Linkuri accesibilitate

Comemorarea jurnalistei Anna Politkovskaya


Patru ani de la asasinat, anchetatorii ruși n-au făcut progrese palpabile pentru a descoperi făptașii.

Astăzi s-au împlinit patru ani de la asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaya fără ca ancheta să-i fi descoperit încă pe autorii şi comanditarii crimei. La Moscova a avut loc un miting de comemorare. Jurnalista care îl criticase pe fostul preşedinte Vladimir Putin şi politica acestuia în Cecenia, a fost împuşcată în scara blocului său de la Moscova pe 7 octombrie 2006.

Apropiaţii Annei Politkovskaya spun că a fost un asasinat la comandă. Activişti pentru drepturile omului au declarat că ineficienţa anchetei întăreşte convingerea că asemenea crime pot fi comise în Rusia într-o atmosferă de impunitate.

Boris Nemtsov vorbind la comemorarea Annei Politkovskaya
În ultimii patru ani, anchetatorii n-au făcut progrese palpabile pentru a descoperi făptașii. Miercuri, ei au spus că planifică să prelungească cercetările până în februarie 2011 şi că au cerut ajutorul câtorva ţări europene pentru a-i prinde prin intermediul Interpolului pe cei care sunt eventual implicaţi. Între alţii, anchetatorii se află în căutarea lui Rustam Makhmudov, suspectat că ar fi unealta crimei.

Doi fraţi ceceni, Dzhabrail şi Ibragim Makhmudov, precum şi ofiţerul de poliţie Sergei Khadzhikurbanov sunt suspectaţi că ar fi participat la organizarea asasinatului. Toţi trei au fost achitaţi la un proces cu juraţi, care a fost ulterior anulat. Cazul a fost redeschis în august trecut, iar Curtea Supremă a cerut procurorilor să-l ancheteze din nou.

Dmitry Muratov, redactorul şef al ziarului "Novaya gazeta" la care lucra Politkovskaya, a declarat serviciului rus al Europei Libere că lipseşte voinţa politică pentru a-i descoperi pe cei care au comandat asasinatul. Muratov salută continuarea cercetărilor şi faptul că poliţia l-a găsit pe cel care a confecţionat arma. Dar nu a răspuns la întrebarea cine se află în spatele crimei. Jurnalistul este convins că în Cecenia şi Rusia există oameni puternici care ar fi putut da la iveală adevărul demult, dacă ar fi dorit. „Ca asasinii Annei Politkovskaya să fie pedepsiţi, este nevoie de voinţă politică”, spune Muratov

Tatiana Lokşina de la organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch, filiala de la Moscova, spune că ancheta bate pasul pe loc şi se întreabă de ce abia acum poliţia a început să-l caute pe Makhmudov, presupusul executant. Lokşina mai spune că asasinarea celor care scriu despre lucruri incomode devine o tendinţă în Rusia iar faptul că asasinii nu sunt pedepsiţi îi încurajează şi pe alţii să comită crime.

Insecuritatea din Rusia a fost pusă în lumină din nou anul trecut, când a fost răpită în Cecenia şi asasinată ulterior, Natalya Estemirova o proeminentă activistă pentru drepturile omului de la organizaţia Memorial şi prietenă a Annei Politkovskaya.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG