Linkuri accesibilitate

Stela Jantuan: Înainte, erau Dodon si Plahotniuc. Acum sunt Dodon și Șor


Stela Jantuan, fost parlamentar PD
Stela Jantuan, fost parlamentar PD

Când vor avea loc alegerile parlamentare anticipate?

Președintele în exercițiu Igor Dodon a declarat: „Nu vor fi când vrea Maia Sandu". PSRM reiterează că așteaptă la discuții toate grupurile parlamentare pentru a identifica soluțiile necesare pentru anticipate. Ex-deputata Stella Jantuan, analist politic, afirmă că situația politică se complică și e devreme să se vorbească despre un deznodământ.

Stela Jantuan: Înainte, erau Dodon si Plahotniuc. Acum sunt Dodon și Șor”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:27 0:00
Link direct

Stela Jantuan: „Deja avem o majoritate parlamentară. Fracțiunea Șor, un grup desprins din Pro Moldova, care s-a redenumit Pentru Moldova, și Partidul Socialiștilor. Această majoritate încă nu este formalizată, dar sunt niște reguli nescrise în parlament și în politică: atunci când fracțiunile participă la redistribuirea funcțiilor în parlament, deja putem spune că există o majoritate parlamentară. În momentul când fracțiunea Șor sau, cum ei se numesc acum, Platforma Pentru Moldova, au primit locuri pentru conducere în Biroul permanent și în comisiile parlamentare și în prezidiul parlamentului, înseamnă că majoritatea există. Ea poate să nu fie acuma oficializată, dar ea există.”

Europa Liberă: Și totuși se spune că ar trebui să fie inițiat un dialog. Dialogul ar fi propus de socialiști grupurilor parlamentare, pentru a stabili o foaie de parcurs, cu acțiunile juridice pentru dizolvarea legislativului și organizarea anticipatelor. PSRM reiterează că așteaptă la discuții toate grupurile din parlament, pentru a identifica soluțiile necesare ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc anul viitor.

Stela Jantuan: „Anul viitor, asta este ideea socialiștilor și lor le este convenabil. Anul viitor este foarte evaziv: asta când, în mai, în iunie, în septembrie? Cu cât mai mult trece timpul, cu atât este mai convenabil pentru socialiști să tragă de timp. Or, când vorbesc de alegeri anticipate, socialiștii când vor foaie de parcurs și invită fracțiunile la discuție, este nu altceva decât un joc al socialiștilor, care știu foarte bine că mai multe fracțiuni parlamentare nu-și doresc alegeri anticipate, pentru că nu au nicio șansă de a reveni în parlament.”

Europa Liberă: Cine nu și-ar dori pe moment anticipate?

Stela Jantuan: „Char și socialiștii nu sunt pregătiți, pentru că ei știu foarte bine că, cu cât mai repede vor avea loc alegeri anticipate, cu atât mai puține voturi vor avea în viitorul parlament socialiștii. Pentru alegerile anticipate poate fi pregătită, din fracțiunile parlamentare, fracțiunea Șor, acest grup Pentru Moldova, și cred că fracțiunea PAS, care este gata să meargă la alegeri anticipate, pentru că asta a fost vociferat și de lidera Partidului PAS, președintele ales Maia Sandu, plus că acest partid are acuma are cele mai mari șanse, deoarece liderul acestui partid a învins în alegerile prezidențiale.”

Europa Liberă: Dar acuma există încă un ping-pong între putere și opoziție? Pentru că puterea spune că opoziția are toate șansele să inițieze o moțiune de cenzură și să dea jos guvernul și prin acest pas s-ar putea ajunge și la dizolvarea parlamentului. Pe de altă parte, opoziția proeuropeană spune că cei de la putere au această majoritate tacită și ar putea de unii singuri să decidă dizolvarea parlamentului.

Stela Jantuan: „Exact, socialiștii își continuă jocul lor, pentru că, atunci când au majoritatea în parlament, când au prim-ministru, ei sunt aceia pe terenul cărora se află mingea. Dacă Guvernul Chicu va fi trimis de această majoritate parlamentară în demisie sau Chicu, singur, din proprie inițiativă, va demisiona, va începe doar procedura care poate să ducă la alegeri anticipate. Dar asta nu înseamnă încă alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Și pentru că situația continuă să rămână în ceață, se adună ca să voteze mai multe legi și aceste legi sunt contestate, unii deputați depun sesizări la Curtea Constituțională; în ce măsură autoritate de jurisdicție constituțională ar putea să anuleze proiectele de legi votate de majoritatea parlamentară?

Stela Jantuan: „În primul rând, dacă aceste legi contravin Constituției R. Moldova și au fost adoptate cu încălcarea procedurii, ele urmează a fi, prin decizia Curții Constituționale, suspendate, așa cum a fost suspendată legea privind transferarea SIS-ului sub controlul parlamentului. Toate legile care sunt adoptate cu încălcări de procedură pot fi suspendate de Curtea Constituțională. De ce se grăbesc acum socialiștii cu aceste legi? Pentru că au avut suficient timp ca să poată să voteze atât legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul R. Moldova, cu statutul limbii ruse, sau acea lege antipropagandă, care a fost adoptată de Guvernul Filip, sau legea limbilor care a fost abrogată de Guvernul Filip.

Partidul Socialiștilor, având majoritate și având întregul control asupra instituțiilor statului, ar fi putut încă luni înainte să voteze aceste legi, însă ei nu au făcut-o, pentru că nu s-au așteptat că vor pierde alegerile prezidențiale. Plus, când au văzut că au pierdut alegerile prezidențiale și au văzut că, sociologic, pentru ei nu au votat anume alegătorii alolingvi, rusolingvi, au ieșit cu această idee populistă cu aceste legi, legea antipropagandă și legea privind statutul limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, pentru a încerca să consolideze propriul electorat vorbitor de limbă rusă, pentru că se pregătesc de alegerile anticipate, știind că ele sunt inevitabile. Numai că numirea acestei date rămâne mai mult în mâinile socialiștilor, decât a opoziției din parlament, doar din motivul că ei au această majoritate parlamentară.”

Europa Liberă: Se așteaptă învestirea în funcție a președintei alese, Maia Sandu, iar pe de altă parte se ridică întrebarea dacă să accepte sau nu dumneaei să preia guvernarea? Unii spun că, dacă o acceptă, ar putea să fie o sinucidere politică, alții – din contră, spun că trebuie să aibă suficient curaj ca să-și asume responsabilități. Dvs. ce credeți?

Stela Jantuan: „În această situație, din punct de vedere politic, pentru câștigătorul alegerilor prezidențiale, Maia Sandu, așa cum a și declarat ea, ar fi bine să se ocupe de competențele sale, de președinte al R. Moldova, să iasă cu acele inițiative pe care le-a propus în timpul campaniei electorale. Cred că în această situație nu trebuie să ne grăbim să fie luată guvernarea, deoarece este un mare pericol politic și poate să fie o capcană. O capcană politică. Deci, uitați-vă ce se întâmplă: socialiștii au adus țara la ceea ce au adus-o, spunându-ne că situația cu COVIDUL este sub control, că toate acțiunile pe care le-au făcut pentru remedierea economiei sunt destul de bune, acceptabile etc., dar noi vedem că în țară nu au venit bani. FMI a tras pe linie moartă semnarea memorandumului între R. Moldova și FMI, de unde trebuiau să vină mai mult de jumătate de milion de euro.

Creditul rusesc, despre care a vorbit Igor Dodon, de 200 de milioane, așa și nu a venit. Dacă vorbim acuma de asumarea responsabilității pentru un nou buget și o nouă politică fiscală, pe care acuma încearcă s-o treacă în parlament noua majoritate parlamentară, care este cu totul antisocială – ea, pur și simplu, nu are suport financiar! Toate aceste promisiuni, cu ridicarea pensiilor, salariilor, nu are suport financiar, deoarece nu sunt bani în țară și nu au de unde să vină acești bani! Acuma, dacă ei votează acest buget antisocial, el ar fi trebuit, în cazul unei noi guvernări, asumate de actuala opoziție, ca această opoziție să-și asume toate eșecurile și toate nelegiuirile pe care le-a inclus în acest buget majoritatea parlamentară actuală. Eu cred că asta, într-adevăr, este o capcană pentru aceste partide, pentru că, pentru Dodon, ca să-și ia revanșa, interesul final este de a minimaliza rolul acestor partide de opoziție și în primul rând partidul președintelui Maia Sandu, pentru a mări scorul electoral în viitoarele alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Dar președintele în exercițiu, Igor Dodon, poate să-și ia revanșa? Și cum și-ar lua revanșa?

Stela Jantuan: „Foarte ușor! Pentru că în cazul în care ei vor vota în așa fel cum este acest buget, toate aceste legi care au fost votate în grabă de către majoritatea parlamentară. Noi știm că deja sunt analizate multe articole ale bugetului și s-a văzut că acolo sunt incluse interesele de business și financiare ale membrilor actualei majorități parlamentare, ei, în noua conjunctură politică, în cazul că vine un nou guvern, noul guvern nu va avea majoritate parlamentară în parlament. Pentru că partidele de opoziție care sunt acuma reprezentate în parlament au ceva mai mult de 40 de voturi. Ca să poți să promovezi politica noului guvern, inițiativele și proiectele de legi cu care va veni, e nevoie măcar de 51 de voturi, pe care actuala opoziție nu le are. Deci, se crează o situație care, cu un guvern care va veni acuma din partea opoziției, creat, și fără un suport în parlament al unei majorități parlamentare, asta este, într-adevăr, o sinucidere politică. Și asta este o capcană politică, pe care Igor Dodon va încerca s-o folosească pentru a-și ridica procentele la alegerile anticipate. Și atunci, alegerile anticipate vor depinde deja nu de opoziția actuală, dar vor depinde de majoritatea PSRM și grupul Șor sau Șor și Dodon.”

Europa Liberă: Dar Igor Dodon și Ilan Șor au lăsat să se înțeleagă, pe parcursul anilor, că ei sunt dușmani politici pe viață și moarte, că sunt adversari și că niciodată nu se vor regăsi în barca puterii – cum să înțeleagă cetățeanul ceea ce se întâmplă în parlament?

Stela Jantuan: „Cetățenii noștri sunt foarte inteligenți și au înțeles foarte bine jocurile acestea, care au fost create încă de Plahotniuc, atunci când crea și vindea această iluzie de dușmănie între el și Igor Dodon, pentru partenerii noștri externi, și în acest moment țara a intrat sub controlul total al lui Plahotniuc, și a fost furat acest miliard, care așa și nu a fost întors. Eu cred că cetățenii noștri înțeleg foarte bine că promisiunile actualilor politicieni, care reprezintă actuala guvernare, nu costă niciun sfanț. Ei astăzi spun că sunt dușmani, mâine interesele lor financiare se unesc și ei votează liber, fără scrupule, cu un mare cinism, pentru interesele lor proprii, uitând de interesele țării și ale cetățenilor R. Moldova. Așa că, acest joc, pe care îl vedem acum, pe care îl joacă în scena politică Igor Dodon cu Șor, același joc l-am văzut jucat de Plahotniuc și Igor Dodon. S-a schimbat un singur personaj, Șor s-a schimbat pe Plahotniuc.”

Europa Liberă: Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a criticat și el dur și legile votate săptămâna trecută de așa-zisa majoritate din parlament, între socialiști și deputații platformei Pentru Moldova, incluzând cea a lui Șor, mai ales una – așa-zisa lege a lustrației, votată, deocamdată, în prima lectură, prin care legislativul își propune să-i demită pe cei mai mulți șefi din fruntea instituțiilor publice. Ce va urma?

Stela Jantuan: „Această așa-numită lege a lustrației – dar uitați-vă cu cât cinism au folosit ei declarația privind caracterul capturat al statului – au folosit-o în interesele acestei coaliții, au folosit-o pentru a-și pune propriii oameni în aceste funcții. Această lege a lustrației nu este altceva decât o înțelegere între Șor și Dodon, ca să schimbe oamenii pe oamenii lui Șor.”

Europa Liberă: Și va fi votată, până la urmă, credeți, această lege în parlament?

Stela Jantuan: „Eu cred că asta tot depinde de înțelegerile pe care ei le au, de a merge mai departe, sau cum înțelege Igor Dodon, de foaia lor de parcurs. Eu cred că această coaliție va juca foarte dur și opoziția trebuie să fie foarte atentă la fiecare pas pe care îl face, pentru că aici deja este în joc nu numai soarta acestor partide de opoziție, la viitoarele alegeri anticipate, ci și soarta cetățenilor și a țării.”

Europa Liberă: Tot dl Michalko zicae că ar fi ridicol ca persoane care include persoane din Raportul Kroll, pentru implicare în frauda bancară, să facă curățenie și dezoligarhizare în instituțiile de reglementare și supraveghere.

Stela Jantuan: „Corect. Dacă noi am ajuns ca lustrația s-o facă persoanele care figurează în Raportul Kroll sau persoanele care au fost condamnate în prima instanță în frauda bancară, atunci, vă spun, este un joc foarte cinic.”

Europa Liberă: Dl Michalko avertizează că o votare finală a unei astfel de legi ar însemna o autoexcludere a R. Moldova din rândul țărilor ce împărtășesc principiile de bună guvernare.

Stela Jantuan: „Eu cred că asta depinde și de înțelepciunea, dacă i-a mai rămas, a lui Igor Dodon. Pentru că Igor Dodon, doar în câteva săptămâni, va deveni, pur și simplu, o persoană fizică. Dumnealui nu deține nici o funcție în stat, dumnealui nu este președinte de partid și are toate șansele să piardă și șefia partidului său. Iată de ce eu cred că poate aceste momente pot să-l oprească pe Igor Dodon de a vota această lege a lustrației. Dar din informația pe care o dețin, ei totuși sunt foarte hotărâți ca s-o voteze – și aceasta a fost una dintre înțelegerile dintre aceste două partide.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG