Linkuri accesibilitate

Un turneu diplomatic american fulger în Europa răsăriteană și Caucaz


Hillary Clinton
Hillary Clinton

Purtătorul de cuvânt Philip Gordon: „diplomaţia şi securitatea europeană nu este un joc în care unul învinge şi unul este învins sau în care ţările central şi est-europene au mereu de ales între Statele Unite şi Rusia”.


Secretarul de stat american, d-na Hillary Clinton începe un turneu fulger in Europa centrală şi de est: cinci zile, cinci ţări. Ucraina, Polonia, Azerbaidjan, Armenia şi Georgia. Scopul turneului nu este atât să asigure aceste ţări că Statele Unite nu le abandonează, cât să explice noua politică a administraţiei de relansare a relaţiilor cu Rusia. Şi să promoveze democraţia – a precizat Departamentul de stat. Mai multe de la Ileana Giurchescu într-un rezumat al relatării corespondentei Europei Libere la Washinton, Heather Maher:

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat, Philip Gordon a declarat la o conferinţă de presă că scopul Statelor Unite este de a explica din nou „că diplomaţia şi securitatea europeană nu este un joc în care unul învinge şi unul este învins sau în care ţările central şi est-europene au mereu de ales între Statele Unite şi Rusia”.

Philip Gordon a arătat că ţările vecine cu Rusia au de fapt numai de câştigat din relansarea relaţiilor americano-ruse dar că Washingtonul este oricând dispus să explice beneficiile acestei strategii.
Însă în centrul turneului est-european al d-nei Clinton va sta „democraţia” a ţinut să sublinieze Philip Gordon.

Cu excepţia Poloniei, toate celelate ţări din cursul turneului ridică probleme diplomatice complexe. Ucraina, prima etapă, se apropie din ce in ce mai mult de Rusia, după victoria lui Victor Ianukovici. Ceea ce, în noul context al relaţiilor americano-ruse, nu ar avea de ce nelinişti Washingtonul. Numai că Ianukovici a anunţat că Ucraina renunţă la planul de a adera la NATO, un proiect susţinut puternic cel puţin de fosta administraţie americană.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat a declarat că Washingtonul speră că Ucraina va continua să aibă relaţii bune şi cu Europa şi cu Statele Unite şi cu Rusia. Nu sunt relaţii care se exclud reciproc. Pe de altă parte, Ianukovici a compensat, anunţând la summitul asupra securităţii nucleare în lume, organizat de preşedintele Obama, că vrea să renunţe la tot uraniul îmbogăţit pe care îl are.

În Polonia, etapa următoare a vizitei d-nei Clinton, discuţiile se vor concentra pe problemele de energie ale Europei, Afganistan şi parteneriatul estic lansat de Uniunea Europeană.

Urmează Azerbaidjanul, o ţară mult mai problematică pentru diplomaţia americană. Pentru că are mult de oferit dar şi mult de cerut: Azerbaidjanul este în acest moment un aliat strategic în campania din Afganistan, cam 25 la sută din aprovizionarea trupelor se face pe aici. Importanta Azerbaidjanului ar putea să crească pe măsură ce persistă tensiunile în Kirghistan, ceea ce face incertă soarta bazei militare de la Manas, folosită de trupele americane. Azerbaidajnul cere însă Statelor Unite sprijin în conflictul cu Armenia privind regiunea Nagorno-Karabach şi se opune normalizării relaţiilor dintre Armenia şi Turcia, un proiect iniţiat şi susţinut de Statele Unite. „Va fi o vizită dominată de probleme serioasa”, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat.

Discuţiile din Armenia, următoare etapă a turneului, vor fi în oglidă: tot Nagorno-Karabach, tot normalizarea relaţiilor cu Turcia. Armenia nu are greutatea strategică a Azerbaidjanului, nu are resursele energetice ale ţării vecine dar compensează, la Washington, cu o diasporă numeroasă în Statele Unite, cu greutate electorală.
În fine, Georgia, unde este de aşteptat ca Statelor Unite să li se ceară din nou să insiste pe lângă Moscova să respecte acordul de încetare a luptelor, din 2008 şi să-şi retragă trupele din Osetia de sud şi Abhazia, „regiunile ocupate”, cum le numeşte preşedintele georgian Saakashvili.

„Statele Unite fac consecvent acest lucru”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat. Şi în cadrul discuţiilor dintre preşedintele Obama şi preşedintele Medvedev, de la Washington, am reamintit Rusiei că trebuie să-şi retragă trupele, a subliniat Philip Gordon. Chiar şi în aceste condiţii, preşedintele Georgiei a declarat cu două zile în urmă că este deschis, fără condiţii, pentru negocieri cu Rusia privind restabilirea relaţiilor diplomatice.

Republica Moldova nu se află pe agenda acestui turneu, din nou, cum s-a remarcat în presa de la Chişinău.
Dar ministrul de externe Iurie Leacă a replicat, săptămâna trecută , că situaţia s-ar putea schimba.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG