Ceea ce nu se știe este dacă Partidul Democrat va controla și Senatul, asta se va află după alegerile din Georgia de la 6 ianuarie. Ceea ce se știe însă este că și în Partidul Democrat există o aripa de stânga, care nu privește cu ochi buni opțiunile moderate și centriste ale lui Biden.
La dreapta spectrului politic, Partidul Republican va avea de optat între a continuă pe linia Trump sau a reveni la cea moderat conservatoare, care a precedat ultimii patru ani. Democrați de centru îi cer președintelui ales Biden să promoveze politici care să poată fi acceptate de centrul politic al ambelor partide – vizând combaterea pandemiei, redresarea economică și reforme guvernamentale. Oricare ar fi rezultatul din Georgia, Congresul va fi anul viitor unul divizat, raportul de forțe fiind oarecum egal. Coaliția democraților de centru susține că provocările anului 2021 sunt atât de mari încât doar o politică pragmatică, care să se poată bucură de sprijin bipartizan are șanse să obțină rezultate.
Democrați moderați au pierdut locuri în Congres la ultimele alegeri, în ciuda victoriei lui Biden și au interpretat acea situația că un răspuns al populației la politicile de stânga, considerate excesive, promovate de o aripa a partidului. Acest activism politic al stângii îi poate pune în pericol pe moderați și la următoarele alegeri pentru Congres din 2022. Moderații spun că astfel de opțiuni radicale nu au șanse să se materializeze și contribuie la divizarea țării. Ei argumentează că în condițiile echilibrului de forțe, doar construind coaliții – așa cum se întâmplă în Congres în trecut – se pot realiza progrese, altfel există riscul unor blocaje nocive pentru rezolvarea problemelor cu care țară e confruntată.
De îndată ce Biden va prelua puterea vor există presiuni ale stângii. Calculul moderaților este că același lucru se va întâmplă și la republicani – dacă Trump rămâne activ în politică sau chiar dacă unii lideri vor încerca să-i moștenească electoratul. În aceste condiții – susțin ei – există posibilitatea că pe anumite paliere și in legătură cu anumite chestiuni, să fie formate coaliții bipartizane care să obțină rezultate.