Linkuri accesibilitate

În ciuda pandemiei, moldovenii din străinătate au trimis mai mulți bani acasă ca anii trecuți


Un paradox al economiei din R. Moldova: deși a fost un an al carantinei și blocajelor economice peste tot în Europa, volumul banilor trimiși acasă a crescut.

Observatorii vieții economice moldovene au constatat cu oarecare surprindere că, în ciuda pandemiei de coronavirus, remitențele, adică banii trimiși acasă de moldovenii care lucrează în străinătate, au crescut în trimestrul al treilea al anului curent. Cât de mare a fost creșterea și cum se explică ea?

Un paradox economic: mai mulți bani trimiși acasă pe vreme de pandemie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00
Link direct

Transferurile de peste hotare în favoarea persoanelor fizice în primele trei trimestre însumează peste un miliard de dolari și le-ar putea depăși la sfârșit de an pe cele din 2018 și 2019. Asta contrar prognozelor experților care anticipau o scădere a remitențelor din cauza efectelor pandemiei asupra economiilor țărilor în care muncesc și locuiesc mulți cetățeni moldoveni. Banii veniți din Rusia în ultimii cinci ani s-au înjumătățit, arată datele Băncii Naționale a Moldovei, în timp ce transferurile din Uniunea Europeană și Israel continuă trendul ascendent. Printre cauzele creșterii volumului de remitențe văzute de experți este faptul că sume importante de bani care înainte de criză ajungeau în țară prin diverși curieri acum au venit prin intermediul sistemului bancar.

Economistul Sergiu Gaibu de la Centrul analitic Expert-Grup împărtășește un asemenea punct de vedere. Se pare că moldovenii aflați peste hotare nu au fost afectați prea mult din cauza carantinei, reușind să păstreze locurile de muncă și să se adapteze noii situații, este o altă constatare a lui Sergiu Gaibu.

Pentru a se întreține și efectua cheltuieli utilizează resurse care se află peste hotare
Sergiu Gaibu

„Lucrul acesta poate să aibă câteva explicații. Din păcate datele statistice nu permit o analiză mai profundă și mai detaliată a surselor anterioare. Spre exemplu, o parte din remitențe probabil au circulat anterior și prin intermediul microbuzelor sau a transportului, mai puțin oficial, care nu erau captate de către datele oficiale de către Banca Națională a R. Moldova. Respectiv în condițiile pandemiei Covid și a limitării transportului aceste transferuri au trecut prin intermediul conturilor bancare, dar partea cea mai mare, de fapt 85%, sunt transferate prin sisteme de plăți rapide. O altă explicație ar putea fi că o parte din persoane care au revenit acasă au în continuare carduri sau alte instrumente, fac transferuri din conturile lor de peste hotare către R. Moldova. Și stând un termen mai îndelungat în țară, pentru a se întreține și efectua cheltuieli, utilizează resurse care se află peste hotare”.

Mai mult de jumătate din totalul transferurilor provin din UE plus Marea Britanie, care a părăsit comunitatea europeană la începutul anului. Dintre statele de pe continentul european partea leului revine Italiei și Germaniei, cu o pondere cumulativă de jumătate din volumele de bani trimiși în țară din UE. Totuși, în topul țărilor, transferurile din Israel sunt cele mai consistente, cu 18,3%, urmat de Italia și Rusia, cu puțin peste 14% fiecare.

Ipotezele unor experți e că mulți din migrații din Rusia în ultimii ani au optat pentru un loc de muncă în Israel, unde o parte considerabilă din populație este originară din fosta Uniunea Sovietică, prin urmare cunoscătoare sau vorbitoare de limba rusă. Sunt mai multe fenomene suprapuse, admite și Sergiu Gaibu.

Exporturile au scăzut dramatic în Rusia

„Remitențele din CSI au scăzut semnificativ. Dacă circa patru ani în urmă erau în jur de 36%, acum au coborât la ceva mai mult de 15%, inclusiv cele din Rusia. Deja Rusia a pierdut practic ultimul plazdarm al său cu care mai putea să creeze anumite presiuni asupra R. Moldova. Exporturile au scăzut dramatic în Rusia și la momentul actual și remitențele reprezintă o cifră mai puțin semnificativă comparativ cu patru ani în urmă”.

Nu în ultimul rând, un alt factor ce au dus la sporirea remiterilor de peste hotare este amplificarea migrației. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în ultimii patru ani au plecat din țară alți 160 de mii de oameni, în majoritate tineri. Sunt brațe de muncă ce nu-și pot găsi acasă un serviciu conform competențelor și așteptărilor lor, mai afirmă specialiști în domeniu. Economia este atât de anemică, iar puținii investitori nu oferă oportunități și pentru profesioniști. Din punct de vedere electoral, dacă această masă de oameni s-ar uni, ar putea reprezenta o adevărată forță politică, ce nu mai poate fi ignorată, spun tot mai mulți experți în statistică și sociologi.

XS
SM
MD
LG