În R. Moldova a fost lansat oficial programul EcoVoucher, prin care consumatorii vulnerabili vor putea primi până la 7.000 de lei pentru achiziționarea electrocasnicelor eficiente energetic, cum ar fi frigidere sau mașini de spălat.
În ultimii ani, numărul automobilelor electrice și de tip hibrid înmatriculate în Republica Moldova este în continuă creștere, în timp ce în Uniunea Europeană se atestă o scădere a cumpărării de mașini electrice.
Agenția internațională de rating Fitch a atribuit Republicii Moldova ratingul de țară B+ cu perspectivă stabilă.
Cetățenii moldoveni au demonstrat un interes sporit pentru achiziționarea online a valorilor mobiliare de stat (VMS). În zece zile, au fost efectuate tranzacții în valoare de peste 78 de milioane de lei, depășind cu mult estimările făcute de Ministerul Finanțelor (MF).
O delegație a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, se află la Bruxelles pentru discuții cu oficiali ai Comisiei Europene și Consiliului European de Plăți (EPC) despre „aspecte-cheie” ale integrării în structurile financiare europene.
Compania SA Energocom a anunțat la 18 septembrie că începând cu luna următoare va procura energie electrică produsă de Centrala nucleară de la Cernavodă din România. Cantitatea de electricitate care urmează a fi procurată este de 10 MW, prețul căreia este de 400 de roni/MWh.
Fermierii afectați de secetă și inundații au ieșit la proteste cu tehnică agricolă pe trasee din mai multe raioane ale R. Moldova, de la sud până în nordul țării, nemulțumiți de ceea ce numesc măsuri parțiale, discriminatorii și întârziate ale autorităților pentru depășirea crizei din agricultură.
Fermierii din sudul Republici Moldova vor organiza proteste la Cahul și Cantemir pe 17 septembrie, după ce Parlamentul a aprobat, vinerea trecută, unele măsuri de sprijin pentru agricultorii afectați de secetă.
Guvernul a aprobat alocarea unor ajutoare de 100 de milioane de lei pentru fermierii cu plantații de grâu și porumb, care au fost afectați de secetă și arșiță în 2024. Banii vor fi distribuiți de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, dar fermierii spun că sunt puțini.
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a publicat luni, 9 septembrie, o scrisoare deschisă în care cere o întrevedere cu premierul Dorin Recean și modificarea legislației din domeniu. Guvernul spune că discuțiile cu transportatorii vor continua „prin platformele existente”.
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a anunțat luni, 9 septembrie, că autoritățile au elaborat regulamentul privind modul de distribuire a ajutoarelor financiare pentru agricultorii afectați de secetă.
Premierul Dorin Recean a anunțat în debutul ședinței Guvernului din 4 septembrie că Comisia Situații Excepționale a alocat 100 de milioane de lei pentru fermierii afectați de seceta din această vară.
Încarcă mai mult