Linkuri accesibilitate

În ce țări mai pot călători moldovenii?


R. Moldova rămâne printre țările europene cu cea mai mare rată de infectare cu Covid-19.

Este motivul pentru care majoritatea statelor mențin restricțiile de călătorie pentru cetățenii moldoveni. Italia a prelungit până pe 10 august interdicțiile de călătorie, inclusiv pentru persoanele care în ultimele 14 zile au vizitat sau tranzitat R. Moldova. Canada a extins restricțiile de călătorie, inclusiv pentru cetățenii moldoveni, până la 31 august, cu posibilitate de prelungire. Iar România menține R. Moldova pe lista țărilor din aşa numita „zonă galbenă” care aduce cu sine 14 zile de carantină obligatorie la intrare. Unde şi în ce condiţii pot călători cetăţenii moldoveni?

În ce țări mai pot călători moldovenii?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:59 0:00
Link direct

Deținătorii unui pașaport moldovenesc pot călători în străinătate doar dacă au un contract de muncă, permis de ședere, sunt studenți sau rezidenți ai statelor membre ale UE. Aceste condiții sunt impuse de majoritatea statelor.

Ţări precum Spania, Belgia, Germania sau Olanda permit accesul muncitorilor sezonieri, în special ai celor din agricultură. În schimb rămân deocamdată inaccesibile destinațiile de top pentru migranții de muncă moldoveni, între care Italia, Federaţia Rusă, Israel sau Portugalia.

Cetățenii moldoveni pot intra în Italia dacă dețin un permis de ședere pe teritoriul acestei țări, numai că autorităţile italiene au prelungit până pe 10 august termenul de suspendare a zborurilor dinspre şi către Republica Moldova, precum şi interdicția de a intra în Italia pentru persoanele care în ultimele 14 zile au vizitat sau tranzitat Moldova. Guvernul Italiei a anunţat prelungirea acestor restricții pe 30 iulie. Cu o zi mai devreme președintele moldovean Igor Dodon avusese o convorbire telefonică cu omologul său italian Sergio Mattarella căruia i-a cerut să permită accesul moldovenilor în Italia, dacă prezintă certificate de test negativ la COVID-19, iar în caz de necesitate să repete testarea la intrarea în Italia.

Israelul a prelungit restricţiile de călătorie pentru cetăţenii moldoveni până la 1 septembrie, Portugalia – până pe 15 august, iar în cazul Federației Ruse – restrictia a fost extinsa pentru un termen nedefinit.

Interdicţia de călătorie a fost anulată de Maria Britanie, Turcia, Irlanda, Bulgaria, Albania şi Ucraina. Numai că persoanele care au de gând să călătorească bunăoară în Marea Britanie, Irlanda sau Ucraina trebuie să ţină cont că în aceste state se păstrează regimul de autoizolare, timp de 14 zile la intrarea în țară. În cazul Ucrainei, cetățenii care vor prezenta rezultatul negativ al testării COVID-19 vor fi exceptați de la obligația plasării în carantină. În cazul Bulgariei prezentarea testului la COVID este obligatorie. Cetăţenii moldoveni care călătoresc pe cale terestră, adică cu maşina sau autobuzul, spre Bulgaria prin România vor trebui să prezinte polițiștilor de frontieră din România documente confirmative privind scopul șederii în Bulgaria, cum ar fi rezervarea la hotel, asigurarea medicală, rezultatele testului Covid.

Statisticile poliției de frontieră arată că numărul celor care intră în R. Moldova îl depășește cu mult pe cel al persoanelor care pleacă din ţară. Încotro merg cei care părăsesc ţara şi cu ce scop? Poliţia de frontieră nu duce o astfel de evidenţă statistică, ne-a spus şefa secției relații publice a instituţiei, Raisa Novițchi:

„Dacă în Aeroportul Internaţional Chişinău încă putem duce o evidenţă pentru că sunt curse directe, atunci dacă vorbim de frontiera cu România sau Ucraina, nu putem şti exact dacă pleacă în Franţa, în Germania sau rămân chiar în România, că pleacă în scop turistic sau profesional. La intrarea în ţară e altceva. Sunt verificări suplimentare. Vorbim de completarea fişei epidemiologice, plus declaraţia privind regimul de autoizolare dacă persoana nu face parte din lista de excepţii, şi documentele să fie valabile.”

Revin în ţară mai ales migranţii moldoveni din statele europene pentru că de obicei au vacanţă în luna august, spune Raisa Noviţchi. La finele lunii, când mulţi dintre ei ar urma să revină în ţările în care s-au stabilit, se anticipează un flux mai sporit la ieşirea din ţară. Cei care întră pe teritoriul ţării sunt obligaţi să păstreze regimul de autoizolare timp de 14 zile. Excepţie fiind, între alţii, cei care au călătorit în scop de serviciu sau angajaţii misiunilor diplomatice.

Previous Next

XS
SM
MD
LG