Linkuri accesibilitate

Emilian Galaicu-Păun

(Foto: Igor Schimbător)
(Foto: Igor Schimbător)

Trei puncte determină un plan; trei date sau, mai exact, aceeaşi dată – e vorba de 28 iunie (1914 – asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand de Habsburg la Sarajevo, marcând izbucnirea Primului Război Mondial; 1919 – încheierea Tratatului de Pace de la Versailles, între Puterile Aliate şi Germania, în dauna celei din urmă; 1940 – a doua notă ultimativă adresată de URSS prin care România a fost silită să cedeze Basarabia şi nordul Bucovinei) – care revine în istoria ultimului secol pentru a răscroi lumea, fixează un soi de memento mori ce ne priveşte nemijlocit. Doar că memoria noastră colectivă se poartă, de la o vreme-ncoace, în minijupă.

Judecând după (lipsa de) importanţa acordată acestei date de către elita politică de la noi, acum când campania electorală a rămas în urmă şi nu există riscul de a fi sancţionat de o parte a electoratului, s-ar crede că însăşi naţiunea moldovenească există din 1991, orice referire la trecut fiind un fel de… în căutarea pierderii de timp. Este incredibil că doar două formaţiuni politice – una parlamentară (PL) şi alta extraparlamentară (PNL) – au comemorat evenimentul, în PMAN, în faţa a puţin peste o sută de oameni. Or, nici un alt eveniment nu a marcat mai decisiv – pentru unii cu semnul minus, pentru alţii cu plus – istoria Basarabiei/Moldovei ca 28 iunie 1940; a-l trece cu vederea înseamnă a te minţi pe tine însuţi ca om de stat (şi electoratul tău, dacă tot veni vorba), prin omisiune. Refuz să înţeleg cum nişte bărbaţi ai neamului, tocmai ei atât de generoşi cu sărbătorirea a tot felul de aniversări, nu au găsit, în cei 20 de ani de suveranitate, o culoare pe măsura acestei zile tragice – căci NU AR FI FOST 27 AUGUST 1991 FĂRĂ 28 IUNIE 1940.

Cele câteva zeci de tricoloruri îndoliate din PMAN arătau astăzi plouate de tot, şi nu doar din cauza vremii de afară. Discursurile, şi ele erau „di jăli” (cum s-a exprimat cineva din – ar fi trebuit să scriu – mulţime). Retorica mitingului, aceeaşi de la ’89 încoace, nu şi-a schimbat nici vorbitorii, nici auditoriul. Liberalul Mihai Ghimpu apasă pe glanda lacrimală: „1812, 1940, 1992 sunt anii în care fie Rusia ţaristă, fie Rusia sovietică, fie cea democratică, a tăiat din pământul şi corpul nostru. Noi trebuie să vorbim despre această ocupaţie, ca fiecare dintre noi să înţeleagă că deasupra capurilor noastre stă sabia Federaţiei Ruse şi noi trebuie să ne apărăm pământul. Nu vrem nimic decât să recunoască acest lucru. Şi mă întreb oare cât sânge le mai trebuie lor, cât pământ le trebuie să rupă din noi – un popor paşnic, care trăieşte pe pământul său; oare nu le ajunge?!”; lidera naţional-liberală Vitalia Pavlicenco cere Guvernului RM să-i ceară Rusiei, succesoarea URSS, despăgubiri, estimând că „această despăgubire morală şi materială este de 27,8 miliarde de dolari”. Şi cu asta basta! Alte voci (mă refer la primele voci: a preşedintelui, fie şi interimar, şi a premierului) sunt – ca să parafrazez un titlul celebru – în alte încăperi, cu uşi capitonate…

Acum stau şi mă întreb: martiriul de care vorbea Mihai Ghimpu are un echivalent bănesc, şi încă unul calculat cu atâta precizie (27,8 miliarde de dolari) de Vitalia Pavlicenko?! Şi dacă e posibil totuşi un alt tip de discurs, mai puţin plângăreţ („…oare cât sânge le mai trebuie lor, cât pământ le trebuie să rupă din noi – un popor paşnic”), dar şi mai puţin arogant (îmi imaginez că Rusia s-a şi grăbit să restituie banii, până la ultimul cent)? De ce monopolul suferinţei naţionale le-a revenit unor partide mici? Tace vocea întâi; tace vocea a doua, pe două voci… Iar secretarii le scriu deja discursurile solemne pentru 27 august – 20 de ani sunt istorie; şi 71 de ani ce-s?!
(Foto: Igor Schimbător)
(Foto: Igor Schimbător)


Numele lui Mircea Geoană lansat încă-n primul tur de scrutin se-ntoarce ca un bumerang spre a-l lovi pe Игор Додон (transcris cu chirilice, de vreme ce candidatul PCRM se proclamă apărător al limbii молдовенешть), omul care a trăit probabil cea mai lungă noapte din scurta sa viaţă de politician.

După un skandenberg ce-a durat până-n zori de zi, liberalul Dorin Chirtoacă (şi nu ChiŞtoacă, cum l-a „botezat”, fără să rectifice apoi, în buletinul de ştiri de la 14.00 Guţu Ciprian, ursuzul prezentator de la radio Ploaia de argint) revine în fruntea primăriei municipiului Chişinău, în special graţie satelor ce formează un soi de centură naţională de siguranţă în jurul capitalei R. Moldova (lucru recunoscut pe faţă de proaspătul învingător: „A fost o luptă strânsă la care ne-am aşteptat. În oraş avem un rezultat, iar în suburbii – alt rezultat. Este o consecinţă a regimului sovietic”).

Graficul votului pe sectoare demonstrează limpede că falia etnică nu s-a resorbit, ba chiar şi-a spus cuvântul în opţiunile electoratului: Botanica preponderent rusofonă & Râşcanii pensionarilor s-au colorat în roşu, pe când Ciocana moldovenilor stabiliţi în ultimele două decenii la oraş şi Centrul recâştigat de etnia majoritară arată albastru. Buiucanii înclină pe stângă, cu doar 1,3 %. Altfel spus, Dorin Chirtoacă este înainte de toate primarul ţăranilor, la fel cum victoria sa nu este atât a PL-ului, cât a Alianţei pentru Integrare Europeană. „Frunză verde de albastru…”, ca să cităm clasicii.

Cu totul altfel vede lucrurile omul cu soluţia în/pe mâini: „În această luptă electorală nu suntem învingători şi nici n-am pierdut. Nu recunoaştem înfrângerea. Vom utiliza toate metodele şi instrumentele legale ca să întoarcem votul cetăţenilor care ne-au votat”. Nici un cuvânt adresat dacă nu lui Dorin Chirtoacă, cel puţin (dar e puţin oare?!!) celor 186. 916 de chişinăueni (50,6%) ce au înclinat balanţă în favoare contracandidatului său şi de la care – aşa reiese din declaraţie – şi trebuie „întors votul cetăţenilor”. Dincolo de lipsa de eleganţă a gestului propriu-zis, însăşi mentalitatea unui partid anti-sistem se exprimă prin gura/comportamentul nefericitului finalist. De la „Взять и все поделить!” din perioada instaurării puterii sovietice la „să întoarcem votul” de azi, aceleaşi apucături! Cum să nu amintesc, în acest sens, Походул на Примэрию Chişinău al lui Игор Додон & consilierilor PCRM încă înainte de a fi validate alegerile din primul tur?!.. Şi atunci cine-i adevăratul Mircea Geoană al politichiei de pe Bâc?!!

Odată trasă linia bilanţului, se dă un nou start atât primarului reales, cât şi AIE. Totodată, victoria categorică a partidelor de orientare democratică pe ţară îndepărtează – cel puţin aşa îmi vine să cred – perspectiva unor noi alegeri anticipate în Parlamentul RM. În aceste condiţii doar un partid sinucigaş ar risca să se ia la harţă cu 3 partide în revenire, dintre care 2 l-au devansat. Cum însă Cârmaciul pare să se cramponeze de timonă, în ciuda câtorva înfrângeri consecutive şi a vârstei pensionare, e de aşteptat ca PCRM să fac un zid de Kremlin în Consiliul municipal. Or, peste 4 ani mi-aş dori să alegem primarul nu pe criterii politice, ci strict profesioniste. Şi din nou muzică: „Frunză verde de albastru…

Încarcă mai mult

Emilian GALAICU-PĂUN (n. 1964 în satul Unchiteşti, Floreşti, din Republica Moldova).

Redactor-şef al Editurii Cartier; din 2005, autor-prezentator al emisiunii Cartea la pachet de la Radio Europa Liberă; redactor pentru Basarabia al revistei „Vatra“ (Târgu Mureş).

Cărţi publicate:

(POEZIE) Lumina proprie, 1986; Abece-Dor, 1989; Levitaţii deasupra hăului, 1991; Cel bătut îl duce pe Cel nebătut, 1994; Yin Time, 1999 (trad. germană de Hellmut Seiler, Pop-Verlag, 2007); Gestuar, 2002; Yin Time (neantologie), 2004; Arme grăitoare, 2009; A-Z.best, antologie, 2012; Arme grăitoare, ediţie ne varietur, 2015; A(II)Rh+eu / Apa.3D, 2019;

(ROMAN) Gesturi (Trilogia nimicului), 1996; Ţesut viu. 10 x 10, 2011 (trad. engleză de Alistair Ian Blyth, Living Tissue. 10 x 10, Dalkey Archive Press, SUA, 2019);

(ESEU) Poezia de după poezie, 1999; Cărţile pe care le-am citit, cărţile care m-au scris, 2020;

(TRADUCERI) Jean-Michel Gaillard, Anthony Rowley, Istoria continentului european, 2001; Robert Muchembled, Oistorie a diavolului, 2002;Mario Turchetti, Tirania şi tiranicidul, 2003; Michel Pastoureau, O istorie simbolică a Evului Mediu occidental, 2004; Michel Pastoureau, Albastru. Istoria unei culori, 2006; Michel Pastoureau, Ursul. Istoria unui rege decăzut, 2007; Roland Barthes, Jurnal de doliu, 2009; Edward Lear, Scrippius Pip, 2011; Michel Pastoureau, Negru. Istoria unei culori, 2012.

Prezent în numeroase antologii din ţară şi din străinătate.

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG