Linkuri accesibilitate

„PCRM își pierde rolul în societate, își pierde autoritatea, inclusiv liderii de partid”


Victor Stepaniuc
Victor Stepaniuc

Deputații comuniști Victor Stepaniuc și Vladimir Țurcan părăsesc fracțiunea PCRM pentru a deveni parlamentari neafiliați - explică Victor Stepaniuc într-un interviu cu Europa Liberă.

Deputaţii comunişti Vladimir Ţurcan şi Victor Stepaniuc vor părăsi fracţiunea PCRM şi vor deveni deputaţi neafiliaţi. Ei îşi vor anunţa oficial decizia la şedinţa în plen a Parlamentului, care va începe la ora 10.00.

„PCRM își pierde rolul în societate, își pierde autoritatea, inclusiv liderii de partid” - explică deputatul comunist într-un interviu exclusiv cu Europa Liberă, care a decis sa plece.


Victor Stepaniuc: Am decis sa plec. Din pacate, evenimentele din 7 aprilie ne-au marcat pe toti. Dar ce s-a intamplat? Eu nu mi-am raspuns pana acuma la aceasta intrebare. De fapt, raspuns la aceasta intrebare nu este.

Valentina Ursu: Dar cine ar fi trebuit sa raspunda la aceasta intrebare care mai framanta si opinia publica “Ce s-a intamplat dupa alegerile din aprilie?”

Victor Stepaniuc: Statul are structurile sale de forta. Are serviciile sale secrete. Si daca aceste structuri nu s-au ispravit cu problemele aparute atunci la 7 aprilie. Si au facut-o, in opinia noastră, foarte neindemanatic, foarte neprofesionist. Atunci desigur, conducerea respectivă trebuia sa fie, cel putin, demisă. Daca oamenii nu au fost demisi, reiese că oamenii si-au indeplinit functiile.

Dar eu incerc sa privesc la lucrurile acestea ca un cetatean. Cum aşa? Noi guvernam 8 ani de zile, si terminam de fapt guvernarea de 2 mandate cu imaginea stirbită, cu vandalizarea cladirilor Parlamentului si Presidentiei, cu o incrancenare nemaipomenita, care a aparut dupa 7 aprilie, cu invinuiti reciproce. Noi am invinuit pe cineva de uzurparea puterii de stat, incercarea rasturnarii puterii de stat, loviturii de stat. Totodata nu am vazut eforturile organelor de drept, puterii judiciare, procuraturii, SIS-ului, ministerului de interne, ca sa ne arata pe parcurs de 4-5 luni de zile, care sunt adevaratii organizatori si vinovaţi. Din pacate aceasta a fost o lovitura foarte mare asupra partidului, asupra guvernarii, e o lovitura data personal presedintelui Voronin. Cine a facut-o? Cum? Noi nu avem raspuns la intrebare.

Nu numai dl Ţurcan i-a trimis scrisori preşedintelui, i-am scris si eu 2 scrisori. Am vorbit cu Vladimir Voronin de vreo 4 ori la acest subiect, am incercat sa-l conving că deputatii PCRM trebuie să voteze, partidul nu poate arunca ţara a treia oară in alegeri, a doua oară in alegeri anticipate. Prevederile constitutionale ne dictează foarte clar ca noi sa recunoastem ca puterea a trecut de fapt in manile altor forte politice, care au avut capacitate să creeze majoritatea parlamentară.

Valentina Ursu: Cand veti anunţa plecarea din fractiunea PCRM de la tribuna centrală a Parlamentului?


Victor Stepaniuc: Se va intampla chir astazi.

Valentina Ursu: Cati deputati comunisti plecati?

Victor Stepaniuc: Este informatia ca o sa plece 9-10 persoane. Dar unii din ei şovăiesc pana la ultimul moment.

Valentina Ursu: Unde vă regăsiţi? Intr-o formatiune deja existentă? Creati alta?


Victor Stepaniuc
: Decizia inca nu este luată, că nu am avut timp sa ne gandim la asta. Noi inca am mai sperat ca lucrurile pot fi schimbate in interiorul partidului. Am incercat să discutam la executivul politic, la plenarele comitetului central, dar, din pacate, situatia este asa cum este.

Valentina Ursu: Dar in Parlament cum veti proceda? Constituiti un grup al neafiliaţilor, al independentilor?

Victor Stepaniuc: Noi nu avem dreptul să creăm o fractiune. Probabil că va exista un grup neformal al neafiliatilor, vom vedea cum se va derula situatia in urmatoarele luni. Dar evident ca tara are nevoie de intarirea unei formatiuni politice, alaturi de PCRM, care isi pierde rolul in societate, isi pierde autoritatea, inclusiv liderii de partid.

In acest fel, cetăţenii care au poziţii de stanga vor căuta numaidecat o solutie. Si eu sper ca ei o sa ne inteleaga. Dar atunci cand noi nu am gasit nici in turul 2, inaine de 29 iulie, si dupa 29 iulie nu am inteles gravitatea situatiei ca urmeaza sa cautam acest compromis si crearea acestui coalitii de centru-stanga. Pentru ca declaratiile precum că „noi cautam posibilitati de a crea o coalitie de centru-stanga erau foarte stranii, si asta au observat-o toti, inclusiv comunistii. Pe de o parte anuntam ca nu trebuie admise alegerile anticipate, pe de alta parte dl Marian Lupu era invinuit de toate relele, numit cu cele mai urate cuvinte, facut tradator.

Era o contradictie. Presedintele partidului nostru dl Voronin se contrazicea flagrant. „Noi am lucrat pentru crearea coalitiei de centru stanga” Da, noi am lucrat, dar am luptat pentru asta doar prin in fraze. In acelasi timp la toate conferintele, adunarile generale, inclusiv in presa de partid s-a vorbit că Lupu nu este dostoinic, nu are capacitati, Lupu este tradator. Si societatea a observat acest nonsens.

Partidul are 30 de mii de membri, dar la adunarile raionale au venit numai 8 mii. A treia parte. Am incercat sa argumentez la plenara şi executivul politic că statutul partidului este flagrant incalcat si nu sunt legale asemenea decizii, cand 26 de raioane, peste doua treimi – aceste hotarari nu sunt legale pentru ca nu pot sa hotarască cei 8 mii pentru toti 30 de mii.

Cu atat mai mult situatia e mai complicata cu cat creste ratingul lui Marian Lupu. Se vede foarte clar că, partidul nostru, dupa ce au fost izolati multi fruntasi ai formatiunii, a ramas fara lideri tineri.

Valentina Ursu: Dar de ce nu a fost pusă problema succesorului in PCRM?


În partidul nostru exista doua grupari din 2004. Mai inainte am fost intrebat despre aceasta problema a succesorului, dar am negat. Stiti, un partid are si chestiunile lui interne, nu puteam de fiecare data sa scoatem gunoiul din casă, asa cum spun moldovenii.

Valentina Ursu: Există o dualitate de putere in PCRM?

Victor Stepaniuc: Pe parcursul ultimilor ani s-a observat că Vladimir Voronin este influentat de anumite persoane din anturaj si oameni din executivul politic – as putea sa-l numesc aici pe Mark Tkaciuk si alte persoane. Anume analizele acestor persoane sunt luate ca bază.

După congresul 6 al partidului comunistilor, după aşa numita intinerire a partidului există asa zisa dualitate. Sunt comunisti care intreaba – cine concuce acum PCRM? Preşedintele Voronin sau gruparea Tkaciuk?

Noi nicodata nu am vorbit despre aceasta, nu am scos gunoiul afară, dar ceea ce se intampla este prea evident. Tkaciuk din 2007 pana acum a facut prea multe greşeli. Si acum marea drama a partidului nostru este ca noi ne-am dat seama abia in aceasta vară ce se intampla si de ce se intampla. Cum pot fi manipulate opinia publica si masele noastre din partid.

Este o problema de cotiura in viaţa politică. Electoratul isi pierde increderea fata de noi. Comunistii pleaca din partid. Am fost cu dl Tkaciuc la adunarea generală a comunistilor de la Sângerei şi in loc de 482 de comunisti au fost prezenti la adunare doar104.

Valentina Ursu
: Vladimir Voronin spunea recent că nu regreta pleacarea unor fruntaşi din partid pentru ca vin alţii tineri. Este adevarat? Cine vine?


Victor Stepaniuc: Nu e adevarat. Am avut organizaţii de tineret foarte puternice in 2005-2006. Cea mai mare parte a acestor organizaţii s-au autodizolvat. Imitarea ca la noi vine mult tineret nu este adevărata. La fiecare 1 venit, pleacă 2.

In ultimele 2 luni ne-am convins ca pleacă organizaţii integi. Foarta multa lume doar ca nu declara public că pleacă. Dar deja se regasesc in alt partid. Unii considera ca PD este unul de centru-stanga si acolo se poate de lucrat, dar, desigur, ei ar avea nevoie de un partid mai de stanga decat este PDM.

Valentina Ursu: Vladimir Voronin a mai spus ca Marian Lupu ar trebui sa abandoneze scena politică din Moldova...

Victor Stepaniuc: Voronin aici greşeşte aşa cum a mai greşit in ultimii 2 ani. Marian Lupu nu va pleca din politica. El este unul din liderii politicii pe segmentul centru stanga. Este regretabil că PCRM nu are o alternativa reală dl-lui Marian Lupu. Stanga in urmatorii 7 ani de zile trebuie sa se reabiliteze. Sa identifice 1 sau 2 lideri ca sa-i sustina in perspectivă, deoarece pe dreapta ei există. Acelasi Vlad Filat, Dorin Chirtoacă, ar putea sa apara si altii. Dreapta nu trebuie subestimata sau ignorată, mai ales ca viaţa sociala si economica nu va fi simpla in urmatorii ani.

Este mare primejdie si pentru stat, si pentur suveranitatea si indepedenta lui. Marian Lupu va ramane in politica si eu as prognoza ca noi la un moment dat vom avea 2 poluri puternice si va trebui sa-l sustinem pe Lupu la functia de presedinte al Republicii Moldova. Şi i-am spus preşedintelui Voronin că noi o sa ne pierdem definitiv autoritatea ca partid al comunistilor daca nu am vrut sa-l sustinem pe Marian Lupu de 2 ori in anul 2009. El va deveni preşedinte cu intarziere de 2 ani si noua ne va fi rusine in faţa cetăţeanului care o sa ne intrebe: pentru ce ati pierdut atata energie in loc sa o cheltuiti ca sa consolidati viata sociala si economica, sa consolidati societatea in acesti ani grei.

Daca vorbim că criza economică financiară internationala a lovit mai multe tari, uitati-va ca in alte tari stanga-dreapta s-au consolidat. Presedintii statelor au venit, au creat niste pacturi sociale ca pentru 1 an de zile sa lase lupta politică şi să caute solutii pentru depasirea problemelor. La noi se lupta ca in codru, fiecare cu măciuca lui, fiecare cu extremismul lui. Trebuie depasita aceasta situatie. Trebuie să o facă oamenii culti, rationali, indiferent de partidele din care fac parte. Noi azi reprezentam poporul Moldovei care ne-a trimis in Parlament nu ca sa purtam lupte politice. Este anarhism total atunci cand se discrediteaza clasa politica, institutiile statului si statul nu mai tine cont de viata sociala si economica, dar se fac in permanenţă crize politice.

Valentina Ursu: Dl Stepaniuc ce va face? Va depune carnetul de membru de partid? Sau va aştepta să fie exclus din formatiune?

Victor Stepaniuc
: Voi decide azi.
XS
SM
MD
LG