Linkuri accesibilitate

Victor Stepaniuc: „Am decis să plec...”


Victor Stepaniuc
Victor Stepaniuc

„PCRM își pierde rolul în societate, își pierde autoritatea, inclusiv liderii de partid” - explică deputatul comunist într-un interviu exclusiv cu Europa Liberă.

După Vladimir Ţurcan,care a părăsit grupul parlamentar al comuniştilor, una din cele mai critici voci in fracţiune a fost a lui Victor Stepaniuc. Rămâne deschisă întrebarea dacă vorbele vor fi urmate sau nu de fapte, dacă şi el a părăsi grupul parlamentar comunist. Tot în aşteptare este şi Igor Dodon, fostul ministru al economiei, care – potrivit portalului Ştirea Zilei – s-ar pregăti să devină oficial, membru a partidului comuniştilor. Valentina Ursu a stat de vorbă cu Victor Stepaniuc:

Valentina Ursu
: Ce face pana la urma deputatul comunist Victor Stepaniuc: ramane sau pleaca din PCRM?

Victor Stepaniuc: Am decis sa plec. Din pacate, evenimentele din 7 aprilie ne-au marcat pe toti. Dar ce s-a intamplat? Eu nu mi-am raspuns pana acuma la aceasta intrebare. De fapt, raspuns la aceasta intrebare nu este.

Valentina Ursu: Dar cine ar fi trebuit sa raspunda la aceasta intrebare care mai framanta si opinia publica “Ce s-a intamplat dupa alegerile din aprilie?”


Victor Stepaniuc: Statul are structurile sale de forta. Are serviciile sale secrete. Si daca aceste structuri nu s-au ispravit cu problemele aparute atunci la 7 aprilie. Si au facut-o, in opinia noastră, foarte neindemanatic, foarte neprofesionist. Atunci desigur, conducerea respectivă trebuia sa fie, cel putin, demisă. Daca oamenii nu au fost demisi, reiese că oamenii si-au indeplinit functiile.

Dar eu incerc sa privesc la lucrurile acestea ca un cetatean. Cum aşa? Noi guvernam 8 ani de zile, si terminam de fapt guvernarea de 2 mandate cu imaginea stirbită, cu vandalizarea cladirilor Parlamentului si Presidentiei, cu o incrancenare nemaipomenita, care a aparut dupa 7 aprilie, cu invinuiti reciproce. Noi am invinuit pe cineva de uzurparea puterii de stat, incercarea rasturnarii puterii de stat, loviturii de stat. Totodata nu am vazut eforturile organelor de drept, puterii judiciare, procuraturii, SIS-ului, ministerului de interne, ca sa ne arata pe parcurs de 4-5 luni de zile, care sunt adevaratii organizatori si vinovaţi.

Din pacate aceasta a fost o lovitura foarte mare asupra partidului, asupra guvernarii, e o lovitura data personal presedintelui Voronin. Cine a facut-o? Cum? Noi nu avem raspuns la intrebare. Ca a facut-o anturajul, fortele de opoziţie sau anumite structuri externe, lucru acesta s-a intamplat.

Cel mai dramatic este ca, in această situatie complicată, partidul nostru, fosta guvernare, dupa 7 aprilie, nu numai ca nu a raspunde la intrebare, dar comportamentul pe care l-a luat dupa alegeri avand 60 de mandate in parlament, nu a putut sa-si instaleze, de fapt, guvernarea. Deşi, noi acum stim foarte precis, anumite persoane care fac parte acum parte din Alianţă si chiar formatiuni politice – au dorit, in anumite situatii, să aibă o alianţă cu partidul nostru.

De fapt adevaratele tratative intre PCRM şi alte formatiuni politice, in primul rand AMN – nu au avut loc. Ele au fost imitate. S-a sperat sa se gasească un deputat, 2, 3 care sa voteze. Conducerea partidului si fractiunii asa si ne-au declarat: că există cateva persone care vor vota. A fost o greseală, am constatat chiar atunci, drept ca nu am anunţat-o şi aceasta este partea slabă a Comitetului Central dar şi a fractiunii parlamentare, că nimeni nu a indraznit să vorbească ceva impotriva candidaturii doamnei Zinaida Greceanii, impotriva candidaturii doamnei prim-ministru.

Din punct de vedere moral n-a indraznit nimeni, inclusiv eu, n-am indraznit sa spun ceva. Deşi eram conştient in acea zi cand s-a votat, ca este o greşeală, ca e foarte probabil că acea candidatura nu a fost votată. Dar dupa primul tur, dupa ce candidatura dumneaei a primit doar 60 de voturi a deputatilor comunisti si nu a fost sustinută – şi eu, şi domnul Calin am vorbit foarte clar in fracţiune ca este necesar sa retragem candidatura respectivă si să inaintam candidatura lui Marian Lupu.

Aici partidul a facut o greşeală. Personal preşedintele Voronin a facut această greşeală ca a ignorat această candidatură. A izolat-o. S-a ignorat o opinie care persista in campania electorală. Doar multă lume se intreba: cine va fi presedinte de la PCRM? Atunci cand partidul, preşedintele şi executivul politic al partidului a facut aceasta greseală, desigur trebuia de ripostat. Ne-a ajuns curaj. Am vorbit şi eu şi domnul Calin, dar am fost ignoraţi.

Valentina Ursu: Totuşi de la 7 aprilie până la 7 decembrie au trecut 8 luni de zile, ma refer de la protestele din PMAN pana la fixarea celui de-al doilea tur al alegerii şefului statului. De ce nu ati avut curajul să votati pentru candidatura AIE Marian Lupu acum la 7 decembrie?


Victor Stepaniuc: Mă intrebaţi pe mine sau intrebati partidul?

Valentina Ursu: Va intreb pe dvs. ca să-mi dau seama de ce partidul, mai exact fractiunea comunista a procedat aşa cum a procedat, neparticipand la scrutinul prezidential?


Victor Stepaniuc: Dvs. intelegeti că eu sunt si membru al unui partid? Am avut speranţa că o să-l convingem pe domnul preşedinte. Nu numai dl Ţurcan i-a trimis scrisori preşedintelui, i-am scris si eu 2 scrisori. Am vorbit cu dumnealui oral de 4 ori la acest subiect, că partidul trebuie să voteze, partidul nu poate arunca ţara a treia oară in alegeri, a doua oară in alegeri anticipate. Prevederile constitutionale ne dictează foarte clar ca noi sa recunoastem ca puterea a trecut de fapt in manile altor forte politice, care au avut capacitate să creeze majoritatea parlamentară.

Valentina Ursu: Cand veti anunţa plecarea din fractiunea PCRM de la tribuna centrală a Parlamentului?

Victor Stepaniuc: Se va intampla maine.

Valentina Ursu: Cati deputati comunisti plecati?

Victor Stepaniuc
: Este informatia ca o sa plece 9-10 persoane. Dar unii din ei şovăiesc pana la ultimul moment.

Valentina Ursu: Unde vă regăsiţi? Intr-o formatiune deja existentă? Creati alta?


Victor Stepaniuc: Decizia inca nu este luată, că nu am avut timp sa ne gandim la asta. Noi inca am mai sperat ca lucrurile pot fi schimbate in interiorul partidului. Am incercat să discutam la executivul politic, la plenarele comitetului central, dar, din pacate, situatia este asa cum este.

Valentina Ursu: Dar in Parlament cum veti proceda? Constituiti un grup al neafiliaţilor, al independentilor?

Victor Stepaniuc: Noi nu avem dreptul să creăm o fractiune. Probabil că va exista un grup neformal al neafiliatilor, vom vedea cum se va derula situatia in urmatoarele luni. Dar evident ca tara are nevoie de intarirea unei formatiuni politice, alaturi de PCRM, care isi pierde rolul in societate, isi pierde autoritatea, inclusiv liderii de partid. In acest fel, cetăţenii care au poziţii de stanga vor căuta numaidecat o solutie.

Valentina Ursu
: Aceşti 8, 9, 10 deputaţi comunişti vă ţineţi grămăjoară sau fiecare isi va găsi locul unde crede ca i se potriveste?

Victor Stepaniuc
: Consideram ca vom fi impreuna. Dar fiecare are dreptul la alegeri, la urma urmei nu este o alegere simplă.

Valentina Ursu: Nu va paraseste ideea ca ati mai putea crea un partid ?

Victor Stepaniuc
: Da.

Valentina Ursu: Dl Stepaniuc ce va face? Va depune carnetul de membru de partid? Sau va aştepta să fie exclus din formatiune?

Victor Stepaniuc
: Voi decide maine.
XS
SM
MD
LG