La începutul acestei luni, pe scenele mari și mai mici ale lunii, a fost serbată aniversarea a două sute de ani de la nașterea unui compozitor extrem de popular, Felix Mendelssohn.
Cu câteva zile în urmă, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran reamintea că fatwa aiatolahului Khomeini, ce a semnat îndemnul la uciderea scriitorului Salman Rushdie este în continuare în vigoare.
Nicăieri arta nu este scutită de avatarurile crizei economice mondiale, dar o știre din Congresul american a trecut puțin observată săptămâna trecută.
Praga, Cehia au trăit timp de o săptămână sub semnul evenimentelor culturale, organizate pentru comemorarea studentului Jan Palach, devenit erou național, care în urmă cu 40 de ani și-a dat foc pentru a protesta împotriva ocupației sovietice și a scoate din apatia normalizării conaționalii.
Numele scriitorului rus Boris Pasternak şi premiul Nobel pentru literatură ce i-a fost acordat la 24 octombrie 1958 au fost readuse în actualitate la începutul acestui an de un ziarist suedez, în cotidianul Svenska Dagbladet.
Site-ul web al Bibliotecii Naționale Franceze găzduiește de puțină vreme documente excepționale ale artei muzicale de la începutul secolului al XX-lea.
Cine a trăit anii așa ziselor democrații populare și ai Uniunii Sovietice știe cît de sensibile erau problemele de identitate culturală, cele dintre Republica Sovietică Moldovenească și România de exemplu.
Apariția în versiunea franceză a cărții cercetătorului turc Taner Akçam, intitulată, cu o expresie a întemeietorului statului turc modern, Mustapha Kemal, “Un act rușinos” a readus în actualitate în ultimele zile chestiunea genocidului armenian.
“Diminuarea drastică și nejustificată a salariilor personalului artistic” i-a făcut pe instrumentiștii Filarmonicii bucureștene, George Enescu, să cînte la sfîrșitul săptămînii trecute cu banderole albe, semnalînd că se află în grevă japoneză.
In ce măsură un scriitor moralist, figură publică, își poate menține în umbră sau își poate chiar ascunde trecutul?
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi