Linkuri accesibilitate

Dezvăluiri despre gruparea paramilitară iraniană Ansar-e Hezbollah


Brutalitatea agenţilor în civil
Brutalitatea agenţilor în civil

O organizaţie pe care islamiştii o folosesc împotriva celor cu idei reformatoare

Ansar-e Hezbollah e o grupare paramilitară conservatoare care acţionează sub acoperire şi e folosită de regimul iranian pentru reprimarea violentă a oponenţilor politici. Un interviu cu unul din foştii membri ai acestei grupări, care trăieşte în exil în Germania

Ansar-e Hezbollah: de la apărarea revoluţiei islamice …

Amir Farshad Ebrahimi a fost pe vremuri unul din agenţii sub acoperire ai grupării Ansar-e Hezbollah, pe care a fondat-o în 1993 împreună cu alţi veterani din războiul cu Irakul şi membri ai Gărzilor Revoluţionare. Scopul iniţial a fost de a apăra o cauză pentru care erau gata să-şi dea viaţa: revoluţia islamică din Iran şi revoluţionarii ei.

Ebrahimi s-a înrolat în armata iraniană în timpul războiului dintre Iran şi Irak, cînd avea doar 13 ani, falsificîndu-şi actele de identitate. Cele trăite pe front în anii 80 l-au marcat profund, şi din cauza acestei experienţe a luat decizia să ajute la înfiinţarea grupării Ansar-e Hezbollah. El spune că la început gruparea avea ca obiectiv să păstreze vie memoria “martirirlor”, cei ucişi în războiul cu Irak, între 1980-1988, să apere “valorile revoluţionare”, şi să denunţe corupţia şi alte rele ale societăţii.

… la maltratarea propriului popor

Curînd însă, autorităţile de la Teheran şi-au dat seama de potenţialul acestei organizaţii, şi au început s-o finanţeze şi s-o folosească în propriul lor interes, inclusiv pentru reprimarea celor care se pronunţau pentru reformă. Ansar-e Hezbollah a fost foarte activă în aşa-numita perioadă reformatoare de la sfîrşitul anilor 90 – începutul anilor 2000, cînd membrii ei atacau reuniunile reformiştilor şi pe membrii cabinetului preşedintelui Mohamad Hatami.

Reformiştii sînt consideraţi de conservatori duşmanii Islamului şi ai revoluţiei din Iran, şi deseori sînt acuzaţi că lucrează pentru puteri străine pentru a submina orînduirea islamică. Amir Farshad Ebrahimi îşi aminteşte ordinele venite de sus de a-i ataca fizic pe politicienii reformatori, şi recunoaşte că a fost implicat în organizarea unor astfel de atacuri.

N-am să spun ca n-am avut nici o responsabilitate. Ştiam de planurile de ataca şi bate oameni, şi faptul că eu personal nu am lovit pe nimeni nu mă exonerează de responsabilitate. Eram parte dintr-o organizaţie care făcea astfel de lucruri, şi ce e şi mai rău e că eram secretarul politic al ei”.

În ultimele trei săptămîni, agenţi sub acoperire Ansar-e Hezbollah şi alte grupuri de presiune au fost văzuţi bătînd cu brutalitate protestatari pe străzile oraşelor iraniene şi uneori tragînd în ei cu arme de foc. Ebrahimi: "Sînt încă şocat de brutalitatea de care sînt în stare, şi nu înţeleg cum un grup care trebuia să urmeze calea martirilor întoarce acum armele împotriva propriului nostru popor” .

Cum devine un agent sub acoperire duşman al revoluţiei islamice

În 1999, Ebrahimi a aflat de un plan al conservatorilor de a înăbuşi mişcarea studenţeacă de protest. A refuzat să ia parte la acţiune şi a părăsit Ansar-e Hezbollah în semn de protest. Iar tovarăşii lui au luat cu asalt un cămin de la Universitatea din Teheran, ucigînd cel puţin un student, şi rănind alţi cîteva zeci, dintre care unul a orbit în urma loviturilor primate.

Ebrahimi a condamnat public atacul. După zece zile a fost răpit chiar de cîţiva din foştii săi camarazi Ansar-e Hezbollah, şi a stat în închisoare opt luni. A fost torturat, pentru că se dorea să mărturisească că a primit ordine de la reformişti, şi a ieşit din închisoare în 2000, cu mandibula şi o coastă rupte.

I-a dat în judecată în pe cei care l-au arestat şi torturat, dar a fost el condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare, unde a avut de suferit alte torturi. După eliberare, a primit mai multe ameninţări cu moartea şi a supraveiţuit unei tentative de asasinat. A fost forţat să părăsească Iranul şi acum trăieşte în Germania, unde îşi scrie memoriile.

Amir Farshad Ebrahimi a declarat postului nostru de radio că nu regretă că a ajutat la înfiinţarea grupării Ansar-e Hezbollah, despre care spune că s-a vrut a fi o organizaţie culturală şi politică: "Îi pare însă rău că acest grup a luat o cale greşită".
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG