Linkuri accesibilitate

Încălcarea drepturilor elementare ale copiilor din Republica Moldova


In Republica Moldova sunt incalcate toate drepturile de care ar trebui să se bucure copiii - susţine vice-presedintele organizatiei “Salvati Copiii”, Mariana Ianachevici. Potrivit ei, copiilor moldoveni nu li se respecta cele mai elementare drepturi – la joaca si la educatie.

In cadrul unei mese rotunde oraganizata de Centrul pentru Drepturile Omului – instituţia avocatului parlamentar din Moldova - expertii au mentionat ca cele mai mari probleme cu care se confrunta atat organizatiile neguvernamentale din domeniul protectiei drepturilor copiilor, cat si autoritatile sînt traficul, abuzul si exploatarea copiilor.

Desi nu exista statistici - nici oficiale si nici neoficiale - privind numarul copiilor exploatati de unii patroni, specialistii afirma ca acest fenomen este tot mai des intilnit in Republica Moldova. Problema este însă cu atat mai grava cu cat pedepsele administrative pentru asemenea infractiuni sunt simbolice, de doar cinci salarii minime.

O alta problema este repatrierea copiilor traficati. Deoarece Republica Moldova nu este membra a Conventiei Europene privind repatrierea copiilor, procedura de readucere in republica a unui copil traficat este destul de anevoiaosa, intrucat autoritatilor de la Chisinau li se cer garantii precum ca acesti copii vor fi instruiti si vor avea un loc de trai permanent.

Expertii mai spun ca situatia privind respectarea drepturilor copiilor ar putea sa se schimbe spre bine daca vor fi pastrate structurile reponsabile de protectia drepturilor copiilor. In urma reformei administrativ-teritoriale, cand s-a trecut de la judete la raioane, multe dintre aceste structuri au fost desfiintate.
XS
SM
MD
LG