Linkuri accesibilitate

Germania a suspendat pe termen scurt o serie de speculații bursiere


Premierul George Papandreou la Madrid
Premierul George Papandreou la Madrid

Problema deciziei unilaterale a Germaniei este că poate avea efectul practic dorit atâta timp cât tranzacţiile speculative sunt interzise şi de restul tărilor europene.


Grecia şi-a rscumpărat miercuri datorii în valoare de peste 8 miliarde de euro, cu ajutorul împrumutului primit de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar International. Astfel a trecut primul test al bonităţii – dar pieţele financiare nu au reacţionat pozitiv. Bursele europene au continuat să încheie în minus, moneda euro rămâne la cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani în raport cu dolarul. Ileana, cum evoluează situaţia din zona euro ?

Germania a interzis ieri anumite speculaţii bursiere pe termen scurt. O decizie surpriză dar care vine în întâmpinarea acuzaţiilor repetate ale politicienilor europeni că euro este victima speculanţilor. Majoritatea ţărilor din zona euro, în primul rând Franţa, au reacţionat însă critic. Iar bursele au continuat să scadă. Pentru scurt timp, pe bursa americană, moneda euro şi-a revenit în raport cu dolarul dar rămâne la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Într-un cuvânt s-ar putea spune că orice ar face politicienii europeni este ori prea tîrziu, ori prea devreme ?

Problema deciziei unilaterale a Germaniei este că poate avea efectul practic dorit atâta timp cât tranzacţiile speculative sunt interzise şi de restul tărilor europene. Agenţii bursieri nu au decît să-şi mute afacerile pe alte burse.

Criza din zona euro, aşa numita criză a datoriilor şi bonităţii începe însă să lovească exact economiile reale ale ţărilor care ar avea nevoie de o relansare rapidă: Grecia în primul rînd, dar şi Spania sau Portugalia.
Pentru că aşa cum aceste ţări nu pot împrumuta bani decât cu dobânzi foarte mari, şi firmele din aceste ţări îşi pierd bonitatea. Mai ales, paradoxal, faţă de băncile naţionale care speriate de conjunctura negativă, dau tot mai greu credite. După cum se remarcă în cotidianul International Herald Tribune, firmele – după ţara în care îşi au sediul – primesc mai uşor sau mai greu credit. Indiferent de cifra de afaceri. „De parcă problemele Spaniei ar însemna că Telefonica are aceleaşi probleme” – remarcă un expert al băncii germane Comertz Bank. Cel mai lovite, este de părere un expert al Băncii Mondiale, vor fi firmele mici şi mijlocii din ţările Mediteraneene şi din Europa centrală şi de est.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG