizează cel mai mult cadrele didactice, în timp ce cadrele didactice sunt expuse riscului”.
### Vezi și... ### Tot mai mulți părinți și profesori cred că școala virtuală e un eșecLiderului sindicatului din educaţie, Ghenadie Donos, a spus Europei Libere că, săptămâna trecută, când situaţia din sănătate nu era atât de gravă, a adresat un demers guvernanţilor. Se cerea ca şi pedagogilor care trec prin Covid-19 să li se ofere acea compensaţie de 16 mii de lei acordată şi altor funcţionari din sistemul public. Sindicalistul are certitudinea că dascălii exprimă griji întemeiate, riscul de a se contamina îndeosebi în Chişinău este enorm, iar oamenii au anumite vârste şi anumite boli. Mai mult, el crede că acum ar trebui să li se ofere mai multă libertate cadrelor didactice atunci când decid să opteze pentru online sau prezenţă fizică, întrucât resursa umană valorează cel mai mult. „O altă parte consideră instruirea online irealizabilă în condiţiile pe care le au, fără conexiune de internet calitativă, fără dotări, fără tehnica necesară acestui tip de activitate. Este o situaţie ambiguă, avem mesaje din unele colective în care gradul de contaminare este minim, adică nu este atât de pronunţat, care au intervenit şi ne-au rugat ca decizia să aparțină comisiilor raionale de situaţii excepţionale. Noi nu vedem o problemă în a permite unor raioane să decidă, reieşind din situaţia pe care o au”.
### Vezi și... ### Pledoarie pentru învățământ clasic în timp de pandemieDiscuţiile din jurul şcolilor şi grădinițelor ca posibile focare de infectare i-au contrapus pe mulţi profesori şi părinţi, mai constată specialiştii care am stat de vorbă. Ei au ajuns să se contrazică în răspăr, în timp ce alte decizii ale autorităţilor au fost îndeplinite formal sau deloc ca, de exemplu, obligaţia de a avea în clase doar 15 elevi. Tot la fel e şi cazul lipsei unui sistem de sancţiuni pentru comportament mai puţin responsabil. Degeaba cei din educaţie iau măsuri de precauție şi respectă toate normele, dacă în câteva zile pot deveni sursă de pericol pentru toţi cei implicaţi. Până la urmă, tot sunt necesare măsuri mai dure la nivel central, spun cei din domeniu, fiind respectate de toată lumea.