Linkuri accesibilitate

Ministerul bulgar de interne, telefoanele și mesajele internet


Demonstrație de protest în fața Parlamentului de la Sofia
Demonstrație de protest în fața Parlamentului de la Sofia

liste de convorbiri telefonice și prin internet urmărite fără aprobări de la tribunal de ministerul de interne, procuratură și serviciile de securitate

Ministerul se interne, procuratura și serviciile speciale din Bulgaria au avut acces în 2008 la listele de convorbiri telefonice și prin internet a peste 40 000 de persone fără a cere de la tribunal aprobările necesare. Este vorbă de 330 000 astfel de documente, a anunțat deputatul din opozitia de dreapta Atanas Atanasov, ex-șef al serviciului național de securitate. Mai tîrziu informația a fost confirmată de președintele comisiei parlamentare de afaceri interne Mincio Spasov. Ministrul de interne Mihail Micov a refuzat să comenteze referindu-se la confidențialitatea informației.

Conform constituției, secretul corespondenței poate fi ocolit numai în scopul prevenirii unor infracțiuni foarte grave și obligatoriu printr-o decizie judecătorească. Președintele comisiei parlamentare a recunoscut că nu există garanții împotrivă unor abuzuri cu informația respectivă.

Cu ultimele amendamente la Legea telecomunicațiilor accesul la traficul internet și prin telefon va putea fi permis în cazuri exepționale.

Ministrul de interne a cerut parlamentului ca aceasta regulă să fie liberalizată astfel încăt urmărirea și ascultarea să fie posibilă în scopul prevenirii tuturor infracțiunilor nu numai asasinatelor și actelor teroriste. Comisia parlamentară a decis însă că poliția și serviciile speciale își pot îndeplini sarcinile și în cadrul actualelor prevederi legale. Pentru accesul nelimitat la traficul internet și la listele de convorbiri telefonice s-au pronunțat numai deputații socialiști și cei din Partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

Proiectul de lege conferă Ministerului de interne dreptul de a urmări mișcarea telefoanelor mobile și adresele internet din care sînt trimise mesaje.
Ministrul de interne afirmă că libertățile cetățenești nu vor fi afectate iar poliția își va putea îndeplini mai bine sarcinile urmărind nu conținutul mesajelor și convorbirilor ci poziția lor în spațiu.

Cu mai puțin de trei luni in urmă parlamentul a interzis Ministerului de interne accesul neautorizat la listele cu convorbiri telefonice și mesaje internet.

În Europa astfel de acces neautorizat exista în Spania, Marea Britania, Slovacia, Polonia și Ungaria, au declarat deputați din opozitia de dreaptă.

Surse din organizatia nonguvernamentală „Acces la informație” au avertizat că din persoane din Ministerul de Interne au încercat să obțină informații despre convorbirile unor activiști ai săi care au lansat în spațiul internet semnale pentru participarea unor procurori la scheme de corupție.
XS
SM
MD
LG