Linkuri accesibilitate

Demonstraţii de 1 Mai - entuziasm scăzut în fostele ţări comuniste


In diverse capitale ale lumii s-au desfăşurat astăzi tradiţionale demonstraţii de 1 mai la chemarea sindicatelor şi a unor formaţiuni politice social-democrate şi comuniste.

La Chişinău manifestatiile de 1 mai au fost organizate de către autorităţile comuniste urmând tradiţia din perioada sovietică: drapele roşii, lozinci bolşevice, chemari la solidaritate a clasei muncitoare, laude şi multumiri aduse conducerii ţării şi a partidului.

În Germania, demonstraţiile de 1 mai au prilejuit proteste pe scară largă ale sindicaliştilor faţă de restrângerea beneficiilor sociale propuse de guvern, iar izolat au degenerat în confruntări violente între manifestanţi şi poliţie.

Şi tot de 1 mai, la Sofia în jur de 5000 de susţinători ai Partidului Socialist de opoziţie au demonstrat în centrul oraşului fluturând steaguri roşii şi cerând demisia guvernului bulgar.

În Ucraina, mii de civili au demonstrat paşnic, purtâmd steaguri sovietice ori alte simboluri ale fostei URSS, în timp ce politicieni ai opoziţiei au manifestat împotriva guvernului.

La Moscova, mii de comunişti cu steaguri roşii, tobe şi cântând cântece patriotice din epoca sovietică au mărşălui prin centrul oraşului cerând demisia preşedintelui Vladimir Putin. Poliţia moscovită vorbeşte despre 15.000 de participanţi.

Iar la Bagdad, câteva sute de comunişti irakkieni au sărbătorit 1 mai pentru prima oară după mai bine de 30 de ani. Grupuri de persoane cu esarfe rosii, având desenate secera si ciocanul, au marşăluit pe strazile orasului agitând steaguri roşii şi purtand lozinci pe care se putea citi: “Securitate, Pace şi Democratie”.
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG