Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Pentu rezolvarea crizei este imperativ - se arată în document - ca Tiraspolul să accepte protocolul propus de OSCE şi semnat de Moldova. Exprimîndu-şi adînca îngrijorare în legătură cu agravarea conflictului în urma închiderii şcolilor româneşti, Uniunea Europeană condamnă acţiunile autorităţilor transnistrene calificîndu-le o grava încălcare a drepturilor omului. Uniunea Europeană condamnă deasemeni blocarea traficului feroviar şi sistarea livrărilor de curent electric către localităţile de pe malul drept al Nistrului.

Din aceste motive, Uniunea Europeană a început să introducă restricţii de viză pentru cei răspunzători de închiderea şcolilor cu predare în limba română din Transnistria. În plus, Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea introducerii unui sistem de control dublu pentru anumite categorii de exporturi transnistrene. Totodată Uniunea Europeană îşi exprimă interesul în a participa la instituirea unui control mai activ la graniţa moldo-ucrainiană şi apelează din acest motiv la cooperarea Kievului.

Uniunea Europeană sublinează că se aşteaptă la o atitudine constructivă din partea Federaţiei Ruse în ceea ce priveşte semnarea protocolului privind şcolile cu predare în limba română. În încheiere Uniunea Europeană cere părţilor implicate în conflict şi mediatori să reia negocierile în format pentagonal.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG