Linkuri accesibilitate

Îmbogățirea ilicită a unor ex-deputați, investigată în conexiune cu anchetele de „corupție”


Un raid fără precedent a avut loc miercuri, 2 februarie, când procurorii anticorupție au cercetat proprietățile a nu mai puțin de 13 foști parlamentari, reținând cinci dintre ei. Cei 13 au în comun învinuirea de îmbogățire ilicită, dar și faptul că în urmă cu câțiva ani au întărit – contra cost, zic procurorii – fracțiunea parlamentară a lui Vlad Plahotniuc.

Îmbogățirea ilicită a unor ex-deputați, investigată în conexiune cu anchetele de „corupție”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:12 0:00

Cei cinci care au fost și reținuți, potrivit unor surse apropiate anchetei, au fost cei care au „racolat” deputați comuniști, ademenindu-i spre partidul marelui inamic al guvernării actuale, fugit între timp din țară. Plahotniuc, aflat departe, nu a reacționat, dar alt fugar, Ilan Șor, în al cărui partid au sfârșit doi dintre cei reținuți miercuri, a vorbit de „ordine politice ilegale” date procurorilor.

Invocând obligația de a proteja date cu caracter personal, procuratura nu a oferit numele foștilor parlamentari reținuți sau cărora le-au fost percheziționate locuințele și mașinile. Unii jurnaliști, citând surse anonime apropiate anchetei, au afirmat între timp că ar fi vorba de Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc care actualmente fac parte din gruparea lui Ilan Șor, după o perioadă de apartenență la tabăra democraților precedată de înregimentare activă în cea a comuniștilor. Ziarul de Gardă scrie că ar fi ajuns în arest pentru 72 de ore și transfugii comuniști Artur Reșentinov și Anatolie Zagorognîi, care ulterior au ocupat posturi importante în timpul guvernării democrate. Primul fusese promovat în funcția de judecător la Curtea Constituțională, al doilea obținuse șefia la Agenția de Soluționare a Contestațiilor. Cei patru reținuți ar fi cercetați, spun procurori sub protecția anonimatului, pentru „racolarea” altor colegi. Aceleași învinuiri i-au fost prezentate și ex-comunistulu, ex-democratului Sergiu Sîrbu, în prezent fruntaș în Partidul Șor, care la fel a fost reținut pentru 72 de ore, pentru pretinsă îmbogățire ilicită, deși este anchetat într-un alt dosar de tentativă de mituire sau „corupere activă” a foștilor colegi.

Procurorii anticorupție au investigat și au apărut anumite circumstanțe noi care au fost verificate

De ce abia acum s-au activizat oamenii legii, la circa șase ani de la producerea presupusului eveniment invocat frecvent drept mostră de corupere politică? Iată cum răspunde Mariana Cherpec, procuroarea responsabilă de relația cu presa de la Procuratura Generală: „La moment au apărut anumite informații și, respectiv, procurorii anticorupție au investigat și au apărut anumite circumstanțe noi care au fost verificate și de aceea s-a decis astăzi să se facă mai multe percheziții în vederea administrării probatoriului necesar, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor relevante pentru investigarea acestor cazuri”.

Europa Liberă: Dacă vorbim la modul general despre pretinsa corupere a acestor deputați, înseamnă că veți ajunge și la cei care au dat acele sume, cei care au corupt deputații?

„Cazurile de îmbogățire ilicită sunt investigate în conexiune cu anchetele penale efectuate deja de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați din parlamentul R. Moldova și evident că investigațiile vor fi extinse și asupra persoanelor care au dat acești bani, dacă se va constata că s-au transmis careva mijloace financiare, pentru că așa ar fi o investigație incompletă, dacă vor fi anchetați doar cei care au primit. Urmează să fie investigați și cei care au transmis acești bani nemijlocit”.

Majoritatea celor 14 deputați care au părăsit în decembrie 2015 Partidul Comuniștilor, declarând că sunt gata să susțină un guvern cu Vladimir Plahotniuc în frunte au avut astăzi telefonul deconectat sau nu au răspuns la apeluri.

Ce cred foștii colegi de fracțiune comunistă a ex-deputaților săltați de procurori? Iată opinia Innei Șupac, directoarea executivă la Institutul de Inițiative Stategice, cea care vorbise printre primii despre miile de euro cu care ar fi fost ademeniți traseiștii. Ea spune că vrea să vadă continuitea acestei anchete, înainte de a se pronunța asupra caracterului autentic sau doar imitat al luptei cu corupția politică.

„Eu sunt în așteptarea ca ceea ce s-a întâmplat astăzi va avea și un rezultat eficient, fiindcă noi de mai multe ori suntem martori cum mai multe persoane sunt reținute, după care asta trece la o altă etapă – arest la domiciliu, după care aceste persoane bine merci deja fără careva probleme ies la libertate și n-au nicio grijă. Așa că aș prefera să văd și rezultatele acestor percheziții și rețineri care au avut loc, după care deja vom vedea dacă nu este vorba despre jocuri politice, dar este vorba de lupta cu corupția, inclusiv cu corupția politică la nivelul cel mai înalt”.

Ilan Șor a reacționat de la distanță, confirmând reșinerea colegilor. El și-a exprimat convingerea că operațiunea procurorilor are legătură cu activitatea „incomodă” a opoziției. Prin descinderi și reținerile, spune Șor, „se dorește distragerea atenției de la adevăratele probleme cu care se confruntă societatea, precum creșterea în lanț a prețurilor”.

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, s-a referit la ceea ce el a numit „cumpărare masivă de deputați, ca la piață, cu participarea tacită la acea vreme a procurorilor”. Lotul celor 14 deputați care a părăsit PCRM în 2015 a fost doar finalitatea, „vârful icebergului”, în realitate amploarea coruperii politice, susține Litvinenco, a fost mai mare. El crede că este readus în atenția publicului o infracțiune ce poate servi drept studiu de caz care trebuie analizat cu multă atenție, deoarece șiretlicurile la care au recurs făptașii atentează la esența democrației.

XS
SM
MD
LG